Hozzávalók: 1 sárgadinnye, 20 dkg ementáli sajt, 10 dkg pármai jellegű száraz sonka, 1 evőkanál olívaolaj, durvára darált bors, friss fűszerek (menta, citromfű, kakukkfű, petrezselyem), fél citrom leve, 10-12 db koktélparadicsom
Vágjuk a dinnyét hosszában kétfelé, magjait kanállal szedjük ki. Karalábévájóval vagy teáskanállal diónyi golyókat vájjunk ki a dinnye húsából, tegyük egy nagy tálba.
Adjuk hozzá a nagyobb kockákra vágott sajtot, az összetépkedett sonkát, a fűszerek leveleit és a koktélparadicsomot. Daráljunk rá a borsot, nyomjuk rá a citrom levét és csorgassuk meg az olívaolajjal. Óvatosan keverjük össze, és töltsük vissza a kivájt dinnyébe.
Jéghidegen a legfinomabb, nyári hűsítő saláta.