Hozzávalók:
40 dkg búzaliszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 3 dl tejszín, 15 dkg vegyes olajos magkeverék, fél maréknyi mazsola
Elkészítése:
Szórjuk a lisztet egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a sütőport, a sót, az olajos magvakat, a mazsolát, és a cukrot. Kanál segítségével keverjük össze. Vágjuk kis darabokra a lisztkeverék tetejére a hideg vajat, majd kezünkkel, jó alaposan morzsoljuk szét a liszttel. Ha már a vajdarabok apróra morzsoltuk, öntsük hozzá a tejszínt, és gyúrjuk kemény tésztává.
Borítsuk a tésztát lisztezett deszkára, majd liszttel meghintve gyúrjuk cipóvá. Tegyük egy tányérra, fedjük le fóliával, és kis időre helyezzük a hűtőszekrénybe pihenni.
Nyújtsuk ki a pogácsa tésztáját lisztezett deszkán két centi vastagságúra, majd szaggassuk ki pogácsaszaggatóval. Tegyünk kéztörlőpapírt egy leveses tányérba, öntsünk rá egy kortynyi vizet, majd mártsuk bele a kiszaggatott pogácsa tetejét.
Tegyünk egy tálba az olajos magokból, tehetünk hozzá zabpelyhet is, majd nyomjuk a nedves pogácsa tetejét a magokba.
Tegyük egymás mellé sütőlemezre a pogácsákat, majd forró sütőben 160-170 fokon 15-20 perc alatt süssük pirosra.
Édesen és sósan is ehetjük: lekvárral vagy vajjal megkenve nagyszerű reggeli, de krémlevesek mellé is tálalhatjuk.