Hozzávalók:
30 dkg szarvas hátszín, 3 evőkanál olívaolaj, 6-8 szem borókabogyó, darált fekete bors, 1 teáskanálnyi vadhoz való fűszerkeverék
A salátához:
1 db póréhagyma, 30 dkg lencse, fél citrom leve, 1 maréknyi spenótlevél, só, darált bors, 2 evőkanál olívaolaj, 1 csokor petrezselyem zöldje
Elkészítése:
Hártyázzuk le a szarvas hátszínt, majd kenjük be olívaolajjal. Tegyük a borókabogyót egy zacskóba, majd klopfolóval zúzzuk jól össze.
Kenjük be vele a beolajozott húst, daráljunk rá borsot és szórjuk meg a fűszerkeverékkel. Tekerjük be fóliával és tegyük a hűtőbe érlelni legalább egy-két napra.
Elkészítéskor forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, csorgassunk bele egy evőkanálnyi olívaolajat, majd tegyük bele a bepácolt szarvas húst. Erős lángon minden oldalát süssük 3-3 percig, majd azonnal tegyük előmelegített 180 fokos sütőbe és 15 perc alatt süssük rózsaszínűre. Ha elkészült vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
A salátához mossuk meg jól a lencsét - hamarabb elkészül, ha előző nap hideg vízbe beáztatjuk -, majd tegyük egy lábasba, öntsük fel vízzel, ízesítsük sóval és főzzük puhára. Vigyázzunk, ne főzzük szét a szemeket. Ha megpuhult, várjuk meg, míg kissé kihűl, majd szűrőedényben szűrjük le alaposan.
Forraljunk fel vizet egy lábasban, adjunk hozzá egy teáskanálnyi sót, majd tegyük bele a háromcentis darabokra felvágott póréhagymát. Lassú lángon főzzük 5 percig, majd szűrőkanállal szedjük ki.
Tegyük a lencsét, a megfőzött pórét és a megmosott spenótleveleket egy nagy tálba, csorgassuk rá a citromlevet és az olívaolajat, adjuk hozzá az összevágott petrezselyem zöldjét, daráljunk rá borsot és ízesítsük kevés sóval. Óvatosan keverjük össze, majd tálaljuk nagy tányérokra, tetejére helyezzük a vékonyara felszeletelt szarvassültet.
A salátát ízesíthetjük még kevéske pirított fokhagymával, darált római köménnyel és friss mentával is.