Az újkrumpli rövid ideig tárolható kora tavaszi csemege, a héja 2-3 nap után megtapad a gumón. Az egészen zsenge újburgonyát lemosás után hintsük meg sóval, és így összekeverve, erős dörzsöléssel könnyen eltávolíthatjuk a héját. A vastagabb héjú burgonyákat kaparókéssel kaparjuk meg, utána tegyük hideg vízbe felhasználásig. Kevesen tudják, hogy az újkrumpli teljes értékű fehérjét tartalmaz. A friss újburgonyában ezenkívül 20-30 mg C-vitamin van, ásványi anyagokban is gazdag. Élettanilag fontos vasat, foszfort, kalciumot, B1-, B2-vitamint is tartalmaz. Korai fajtái: a rózsaburgonya és a korai sárga. Étkezési szokásainkban a köretként való felhasználása a legelterjedtebb, pedig önálló ételként is megállja a helyét. Levesként, főzelékként is alkalmazzuk, de hidegkonyhai felhasználása is széles körű.
Kassai újburgonyaleves
Hozzávalók: 1,5 kg újburgonya, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg vegyes leveszöldség, 1 evőkanál étolaj, 1 db zöldpaprika, 20 dkg füstölt lapocka, 1 dl tejföl, 5 dkg liszt, 0,5 csokor petrezselyemzöld, só, őrölt bors, babérlevél, fűszerpaprika
A füstölt lapockát babérlevéllel, vegyes zöldséggel megfőzzük. A húst kivesszük, és ha kihűlt, apró kockákra vágjuk. A megtisztított, kockákra vágott újburgonyát a főző léhez adjuk, és megfőzzük. Olajjal és liszttel zsemleszínű rántást készítünk, megszórjuk fűszerpaprikával, hideg vízzel jól elkeverjük. Hozzáadjuk a leveshez, és hozzákeverjük a tejfölt, meg a finomra vágott petrezselyemzöldet is. Ezután beletesszük a füstölt húst, és rögtön tálalhatjuk.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1447 kJ/345 kcal
Ajánlott ital: Mőcsényi Chardonnay 2001
Csőben sült újburgonya sajttal
Hozzávalók: 1,2 kg újburgonya, 10 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál kakukkfű, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tej, 2 dl tejszín, 8 dkg reszelt parmezán (vagy más kemény) sajt, só, őrölt bors, szerecsendió
Az újburgonyát megkapargatjuk, megmossuk, karikákra szeljük. Egy serpenyőt, vagy tűzálló tálat kivajazunk.
Reszelt fokhagymát, finomra vágott hagymát, kakukkfüvet teszünk bele, majd szép sorban ráhelyezzük a burgonyakarikákat, ízesítve sóval, borssal, őrölt szerecsendióval.
Felöntjük a tejjel és a tejszínnel, majd felforraljuk. A reszelt sajtot a tetejére szórjuk, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük. Köretként is fogyaszthatjuk bárány- és pulykasültekhez.
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1155 kJ/275 kcal
Ajánlott ital: Balatonfelvidéki Chardonnay
Tejszínes, zöldséges újburgonya
Hozzávalók: 1,2 kg újburgonya, 1 kávéskanál ételízesítő, 10 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 db sárgarépa, 1 kisebb szál póréhagyma, 8 dkg zeller, kis marék snidling, só, őrölt szerecsendió, őrölt chili paprika
A tisztított, darabokra vágott újburgonyát nagyon kevés sóval, ételízesítővel fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a vékony metéltre vágott sárgarépát és zellert. Őrölt szerecsendióval és chilivel ízesítjük, majd tejszínnel felengedve összeforraljuk. Tálaláskor finomra vágott snidlinget szórunk a tetejére.
Halhoz kiváló köret.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1514 kJ/360 kcal
Ajánlott ital: Dörgicsei Sauvignon Blanc 2001
Újburgonya parasztosan
Hozzávalók: 1 kg újburgonya, 12 dkg bacon, 2 csomag újhagyma, 1 db pritaminpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál erős paprikakrém, 2 csokor petrezselyemzöld, só, őrölt bors
A tisztított újburgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A csíkokra vágott szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a karikázott újhagymát, a csíkokra vágott paprikát, a zúzott fokhagymát. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, paprikakrémmel, majd az újburgonyával összeforgatjuk. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg.
Parasztreggeliként kitűnő tojással kiegészítve, de köretként is fogyasztható húsok mellé.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1523 kJ/363 kcal
Ajánlott ital: Villányi Kadarka 2002