Hozzávalók: 2 kisebb lazacfilé, só, bors, halfűszer keverék, 2 marék dió, 50 dkg spenót, szerecsendió, 1-1 citrom, narancs és zöldcitrom, vaj, friss rozmaringág
Két kisebb lazacfilét vásároljunk. Kérjük meg a halas eladót, hogy nyúzza meg a bőrétől. Ha a filé belső felületén végighúzzuk az ujjunkat, érezhetjük, hogy a tetején kb. 2 centinként egy-egy nagyobb szálka található. Ezt könnyedén ki tudjuk húzni egy csipesz vagy kés segítségével. Így a halunk garantáltan szálkamentes lesz.
A halak mindkét oldalát sóval, durvára darált borssal és halfűszerkeverékkel fűszerezzük be.
Egy serpenyőben pirítsunk meg két maréknyi egész diót.
Készítsük elő a spenótot. Ha sikerült fagyasztott spenótlevelet vásárolni, akkor azt már csak szerecsendióval, borssal, sóval kell ízesítenünk. Ha frisset vásároltunk, akkor a megtisztítás és alapos mosás után forrásban lévő vízbe dobjuk, hogy összeessen. Jól nyomkodjuk ki, majd fűszerezzük.
A hal sütés előtt | és sütés után |
Egy tepsire tegyünk sütőpapírt, tegyük rá az egyik halfilét, majd a spenótot és a diót. Helyezzük rá a másik filét. Felszeletelt citrommal, naranccsal és zöldcitrommal takarjuk be, tetejére egy ág friss rozmaringot helyezzünk. Kötözőspárgával tekerjük körbe. Csorgassuk meg olvasztott vajjal vagy olívaolajjal. Tegyük előmelegített sütőbe (140-150 fok), és süssük legalább másfél órán keresztül.
Ha elkészült, óvatosan tegyük rá egy halas tálra, a kötözőzsineget vágjuk el és egyenként húzzuk ki alóla. Vastag szeleteket vágjunk belőle.
Köretként kapros-vajas főtt burgonyát és zöldségeket kínáljunk.