Hozzávalók:
6 db alma, 1 pohár mincemeat (whiskyvel átitatott, vegyes aszaltgyümölcs-keverék), 1 pohár dió, 2 evőkanál vaj, fél teáskanál őrölt fahéj, fél db citrom.
A mincemeat ír whiskyvel átitatott gyümölcskeverék, ami az angolok kedvenc karácsonyi süteményének alapanyaga. Itthon is beszerezhető nagyobb hipermarketekben.
Elkészítése:
Vékonyan hámozzuk meg az almákat, majd tegyük citromlével ízesített vízbe, hogy ne barnuljanak meg. Az alma aljából metsszünk le egy picit, hogy a tepsiben ne billegjen majd.
Kocsányánál kezdve, kávéskanállal vájjuk ki a magházát. Tegyük a kivájt almákat tepsibe vagy tűzálló sütőedénybe, csorgassuk meg olvasztott vajjal, majd hintsük meg őrölt fahéjjal.
Öntsük egy tálba a whiskys gyümölcskeveréket, tegyük hozzá a durvára összevágott diót, majd keverjük jól össze.
Töltsük meg a kivájt almákat a gyümölcsös keverékkel, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük 10-15 percig.
Desszertként fogyaszthatjuk vanília fagylalttal, de köretként is kínálhatjuk pulyka- és vadsültekhez.
Ha nem tudunk beszerezni whiskys gyümölcskeveréket, megtölthetjük az almákat gesztenyepürével, vagy marcipán és mascarpone sajt keverékével is.