Hozzávalók:
A tésztához:
1 csomag szárított élesztő, 2 dl langyos tej, 25 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 1 csipetnyi só, 1 tojás, 3 dkg vaj
A töltelékhez:
20 dkg marcipánmassza, 5 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 2 evőkanál cukor, 5 db zöldalma, fél citrom leve, 25 dkg kékáfonya, félpohárnyi baracklekvár, 2 db tojás sárgája
Elkészítése:
Az élesztős tésztához tegyük egy dagasztótálba a lisztet, adjuk hozzá a csipetnyi sót, a cukrot, a szobahőmérsékletű vajat és a tojást. Kapcsoljuk be a gépet, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet. Alacsony fordulaton addig keverjük, míg a tészta az edény falától elválik. Akkor a jó a tésztánk, ha állaga közepesen lágy. Tegyük langyos helyre, takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és kelesszük kétszeres méretűre.
A töltelékhez keverjük ki a pudingport pár evőkanál tejjel. A maradék tejet tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, és forraljuk fel. Csorgassuk állandó keverés mellett a tejjel elkevert pudingport a forró tejhez, és addig főzzük, míg sűrű nem lesz. Vegyük le tűzről, és még forrón reszeljük bele a marcipánmasszát, adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd keverjük jól el.
A megkelt tésztát borítsuk egy liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át egy kicsit, majd nyújtsuk ki fél centi vastagságúra. Béleljünk ki vele egy kerek, peremes tortaformát, amit előzőleg vajjal kikentünk, és liszttel meghintettünk. A béleléskor ügyeljünk arra, hogy a tésztának legyen pereme, hogy a töltelék ne folyjon ki belőle.
Töltsük a langyosra kihűlt marcipános pudingot a kibélelt formába, tetejére halmozzuk a meghámozott és kis kockákra felvágott, citromlével meglocsolt almadarabokat.
Tegyük előmelegített sütőbe, és 170 fokon süssük fél órát. Ha elkészült, még forrón kenjük meg baracklekvárral, majd szórjuk rá a kékáfonyát is.
Ha kihűlt, vágjuk cikkekre, tegyük egy nagy tányérra, tetejére tehetünk még egy kanál baracklekvárt, majd szórjuk meg porcukorral. Friss citromfűlevéllel dekorálhatjuk.