Az újkrumpli a nyár hírnöke

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az újkrumpli rövid ideig tárolható kora tavaszi csemege, a héja 2-3 nap után megtapad a gumón. Az egészen zsenge újburgonyát lemosás után hintsük meg sóval, és így összekeverve, erős dörzsöléssel könnyen eltávolíthatjuk a héját. A vastagabb héjú burgonyákat kaparókéssel kaparjuk meg, utána tegyük hideg vízbe felhasználásig. Kevesen tudják, hogy az újkrumpli teljes értékű fehérjét tartalmaz. A friss újburgonyában ezenkívül 20-30 mg C-vitamin van, ásványi anyagokban is gazdag. Élettanilag fontos vasat, foszfort, kalciumot, B1-, B2-vitamint is tartalmaz. Korai fajtái: a rózsaburgonya és a korai sárga. Étkezési szokásainkban a köretként való felhasználása a legelterjedtebb, pedig önálló ételként is megállja a helyét. Levesként, főzelékként is alkalmazzuk, de hidegkonyhai felhasználása is széles körű.

Kassai újburgonyaleves

Hozzávalók: 1,5 kg újburgonya, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg vegyes leveszöldség, 1 evőkanál étolaj, 1 db zöldpaprika, 20 dkg füstölt lapocka, 1 dl tejföl, 5 dkg liszt, 0,5 csokor petrezselyemzöld, só, őrölt bors, babérlevél, fűszerpaprika

Forrás: Magyar KonyhaA füstölt lapockát babérlevéllel, vegyes zöldséggel megfőzzük. A húst kivesszük, és ha kihűlt, apró kockákra vágjuk. A megtisztított, kockákra vágott újburgonyát a főző léhez adjuk, és megfőzzük. Olajjal és liszttel zsemleszínű rántást készítünk, megszórjuk fűszerpaprikával, hideg vízzel jól elkeverjük. Hozzáadjuk a leveshez, és hozzákeverjük a tejfölt, meg a finomra vágott petrezselyemzöldet is. Ezután beletesszük a füstölt húst, és rögtön tálalhatjuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1447 kJ/345 kcal
Ajánlott ital: Mőcsényi Chardonnay 2001


Csőben sült újburgonya sajttal

Hozzávalók: 1,2 kg újburgonya, 10 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál kakukkfű, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tej, 2 dl tejszín, 8 dkg reszelt parmezán (vagy más kemény) sajt, só, őrölt bors, szerecsendió

Forrás: Magyar KonyhaAz újburgonyát megkapargatjuk, megmossuk, karikákra szeljük. Egy serpenyőt, vagy tűzálló tálat kivajazunk.
Reszelt fokhagymát, finomra vágott hagymát, kakukkfüvet teszünk bele, majd szép sorban ráhelyezzük a burgonyakarikákat, ízesítve sóval, borssal, őrölt szerecsendióval.
Felöntjük a tejjel és a tejszínnel, majd felforraljuk. A reszelt sajtot a tetejére szórjuk, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük. Köretként is fogyaszthatjuk bárány- és pulykasültekhez.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1155 kJ/275 kcal
Ajánlott ital: Balatonfelvidéki Chardonnay


Tejszínes, zöldséges újburgonya

Hozzávalók: 1,2 kg újburgonya, 1 kávéskanál ételízesítő, 10 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 db sárgarépa, 1 kisebb szál póréhagyma, 8 dkg zeller, kis marék snidling, só, őrölt szerecsendió, őrölt chili paprika

Forrás: Magyar KonyhaA tisztított, darabokra vágott újburgonyát nagyon kevés sóval, ételízesítővel fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a vékony metéltre vágott sárgarépát és zellert. Őrölt szerecsendióval és chilivel ízesítjük, majd tejszínnel felengedve összeforraljuk. Tálaláskor finomra vágott snidlinget szórunk a tetejére.
Halhoz kiváló köret.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1514 kJ/360 kcal
Ajánlott ital: Dörgicsei Sauvignon Blanc 2001


Újburgonya parasztosan

Hozzávalók: 1 kg újburgonya, 12 dkg bacon, 2 csomag újhagyma, 1 db pritaminpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál erős paprikakrém, 2 csokor petrezselyemzöld, só, őrölt bors

Forrás: Magyar KonyhaA tisztított újburgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A csíkokra vágott szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a karikázott újhagymát, a csíkokra vágott paprikát, a zúzott fokhagymát. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, paprikakrémmel, majd az újburgonyával összeforgatjuk. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg.
Parasztreggeliként kitűnő tojással kiegészítve, de köretként is fogyasztható húsok mellé.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1523 kJ/363 kcal
Ajánlott ital: Villányi Kadarka 2002

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!