Hozzávalók:
1 pohár szusi rizs (japán rövidszemű rizs), 1 dl rizsecet, 3 evőkanál cukor, só, 1 csomag algapapír (Nori lap), 20 dkg füstölt lazacszelet
Elkészítése:
A rizst hideg vízben többször is mossuk meg, csepegtessük le, majd tegyük egy lábasba. Annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje, majd lassú lángon, állandó kevergetés mellett főzzük. A vízhez természetesen tegyünk egy kis sót is. Ha a levét elfőtte, pótoljuk kevés vízzel. Addig főzzük, míg a rizsszemek puhák nem lesznek.
A rizsecetet tegyük egy kis lábasba, adjuk hozzá a cukrot, majd forraljuk fel. Óvatosan keverjük a megfőtt, még forró rizshez az ecetes-cukros keveréket. Hagyjuk állni addig, míg langyosra nem hűl.
Egy algalapra, azaz norira terítsük szét a megfőtt rizs felét, simítsuk el, hogy egyforma vastagságú legyen. Tetejére tegyünk még egy algalapot, majd a maradék rizst is simítsuk rá. Fedjük be a lazacszeletekkel. Tegyük pár órára a hűtőbe.
Forró vízbe mártott éles késsel vágjuk egyforma kis kockákra, tálaljuk nagy tányérokra, a tetejét friss kaporral dekorálhatjuk.
Szójaszószt, savanyított gyömbért és wasabit ( csípős zöldtormamártást) kínáljunk mellé.
Készíthetjük füstölt pisztránggal, heringgel vagy vegetáriánusoknak akár sült paprikaszeletekkel is.