Áfonyás pogácsa

Vágólapra másolva!
Ezt az úgynevezett szódapogácsát az írek vajjal és lekvárral megkenve a reggelihez vagy a délutáni kávé-tea mellé fogyasztják. Vörös áfonya helyett használhatunk mazsolát vagy aszalt meggyet is hozzá.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 250 g sima liszt, 200 g teljes kiőrlésű liszt, fél teáskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 50 g szobahőmérsékletű vaj, 1 evőkanál cukor, 1 db tojás, 300 ml tejszín, 100 g aszalt vörös áfonya

Öntsük a liszteket egy nagy keverő tálba, szórjuk bele a szódabikarbónát, sót, áfonyát és a cukrot. Vágjuk bele a vajat, majd kezünkkel morzsoljuk jól össze. Öntsük hozzá a tejszínt és a tojást, gyúrjuk jól össze.

Formázzuk cipóvá, majd borítsuk lisztezett deszkára. Nyújtsuk körülbelül egy centi vastagságúra. Pogácsa szaggatóvak szúrjuk ki és tegyük egy sütőlapra egymástól két centi távolságra.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Előmelegített sütőben 160-170 fokon 15-20 percig süssük, míg a pogácsák arany barnára nem sülnek. Melegen fogyasszuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!