Napozás előtti bőrmustra

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!


Minden év áprilisától a nyár beköszöntéig egy héten egyszer szoláriumba járok. 2-3 éve a szoláriumozás ideje alatt foltok alakulnak ki a combom belső felén és halványan a vádlimon. A kozmetikusom Chinofungin sprayt ajánlott, de nem segített. Az az érdekes, hogy nem viszket, nem fáj, egyszerűen csak foltosan barnul le a bőröm. Hallottam egy bizonyos napgombáról, nem tudom, igaz-e.

A bőr barna festékanyaga a látható fénysugarak hatására képződik, a barna festékszemcséket termelő sejtekben. Ha például a bőr legfelső rétegét az azon megtelepedett gombák szövedéke teljesen lefedi, akkor itt, a gombaszövedék alatt elhelyezkedő sejtek nem termelnek barna festéket, és így fehér folt alakul ki, igazolva a gombák jelenlétét. A foltot alaposan megtekintve szabad szemmel is láthatjuk a finom, hámló felszínt. Az elváltozást egyes zsírsavakat kedvelő gombaféleség, a pityrosporon okozza. Főleg izzadós emberek bőrfelszínén gyakori e gombásodás.
Mindenképpen érdemes bőrgyógyász véleményét kikérni, hogy ha erről a gombáról van szó, minél hamarabb kezelni lehessen.
Az is előfordulhat, ha kifejezetten csak szolárium után jelentkeznek a foltok, hogy egy bizonyos baktérium okozza ezt, ennek kiderítése is bőrgyógyász feladata.
Bővebben a foltokat okozó gombáról itt olvashatnak

* * *

Mit tegyek a nagylábujjam alsó részén kialakult bőrkeményedéssel? Valószínűleg a járástól, kemény talpú cipőktől jött létre. Egyébként a sarkamon nincs keményedés, mint sok nőnek.

Különböző bőrpuhító, bőrkeményedés eltávolító készítményekkel lehet kiküszöbölni a bőrkeményedést. Ha nem akar vesződni vele, pedikűrös gyorsan és precízen eltávolítja.

* * *

A kozmetikum kiválasztásánál, természetesen a bőrtípus meghatározó szerepén túl én a márkát illetően szeretnék tanácsot kérni. "Krémmániás" vagyok, és a legolcsóbbtól a legdrágább árfekvésig szinte minden krémet kipróbáltam már. A véleményét szeretném hallani: valóban lényeges különbség van a különböző márkák között?
Vegyes bőröm van, de vízhiányos, ugyanakkor pattanásra és májfoltosodásra is hajlamos, a szemkörnyék körül nagyon száraz. Általában napi 2-3 liter folyadékot fogyasztok, és a táplálkozásban is inkább a reformkonyhát követem. Ön mit tanácsolna, milyen kozmetikumot kellene használnom?

A krémek között vannak különbségek, hatóanyag, összetétel szempontjából is. A kérdés az, ki mennyit szán a kozmetikumokra. Én nem értékelhetem a krémeket. Arra törekedjen vásárláskor, hogy minél magasabb hatóanyag-tartalmú legyen a krém, és ha lehet, tartalmazzon minél több természetes anyagot és minél kevesebb konzerválószert. Persze ezek sajnos kiküszöbölhetetlenek. Rengeteg bőrproblémára találunk krémeket, mindig olyat válasszunk, amely a bőrünk legfontosabb gondjait célozzák meg (vízhiány, öregedés).

* * *

33 éves vagyok, tinédzser koromban rengeteg pattanásom volt. A bőröm most is zsíros. Az arcomon tágak a pólusok, és szinte állandóan vannak mitesszereim és olyan pattanások, melyeket ki sem lehet nyomni. Tele van az arcom foltokkal és a "pattanások" mindig gyulladtak. Már szinte mindent kipróbáltam, sajnos kozmetikushoz nem jutok el sűrűn, de szeretnék valamilyen praktikus tanácsot kapni. Sajnos nem tudom megállni, hogy ne nyomkodjam ki, amit találok magamon. Érdekes, hogy nyáron szinte megtisztul az arcom, szinte nincs is mit ki nyomni rajta. A hátamon is vannak pattanások, de azok inkább nagy mitesszerek. Gyógyszert nem szedek, igaz, az antibiotikumok elmulasztják, de azok hatására gomba alakul ki. Valószínű, hogy étkezéssel is javítani lehetne a helyzetemen, mit egyek?

A bőrápolás összetett dolog. Sok folyadék, egészséges ételek - gyümölcs, zöldség, hal, rizs, teljes kiőrlésű tésztafélék az ajánlottak. Rendszeres bőrápolást, ha lehet, gyakori - legalább havi egyszeri - kozmetikai kezelést is javaslok. Ha nagyon rossz a helyzet, mindenképpen szükséges bőrgyógyászt is felkeresni. Jó lenne, ha meg tudná állni a bőre nyomkodását, és szakemberre bízná.

* * *

Nemsokára 31 éves leszek, és mindenhol azt olvasom, hogy az egyszerű hidratáló már nem elég. Ezért kipróbáltam többféle retinolos, A- és E-vitaminos készítményt, de mindegyiktől pattanások jönnek ki rajtam. Egyébként nagyon zsíros a bőröm, és alig tudom kordában tartani a pattanásaim, de ha tinédzserek számára ajánlott készítményeket használok, akkor ez sikerül. A kozmetikusom viszont minden kezeléskor elmondja, hogy iszonyú vízhiányos a bőröm. Mit használjak, hogy azért az öregedés ellen is tegyek?

Vannak könnyebb ránctalanítók is, nem feltétlenül az A-, E-vitaminos krém a megfelelő. A kozmetikusától kérjen konkrét krémjavaslatot! A zsíros bőr kevésbé ráncosodik. Így elsősorban a vízhiányt pótló készítményeket kell használnia.

* * *

Egy számomra igen nagy problémával fordulok Önhöz. Fiatal korom (22) ellenére a csípőmön, fenekemen és a combomon a többszöri fogyás-hízás hatására bőrrepedések - striák - alakultak ki, ez nagyon zavar, és akármilyen módon szeretnék megszabadulni tőlük. Mivel lehetne eltüntetni vagy legalább enyhíteni őket?

A striák egészen pontosan szövetszakadást jelentenek. Véglegesen nem lehet eltüntetni, de halványítani igen. Sajnos márkaneveket nem sorolhatok fel, de nagyon sok kozmetikai készítmény létezik erre. Kozmetikákban vannak különböző testkezelések is: SPM (vákuumos kezelés), tekercselés, ultrahang. Lézerklinikákon pedig szintén foglalkoznak vele, de ilyesfajta kezelést csak orvos végezhet. Utána kellene járnia minden lehetőségnek, és az Önnek legszimpatikusabbat kiválasztania.

* * *

Az arcbőrömmel van problémám. Bár 28 éves elmúltam már, több pattanás van az arcomon, mint tini koromban, és nagyon sok mitesszerem is van. A tág pórusokra igyekszem krémeket használni, de nem igazán hatásosak. Kozmetikushoz is járok havonta egyszer. A másik problémám, hogy a szemem körül festékhiba jött elő kb. 1 éve. Nem tudom hogyan eltüntetni, és az alapozó sem takarja el. Ön javasolja a szoláriumot, vagy inkább nem tanácsolja?

A pigmenthibákra nem szokták javasolni a szoláriumot, de ez attól függ, hogy milyen jellegű a festékhiba. Meg kellene nézetnie bőrgyógyásszal, és ő megmondja a diagnózis után, hogy járhat-e szoláriumba.


Korábban
Tavaszi bőrápolási tanácsok
Napimádók figyelmébe
Mik azok az UV sugarak? Fokozatos barátkozzunk a napsugarakkal! Ismerd meg bőrtípusodat! Milyen legyen a napozókrém faktora?
A sejtek védelmében, a káros sugarak ellen - Segítség a napégés elleni hatékony védekezéshez
Hogyan csökkenthetjük a napsugarak káros hatását?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről