Ingyenes detoxikálás, bővülő ártámogatás, több gyed

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A módosításokat a közelmúlt gyakorlati tapasztalatai, alkotmánybírósági döntések és ombudsmani ajánlások, valamint az uniós csatlakozási feltételek teljesítése indokolta. Szükség volt az ellátási és a finanszírozási rendszer átalakítására is.

Országgyűlési határozat rendelkezett az egységes beteg-, illetve ellátottjogi képviselői rendszer megteremtéséről. A betegjogi képviselők ezért a jövőben nem az ÁNTSZ, hanem külön jogszabályban rögzített szervezeti rendszer keretei között működik majd. Az Alkotmánybíróság határozata alapján január elsejétől ingyenessé - azaz az OEP által finanszírozottá - válik az ittas személyek egészségügyi ellátása (mentés, szállítás, detoxikálás). A közterületen vagy nyilvános helyen tartózkodó, magatehetetlen ittas személyt a mentőszolgálat kijózanítás céljából kórházba szállíthatja. A megfigyelés a kijózanodásáig, de legfeljebb 24 óráig tarthat az érintett személy beleegyezésének hiányában is.

Eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában finanszírozási kérdésekben az egészségügyi törvény rendelkezéseit kell alkalmazni magyar állampolgár külföldi szervtranszplantációjára is.

Az eddig szabályozással ellentétben nem csak a járóbeteg-ellátás, hanem már az azt megelőző kórházi kezelés során is lehetőség nyílik arra, hogy az orvos a támogatott végleges gyógyászati segédeszközt a beteg részére felírja. Ártámogatás a javítási és kölcsönzési díjak után is jár.

A gyermekgondozási díjjal (gyed) kapcsolatos változás, hogy amennyiben a jogosult - munkavégzés nélkül - a keresetét részben megkapja, az ellátásra az elmaradt kereset után is jogosulttá válik. Kedvezőbb helyzetbe kerülnek azok a szülők, akik egyidejűleg több jogviszony alapján is jogosultak gyermekgondozási díjra. Esetükben ugyanis a gyed összegét minden jogviszonyban külön-külön kell megállapítani, és a megállapított díjakat egybe kell számítani. Az ellátás összege egybeszámítás esetén sem haladhatja meg azonban a 83 000 Ft-ot.

A módosítás százezer forintig terjedő összegben határozza meg az egészségügyi törvényben előírt - munkáltatókat, illetve ellátásban részesülőket terhelő - bejelentési, nyilvántartási, adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása esetére kiszabható mulasztási bírságot.

Feltehetően bűncselekményből származó bántalmazás esetén, a 8 napon túl gyógyuló sérülésről a kezelőorvos a jövőben nem csak a rendőrségnek köteles bejelentést tenni, hanem a lehető legrövidebb időn belül a betegjogi képviselőt is értesíteni kell. A kiskorú ellátásakor, ha feltételezhető, hogy a sérülés vagy betegség bántalmazás, illetve elhanyagolás következménye, továbbá, ha az ellátása során bántalmazásra, elhanyagolására utaló körülmények észlelhetők, az orvos köteles az illetékes gyermekjóléti szolgálatot haladéktalanul értesíteni. Az orvos az őt terhelő bejelentési, értesítési kötelezettségét az érintett személy, illetve más jogosult beleegyezése nélkül is köteles teljesíteni.

Az uniós jogharmonizáció jegyében módosultak a dohányzás elleni küzdelem, a cigaretta csomagolásán feltüntetendő egészségügyi figyelmeztetések szabályai.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről