Hozzávalók:
A sütemény tetejére:
1 db körszeletes ananászkonzerv, 3 evőkanál barnacukor, 10 dkg vaj, 10 dkg szeletelt mandula, 10 szem cseresznye.
A tésztához:
25 dkg vaj, 25 dkg barnacukor, 4 db tojás, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csipetnyi só, 2 evőkanál rum.
Elkészítése:
A sütemény tetejének elkészítéséhez tegyük a 10 dekányi vajat egy keverőtálba, adjuk hozzá a 3 evőkanálnyi barnacukrot, majd elektromos habverővel keverjük habossá.
Ezt a vajas-cukros keveréket kenjük egy 20 centiméter átmérőjű kerek sütőforma aljára. Szórjuk rá a szeletelt mandulát, majd helyezzük el sorban a lecsepegtetett ananászszeleteket. A körszeletek közepébe tegyünk egy-egy szem cseresznyét.
A tésztához szintén tegyük egy keverőtálba a szoba-hőmérsékletű vajat, adjuk hozzá a barnacukrot, sót, majd habverővel keverjük könnyű habossá. Egyenként üssük bele a tojásokat, dolgozzuk jól el, majd csorgassuk bele a rumot is. Sütőpor és liszt keverékét kanalazzuk bele, majd keverjük simára.
Ezt a tésztát kanalazzuk az ananász tetejére, evőkanállal simítsuk egyenletesre, majd előmelegített sütőben 150-160 fokon süssük körülbelül 45-50 percig.
Amikor elkészült, tegyünk a tetejére egy nagy tányért, vagy egy tálcát, majd konyharuhával megfogva fordítsuk fejre. Várjunk vele egy kicsit, majd vegyük le róla a sütőformát. A megsült ananász fog a süteményünk tetején aranylóan csillogni.
Tegyünk a sütőedény aljába sütőpapírt, így könnyebben ki tudjuk majd borítani.