Hozzávalók: 4 cső kukorica, 2 szál sárgarépa, 1 evőkanál vaj, 1 gerezd fokhagyma, 4 dl tej, 2 evőkanál keményítő, só, őrölt bors, 1-1 csokor lestyán és petrezselyemzöld, 5-6 szem egész bors
Csomagoljuk ki a kukoricákat a csuhéból, majd éles késsel vágjuk le a szemeket. A csutkákat törjük kétfelé, majd tegyük egy fazékba. Adjuk hozzá az egyik felszeletelt sárgarépát, pár szál lestyánt és petrezselyem zöldjét. Sóval és pár szem egész borssal ízesítsük. Öntsük fel vízzel és főzzük legalább tíz percig.
Egy fazékban forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá finomra összezúzott fokhagymát, majd pároljuk egy percig. Tegyük bele a kukoricaszemeket és a másik felvágott répát is. Sóval, összevágott lestyánnal és őrölt borssal ízesítsük. Pároljuk legalább tíz percig, majd öntsük fel a kukoricacsutkás alaplével. Főzzük még öt percig, és utána öntsük bele a tejet.
Forraljuk ki jól, majd kézi mixerrel pürésítsük. Finomlyukú szitán passzírozzuk át és még forrón kis leveses tálkákba tálaljuk. Tetejét frissen összevágott lestyánnal díszíthetjük.