A "gyerek"-ételek fogyasztása növeli annak kockázatát, hogy a gyerek cukorbeteg lesz, fogai elromlanak, sőt, a rákos megbetegedések veszélye is megnő.
Helen Crawley táplálkozás-szakértő elemzett két gyermekmenüt a brit Fogyasztóvédelmi Hatóság kérésére. Olyan ételeket vizsgáltattak, amelyeket 7 és 10 év közötti gyerekeknek szántak, például gabonapelyhek, gyümölcslevek és tésztákat. Kiderült, hogy a gyerekeknek készített gabonapehelyben ötször annyi cukor van, mint a felnőtteknek szánt pehelyben. Ráadásul a gyártók félrevezető képeket használnak, amelyek azt sugallják, hogy több a termékben az alapvető tápanyag, mint amennyi valójában. Egy készétel pedig csupán 14 százaléknyi csirkehúst tartalmazott, a feketeribizli-lének pedig csak 5 százaléka volt feketeribizli. Néhány termék egyenértékűnek hirdeti magát egy gyümölcs elfogyasztásával, holott magas zsír- és sótartalmuk miatt ezek az ételek több kárt tesznek, mint hasznot.
Sue Davies, a fogyasztóvédők főtanácsadója szerint EU-szabvánnyal kellene visszaszorítani a megtévesztő ételcímkézést: - Sokkoló volt a táplálkozási szakértő vizsgálatának eredménye. Ha a gyerekek rendszeresen fogyasztanak számukra gyártott ételeket, komolyan veszélyeztetik az egészségüket.