Szárnyasok rostélyon, parázson sütve

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A grillezett ételek esetében fontos szem előtt tartanunk a sütési időt is, mivel könnyen keletkezik a húsfélék oldalán erőteljesen megsült réteg, mely akár az egészségünkre káros anyagokat is tartalmazhat. Mindig csak addig süssük az ételeket, míg kellemes világosbarna színt nem tudunk kölcsönözni számukra, viszont a megfeketedett, sötét darabokat távolítsuk el, mert ezek rákkeltő anyagokat tartalmaznak.

Néhány trükk

A halakat, húsokat fűszerezés után becsavarhatjuk kivajazott fóliába is, így még ízletesebb lesz. Ha megsült, ne tálaljuk fel közvetlenül a sütés után, hanem hagyjuk állni egy ideig, így a hús rostjai rugalmasabbak lesznek, és a leve egyenletesen oszlik el a belsejében.

Mártogatók

A változatosság kedvéért készíthetünk mártogatókat, mellyel még választékosabb, színesebb ízkavalkádot alakíthatunk ki. Bármilyen zöldséget, pl. paradicsomot, paprikát pépesítünk, ízesítsük mustárral, ketchuppal, fűszerekkel keverjük el. Négy-ötféle mártogatóst is készíthetünk, így bőven van választási lehetőség a húsdarabokat, zöldségeket belemártva falatozni.


Rostélyon sült pulykamell majorannás vajjal

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 10 dkg vaj, 3 cl olaj, só majoranna, törött bors.

A kicsontozott pulykamell bőrét eltávolítjuk, a húsból négy egyforma szeletet vágunk. Enyhén kiveregetjük, meghintjük sóval, törött borssal. A vajat kisebb edényben a rostély mellé állítjuk, hagyjuk felolvadni, belemorzsoljuk a majorannát. Az olajozott rostélyra helyezzük a hússzeleteket, egy perc után megfordítjuk és megkenjük a majorannás vajjal. A sütés alatt kétszer-háromszor megfordítjuk a húst, mindannyiszor megkenegetve. A sütés ideje kb. 4 perc.

Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 1150 kJ/ 280 kcal
Ajánlott ital: Tokaji Furmint 2002, Disznókő Pincészet


Sajttal, sonkával göngyölt csirkemell rostélyon

Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 12 dkg gépsonka, 10 dkg füstöl sajt, 5 cl étolaj, só, törött bors.

A négy kicsontozott csirkemellet kiveregetjük, megsózzuk. Ráhelyezünk egy-egy sonkaszeletet, erre egy-egy szelet füstölt sajtot. A csirkemelleket összegöngyöljük, hústűvel összetűzzük, olajjal megkenjük. A rostélyra fektetve folyamatos kenegetés, gyakori forgatás mellett szép pirosra sütjük. Elkészülvén gyengén megszórjuk törött borssal. Paradicsomsalátát kínáljunk hozzá.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1840 kJ/ 840 kcal
Ajánlott ital: Mőcsényi Chardonnay 2001


Pácolt csirke parázsban sütve

Hozzávalók: 1,2 kg csirke, 2 gerezd fokhagyma, 5 cl étolaj, 10 dkg füstölt szalonna, só, törött bors, majoranna, borsikafű.

A megmosott, szárazra itatott csirkét kívül-belül bedörzsöljük fokhagymával. Belsejét megsózzuk, meghintjük majorannával. Külsejét is sózzuk, törött borssal és borsikafűvel is fűszerezzük. Ezután olajjal bekenjük, és légmentesen zsírpapírba csomagoljuk. Egy-két napra a hűtőszekrénybe tesszük, ebben a száraz pácban az ízek a húst jól átjárják. Közvetlen a sütés előtt tűzdeljük meg vékony szalonnacsíkokkal, különösen a csirke melle részét, de a combjaiba is fűzzünk 2-3 csík szalonnát. A csirkét 2-3-szoros rétegű alufóliába csomagoljuk, majd szétkaparjuk a parazsat, a közepébe helyezzük a csomagot és ráhúzzuk a parazsat. 50-60 percig sütjük így. Ezután a csirkét a fóliából kicsomagoljuk, nyársra húzzuk, és a parázs fölött forgatva addig sütjük, amíg szép piros színt kap.

Elkészítési idő: 80 perc
Egy adag: 1297 kJ / 310 kcal
Ajánlott ital: Dörgicsei Olaszrizling 2001, Pántlika Pincészet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!