Aktív ülés gumilabdán és térdelőszéken

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A hat-tíz éves gyerek szervezete nem erre az életmódra van kitalálva, ebben megegyeznek a szakemberek. Ám abban is megegyezik szinte mindenki, hogy tanulni kell, és erre a legjobb hely az iskola. A legjobb, ha megkeressük azokat a lehetőségeket, amelyek megóvják a fölösleges tehertől a kisdiák szervezetét.

A jó táska

A táskára különösen nagy gondot kell fordítanunk. Sok kisgyereknek hosszú úton kell cipelnie a nehéz tanszereket, naponta kétszer. Az ortopéd szakorvosok véleménye ez ügyben megegyezik az empátiával megáldott szülők megérzéseivel: ez a fajta megterhelés nem erősíti a gyereket, hanem inkább tönkreteszi a fejlődésben lévő izületeket, izmokat. Amíg lehet, ragaszkodjunk a háti táskához, és azt részesítsük előnyben, aminek merev hátlapja és széles, bélelt vállpántja van. A divat idejekorán hat a gyerekekre, ezért ne is lepődjünk meg, ha ő nem épp ilyen egészséges táskára vágyik, sokkal inkább egy menő hátizsákra. Szerencsére ma már ezekből is olyan nagy a választék, hogy találhatunk iskolatáskának alkalmas stabil példányt is a polcokon. Most már csak az a feladat, hogy rávegyük a gyereket: ne fél vállra vetve, hanem valóban a hátán vigye a táskát az iskoláig, és vissza. Az sem árt, ha néha belenézünk a táska setét bendőjébe, és a gyerekkel együtt végigvesszük: tényleg szükség van-e mindenre, amit a szegény kis teknősbéka a hátán cipel. Meglepő dolgok kerülhetnek elő időnként: fél kilós matricás albumtól a kéthetes uzsonnán át a patakpartról összeszedett kavicsgyűjteményig.

Tanterem és tanulósarok

Sajnos nincs sok beleszólásunk a tanterem berendezésének kialakításába. Ha komoly problémát tapasztalunk, mindenképpen tegyük szóvá az osztályfőnök előtt, és keressünk megoldást. Ha langaléta a gyerekünk, lehet, hogy túl alacsony neki a kisiskolásoknak való pad: a combja, térde alig fér el az asztal alatt, és jócskán meg kell görbülnie íráshoz, olvasáshoz. Ki kell harcolni számára egy magasabb asztalt, még akkor is, ha az ilyen típusú tárgyalás a szülő számára kényelmetlen. A másik gyakori probléma a balkezesség. Arra nem szeretnék kitérni, hogy milyen komoly pedagógiai hiba a gyerek átszoktatása. Itt inkább arról írnék, hogy a balkezesek mindennapi életét különösen megkeseríti, ha balról van megvilágítva az asztaluk. Éles fényben szinte nem is látják, mit írnak, rajzolnak, mert a kezük árnyékot vet a papírra. Balkezes gyerek ne üljön bal oldali ablak mellé, inkább a jobb oldali padsorban kapjon helyet, ahol felülről érkezik a fény.

A diákok nagy része nem fejezi be a mindennapi tanulást az iskolában. A házi feladat megoldása sokszor otthonra marad, ami - amellett, hogy nagy nyűg - újabb terhet ró a mozgásra vágyó csont- és izomrendszerre. Ha lehet, a gyerek ne gubbasszon a lecke fölött sokáig. Ha csak olvasni kell, ahhoz a legjobb testhelyzet a hason fekvés. Az íráshoz, rajzoláshoz mindenképpen újra asztalhoz kell ülni, ezért gondoskodjunk arról, hogy kényelmes tanulósarok várja otthon a diákot. A térdelőszék egyre több irodában kap helyet. A sokat tanuló gyerek is megérdemli. Azért jó ez az ülőalkalmatosság, mert szinte lehetetlen rajta görbén ülni. Az ember testsúlya megoszlik a térd és a medence között, ez csökkenti az egyoldalú megterhelést. Fontos, hogy a térdelőszéket a gyerek méreteinek megfelelően állítsuk be.

www.tifaq.comEgy másik alternatív lehetőség a fiziológiás labda használata szék helyett. Igen, igen, tapasztalatból tudom, hogy ebből - főleg egy többgyerekes családban - folytonos idétlenkedés származik. Mégis, melyik egészséges lelkületű gyerek állja meg némi hancúrozás nélkül, ha két-három hatalmas, színes gumilabdával csukják egy szobába? De ha a kedélyek megnyugodtak, igazán jól beválik a labda, ugyanis nem lehet nyugodtan ülni. A gyerek (felnőtt) folyton izeg-mozog rajta. Ez az ortopéd orvosok szerint nem rendetlenkedés, hanem aktív ülés. A rugalmas, instabil felületen egy kicsit mindig ügyelünk kell az egyensúlyi helyzet megtartására, így folyamatosan használjuk hát- és combizmainkat, de mindig változó intenzitással. Egyetlen hátránya, hogy nagy melegben nem valami jó érzés a gumi felületén ülni. Ügyes nagymama horgolhat rá "ruhát", ami az egész gömbre ráfeszül. Ez abban is segít, hogy az élénk színű labda jobban beilleszkedhessen bútoraink közé. Ha nem áll módunkban új ülőalkalmatosságot venni, arra mindenképpen figyeljünk, hogy a gyerek talpa jól meg tudjon támaszkodni a földön, vagy, ha kell, egy zsámolyon. Ez nagyban javítja a testtartást.
Végül ne felejtsük el, hogy egy bármilyen kényelmesen berendezett tanulósarok sem pótolhatja a mozgást, a sportolást, az önfeledt játékot, amire bizony minden korosztálynak szüksége van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről