Hozzávalók:
4 csomag mozarella sajt, 20 dkg Anikó sajt, 30 dkg fűszeres kecskesajt, 20 dkg füstölt juhsajt, 2 db camambert sajt, 30 dkg feta sajt, 2 üveg olívaolaj, 2 evőkanál pesto, 5-6 darab napon szárított paradicsom, 5-6 szem egész bors, 1-1 szál friss rozmaring, kakukkfű, oregano,10 db koktélparadicsom
Elkészítése:
Tépjük négy darabba a mozarella sajtot a többi sajtot pedig vágjuk vastagabb szeletekre. Keressünk két darab, körülbelül egy literes öblös üveget. Szórjunk az aljára pár szem egész borsot és pár darab aszalt paradicsomot. Helyezzünk rá egy-egy fűszerágat, majd tegyünk pár darabot a sajtszeletekből, és az összetépett mozarellából. Kanalazzunk rá pesztót, majd tegyünk rá pár szem koktélparadicsomot. Ismét sajtok következzenek, fűszerág, peszto, s végül paradicsom kerüljön a tetejére.
Ha megtelt az üveg, öntsük fel olívaolajjal, zárjuk le jól, és tegyük a hűtőszekrénybe. Egy nap érlelés után fogyaszthatjuk.
Készülhet belőle saláta friss paradicsommal, paprika-töltelék, de nagy tányérra kirakva, frissen sütött kenyérrel kínálva, akár vendégvárónak is nagyszerű lehet.
A pácolaj később salátákhoz, főzéshez, pácoláshoz és grillezéshez felhasználható.
A sajtokat variálhatjuk kedvünkre, a fűszerezés is megváltoztatható saját ízlés szerint: nagyon finom például reszelt fokhagymával, olajbogyókkal, friss bazsalikomlevéllel, őrölt köménnyel, mentával vagy citrommal.