Erdélyben jártunk, receptet cseréltünk

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A különböző nemzetek, országok, meghatározó tájegységek konyhájának, étkezési kultúrájának értékelésével számtalan szakember foglalkozik szerte a világon.
Természetesen megoszlanak a vélemények, hiszen az ízek elbírálása meglehetősen szubjektív dolog. Egyben azonban összecseng a gasztronómusok véleménye. Kiemelten említik a több ezer éves múltra visszatekintő kínai konyhát, a mediterrán országok színes fantáziájú ízvilágát és az erdélyi konyhaművészetet is.

Vajon minek köszönheti az erdélyi konyha ezt a megkülönböztetett rangot? Elsősorban egyszerűségéből erdő természetességének. Szinte valamennyi étel elkészítésében és ízében benne rejtőzik a rét virágainak illata, az erdők, mezők gyümölcsöseinek édes-fanyar aromája, a frissen fejt tej habzása, de a kút lágy vizének tisztasága is.
A konyha mestersége generációkon át nemesedett művészetté. A tékozló gazdagság soha nem volt ismert ezen a tájon. Értéket a munka, a szorgalom és az ötletesség teremtett. A háziasszonynak, gazdasszonynak a kis majorságból, a veteményes kertjéből kellett megteremteni mindazt, amely a család asztalára került.

John Paget angol utazó 1839-ben megjelent Magyarország és Erdély című útikönyvében írja az erdélyi gazdasszony tevékenységéről: "Naponta legalább száz szájnak kell ételről gondoskodnia, s nincs rá módja, hogy bármit a közeli város vagy község boltjából szerezzen be, neki magának kell mindent eltennie hat hónapra: olyan változatos, hatalmas éléstárat halmoz hát fel, hogy azt egy angol háziasszony elképzelni se tudja." Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik, de figyelemre méltó az idézett angol utazó azon gondolata is, mely szerint: "akárcsak mi odahaza, a magyarok is a rossz külhoni divatokat követik s elhanyagolják atyáink pompás, egészséges életét".


Nyári kapros tejfölleves apró madártojással

Hozzávalók: 5 dkg zsír, 5 dkg liszt, 5 dkg vöröshagyma, 1 csomó kapor, 3 g pirospaprika, 3 dl tejföl, 1 db citrom, 4 db fürjtojás, só.

A zsírt felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és elkeverve világos rántást készítünk. Belekeverjük a nagyon apróra vágott vöröshagymát és az összevágott kapor felét. Kissé átpirítjuk és azonnal felengedjük 1 liter hideg vízzel. Habverővel elkeverjük és felforraljuk. Sóval és kevés pirospaprikával ízesítjük. Amikor a leves felforrt, már csak mérsékelt tűzön főzzük 15-20 percig. Ekkor hozzáöntjük a simára kevert tejfölt, a fürjtojásokat, és citromlével vagy ecettel enyhén savanykásra ízesítjük, és még 2 percig főzzük, hogy a tojás kocsonyásodjon, de a sárgája kissé folyós maradjon. Ezután még egy kevés friss, összevágott kaprot keverünk bele. Ezt a levest jól lehűtve is fogyasztották a nyári nagy melegben - ehhez azonban nem tettek bele tojást.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag:1447 kJ / 345 kcal


Tárkonyos töltött paprika

Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 8 dkg rizs, 1 db tojás a töltelékhez, 1 db citrom, 8 db zöldpaprika, 2 dl tejföl, 6 dkg liszt, 1 db tojássárgája a mártáshoz, 1 dl tejszín, tárkonylevél, só.

A sertéshúst ledaráljuk, hozzáadjuk a félig párolt rizst, és a tojást. Sóval, törött borssal ízesítjük, majd jól összedolgozzuk. Egy edényben 1-2 liter vizet forralunk, kevés reszelt citromhéjat, szűrt citromlevet, apróra összevágott friss tárkonyt teszünk bele és megsózzuk. Az elkészített hústölteléket a megmosott, kicsumázott zöldpaprikákba töltjük, majd a paprikákat egy-két helyen villával megszurkáljuk és a tárkonyos lébe téve, mérsékelt tűzön puhára főzzük. Ekkor a paprikákat szűrőkanállal a mártásból kiemeljük. Tejfölből és lisztből habarást készítünk és szűrőn keresztül, állandó keverés közben a mártásba öntjük és 4-5 percig forraljuk. A mártást a tűzről levesszük és folyamatosan keverve hozzáöntjük a tojássárgájával elkevert tejszínt. A töltött paprikákat tálra rendezzük, a tárkonyos mártással leöntjük és megszórjuk vágott, friss tárkonnyal.
Főtt burgonyát adunk mellé.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2923 kJ / 696 kcal
Ajánlott ital: Sóshalmi cserszegi fűszeres


Tejfölben gőzölgő citromfüves párolt csirke

Hozzávalók: 1, 20 kg csirke, 4 dl tejföl, 1 csomó zöldpetrezselyem, citromfű, só.

A feldarabolt, jól megmosott csirkét megsózzuk, kb. 15-20 percet állni hagyjuk, hogy a só jól és egyenletesen felszívódjon. Egy megfelelő nagyságú edénybe beletesszük a fele mennyiségű csirkét, megszórjuk citromfűvel és ráöntjük a sűrű tejföl felét.
Ezt a rétegezést még egyszer megismételjük úgy, hogy az étel tetejére tejföl kerüljön. Lefedve, közepes hőmérsékletű sütőbe toljuk. Megkeverni nem szabad, csak időnként az edényt kissé rázogassuk meg. 40-50 perc alatt elkészül, utána a csirkét tálra szedjük, apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk és párolt rizst vagy vajban forgatott, főtt újburgonyát kínálunk hozzá.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1966 kJ / 468 kcal
Ajánlott ital: ásványvíz


Fokhagymás öntött saláta

Hozzávalók: 4 db fejes saláta, 5 cl ecet, 15 dkg füstölt szalonna, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, só.

A salátákat gondosan megmossuk, lecsurgatjuk és négyfelé vágjuk. Lábasba 1 liter ecetes vizet öntünk, megsózzuk és felforraljuk. Amikor a víz felforrt, beletesszük a salátákat, félrehúzzuk a tűzről és letakarva 2 percig állni hagyjuk.
Közben a füstölt szalonnát kockákra vágjuk és szép világosra kisütjük. A salátákat a vízből kiemeljük, tálra tesszük és ráhintjük a lereszelt fokhagymát. A forró szalonnás zsírba keverjük a tejfölt és ráöntjük a salátákra.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1465 kJ / 349 kcal


Szamosújvári mézes pogácsa

Hozzávalók: 20 dkg méz, 20 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 2 db tojás, 5 g fahéj, 2 g sáfrány, 1 dkg szódabikarbóna, 5 dkg mogyoró, 5 dkg mandula, 3 dkg vaj.

A mézet egy zománcozott lábosba mérjük és hozzákeverünk ugyanannyi mennyiségű porcukrot. Gyakori keverés mellett, gyenge tűzre állítva felforraljuk. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, majd ráöntjük a felforrt mézet. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, őrölt fahéjjal és sáfránnyal ízesítjük, majd hozzáadva a szódabikarbónát is, összegyúrjuk és a tésztát alaposan kidolgozzuk.
Lisztezett deszkára téve kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Váltakozva mindegyik pogácsa közepébe egy-egy mogyoró, illetve tisztított mandulaszemet nyomunk. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, letakarva még kb. 30-35 percet pihentetjük és sütőbe téve kb. 20 percig sütjük.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2569 kJ / 614 kcal


Ajánlat

Valódi Magyar Szakácskönyv
A szakácskönyvben régen elfeledett étkekkel is találkozhatunk, mint a kaszás lé, a ludaskása, szelid kacsa vad módra vagy meggy eczettel.

Erdélyi rakott káposzta

Erdélyi fűszeres leves

Erdélyi Turizmus oldal

Élő Erdély
Helyi honlap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről