Szeresd akkor is, ha különbözik!

Vágólapra másolva!
Ha szerelmes leszel, mindenféle szempontból szeretnél egybeolvadni a partnereddel. Talán el is várod tőle, hogy hasonló világnézettel, értékrendszerrel rendelkezzen, legyenek hasonló elvei a gyereknevelésről és a pénzköltésről, barátokról, párkapcsolatról, családról, függetlenségről, szeretetről, szórakozásról. De azt megkérdezted már magadtól, hogy jogosak-e ezek az elvárások?
Vágólapra másolva!

A teljes egybeolvadás természetesen lehetetlen, nemcsak a különböző családi és kulturális háttér miatt, hanem a partner személyisége és a hosszú évek során kiforrott egyéni értékrendszere miatt is.

S ha elköveted azt a hibát, hogy azt várod a partneredtől, hogy az elvárásaidnak megfeleljen, akkor egy sor másik hibát is biztosan el fogsz követni. Például, ha partnered valamit másképp csinál, mint ahogy te szeretnéd, akkor elkönyveled magadban, hogy nem szeret eléggé. Pedig minden sokkal egyszerűbb lenne, ha megpróbálnál az ő fejével gondolkodni: miért teszi, amit tesz, miért gondolja azt, amit mond, és milyen más szemszögből méregeti a világ dolgait. Ha mindketten a felszín alá néznétek, és megkeresnétek a nézetek különbözőségének gyökerét, akkor sokkal kevesebb konfliktust kellene megoldanotok.

Nyitottnak kell lenned - nemcsak neked, hanem partnerednek is - egy másik vélemény, egy másik múlt, egy másik egyéniség megértésére, és ez a nyitottság segíteni fog, hogy a konfliktusok személytelenné váljanak, és segít kiküszöbölni azokat a megbántottsági érzéseket, amelyek akkor élednek fel, amikor a különbözőségek a felszínre kerülnek.

Az emberek azt hiszik, hogy amikor ugyanaz a vallásuk, ugyanabban a közösségben nőnek fel, ugyanabba az iskolába járnak, ugyanaz a családi hátterük társadalmi alapja, ugyanazt a sportot szeretik, akkor mindig ugyanúgy fognak gondolkodni, és a köztük lévő különbség nem lesz olyan nagy. A tények azonban azt igazolják, hogy akár egymás szoros szomszédságában is felnőhetnek ketten, ugyanolyan korúak is lehetnek, de a kulturális, filozófiai és személyes nézőpontjaik és hitrendszerük drámai mértékben különbözhet.

Egy hosszabb párkapcsolatban már mindenki feltette magának ezt a kérdést: mi történt azzal a lelkes, odaadó fiúval, akivel megismerkedtem? Pedig a különbözőségek mindvégig ott voltak, csak mi voltunk azok, akik csak később vették észre.

Ismered az optikus esetét a pácienssel?

Az optikus a vele szemben ülő rosszul látó embernek átadja a saját szemüvegét, de az közli vele, hogy a szemüveggel nem lát semmit. Az orvos pedig azt feleli, nem érti, miért nem lát velük, hiszen ő olyan jól látott ezzel a szemüveggel annyi éven keresztül.

Gondolj csak bele: nem ugyanez történik akkor, amikor nem fogadod el, hogy párod egy teljesen más szűrőn keresztül látja a világot? És amikor a mi lencsénken keresztül elérnek hozzánk az ő tettei és gondolatai, azok teljesen más értelmet kapnak, ezért kiábrándulunk és mérgesek vagyunk.

Ha csakugyan teljes és harmonikus kapcsolatot akarsz, akkor fel kell venned a párod szemüvegét is, és fordítva: meg kell tanítanod a párodat, hogy hogyan használja a te szemüvegedet. "Először értsd meg, és azután várd a megértést."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!