Hozzávalók:
50 dkg kecsketúró, 4 tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál búzadara, 1 evőkanál liszt, csipetnyi só
A szószhoz: 30 dkg szeder, fél citrom leve, 2-3 evőkanál porcukor.
Elkészítése:
Finomlyukú szitán törjük át a kecsketúrót, majd tegyük egy nagy tálba. Üssük rá a tojások sárgáját, a fehérjét tegyük egy tálba és tegyük a hűtőbe.
Olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban, majd csorgassuk a túróra. Ízesítsük csipetnyi sóval, szórjuk rá a lisztet és a búzadarát. Fakanállal alaposan dolgozzuk össze, majd pár órára ezt is tegyük a hűtőbe.
Felhasználás előtt verjük fel a tojásfehérjéket nem túl kemény habbá, majd kis adagokban, óvatosan dolgozzuk a tojásos túróhoz.
Forraljunk fel egy fazékban vizet, ízesítsük sóval, majd vizes kézzel formázzunk kezünkkel diónyi gombócokat a túrókrémből. Gyöngyöző vízben főzzük 2-3 percig, közben villával segítsük őket megfordulni. Ha elkészült szedjük ki szűrőkanállal itatóspapírra.
A szederszószhoz az alaposan megmosott gyümölcsöt tegyünk egy tálba, ízesítsük cukorral és citromlével. Kézi mixerrel pürésítsük, majd szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek a mártásba.
Kanalazzunk némi szederszószt üvegpoharak aljára, majd tetejére tálaljunk pár darab gombócot.
Szórjuk meg szederszemekkel és porcukorral, virágzó fűszerággal dekorálhatjuk.