Tavaszi főzelékek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az angol, amerikai konyhakultúrában főzeléknek nevezik a megpárolt zöldségfélét, amelyhez tálaláskor hideg vajat, vagy különböző fűszerekkel elkevert hideg vajat tesznek, mely a forró főzelékanyagtól ráolvad.
Ezzel szemben a magyar konyha a főzeléket szinte komplett tartalmú, széles ízskálájú készítménynek ismeri, melynek jellegzetessége a rántással vagy tejfölös habarással történő sűrítés. Főzelékeink elkészítésének közös jellemzője, hogy a zsenge tavaszi főzelékeket mindig kevésbé pirított, világos rántással sűrítjük, hogy a főzelékanyag íze dominálhasson.

Tavaszi salátafőzelék

Hozzávalók: 4 db fejes saláta, 6 dkg vaj, 8 dkg liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 csomó kapor, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 1/2 db citrom, 3 dkg cukor, só

A tavasz és a kora nyár egyik legkitűnőbb főzeléke. A salátafejeket alaposan megmossuk, ha a torzsa része erősebb, akkor kivágjuk, majd a fejeket nagyságuktól függően 4-8 darabra vágjuk. Lábasban vizet forralunk, beletesszük az összevágott salátát, és 1-2 percig forraljuk. A saláta forrázása azért szükséges, mert a benne lévő enyhén kesernyés ízanyagot ezzel eltávolítjuk, és a főzelék kellemes, enyhén édeskés lesz.

A leforrázott salátát leszűrjük, és hideg vízben átmossuk. Ezután kevés vízben tesszük fel főni, majd megsózzuk. Fedővel letakarva mérsékelt tűzön pároljuk. Közben rózsaszínű rántást készítünk, beletesszük az összezúzott fokhagymát és az apróra vágott kaprot. A rántást a tűzről levéve a hideg tejjel simára keverjük, és ezzel a főzeléket besűrítjük. Beleöntjük a tejfölt. Jól elkeverjük, és még néhány percig forraljuk.
Reszelt citromhéjjal, szűrt citromlével és egy kevés cukorral ízesítjük.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1510 kJ/360 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor
Mátraaljai Sauvignon blanc 2001

Kapros, tejfölös újburgonya-főzelék

Fotó: Magyar KonyhaHozzávalók: 1,20 kg újburgonaya, 1 csomó kapor, 10 dkg vöröshagyma, 6 dkg zsír vagy étolaj, 5 dkg liszt, 2 dl tefjöl, KNORR Delikát ételízesítő

Ezt a kítűnő főzeléket csak akkor javasoljuk elkészíteni, amikor újburgonya és firssen szedett kapor áll rendelkezésünkre. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk. Megfelelő edénybe tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi a burgonyát ellepi. Felforraljuk, majd takaréklángon tovább főzve beletesszük az összevágott friss kapor egyik felét, az ételízesítőt és egy egészben hagyott kis fej vöröshagymát. Ez utóbbit a főzelék elkészültekor majd eltávolítjuk.

Közben a zsírból, vagy olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, a tűzről levéve hideg vízzel és a tejföllel simára keverjük. Amikor a burgonya megfőtt, az elkésített rántással besűrítjük, és beletesszük akapor másik felét. Néhány percnyi lassú forralás után tálalhatjuk.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1620 kJ/380 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor
Soproni Sauvignon Blanc 2001

Karfiolfőzelék

Fotó: Magyar KonyhaHozzávalók: 1,30 kg karfiol, 3 dkg cukor, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 dl tej
1 dl tejföl, KNORR Delikát ételízesítő

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és váltott vízben megmossuk. Annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Sóval és kevés cukorral ízesítjük. Közben a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, beletesszük az apróra összevágott zöldpetrezselymet, és kissé átpirítjuk. A rántást a karfiol főzőlevével és a tejjel felengedjük, habverővel simára keverjük. Hozzáöntjük a tejfölt, majd amikor felforrt, belekeverjük a megfőtt karfiolrózsákat.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1390 kJ/330 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor
Siklósi Olaszrizling 2001

Tárkonyos patisszonfőzelék

Hozzávalók: 1,30 kg patisszon, 8 dkg vöröshagyma, 6 dkg vaj, 1 dkg tárkony, 1 cl ecet, 2 dl tejföl, 6 dkg liszt, 3 dkg cukor, 1/2 db citrom, KNORR Delikát ételízesítő

A patisszont meghámozzuk, kimagozzuk, alaposan megmossuk és kisebb kockákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát a vajban üvegesre pirítjuk, és rátesszük a patisszont. Sóval és a fele mennyiségű, apróra vágott tárkonylevéllel ízesítjük. Néhány csepp ecetet keverünk hozzá, és a vajon jól átpirítjuk. Annyi vízzel engedjük fel, amennyi éppen ellepi, és fedővel letakarva puhulásig pároljuk. A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, amelyet egy szűrőn keresztül lassan a patisszonhoz öntünk. Amikor felforrt, cukorral és szűrt citromlével ízesítjük, majd belekeverjük a megmaradt friss tárkonylevelet.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1710 kJ/410 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor
Mőcsényi Tramini 2001

Ajánlat
Zöldséges ételek, főzelékek
Milyen ételekbe illenek a következő fűszerek?

Korábban főzelék-alapanyagokról
Kelkáposzta, a vitaminlabda
Tavaszi szél parajt nevel
Karalábé, te ropogós

Nem hiányzik a konyhájából?
Főzelékek és köretek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről