A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A döntést egy évnyi közvéleménykutatás előzte meg, melyből kiderült, hogy a lakosság 80 százaléka ellenzi azt, hogy a szülők beleavatkozhassanak születendő gyermekük nemébe. A törvényt azt követően hozták, hogy több pár külföldre utazott azért, hogy meghatározott nemű magzattal térjen vissza.

Suzi Leather, a HFEA (Human Fertilisation & Embryology Authority) elnöke elmondta, hogy erős konszenzus alakult ki, miszerint a csecsemő nemének eldöntése nem kívánatos, hacsak nem betegség megelőzése céljából. A törvény szerint tehát csak azok a családok választhatják meg csecsemőjük nemét, amelyeknek kórtörténetében olyan betegség fordul elő, amely nemhez kapcsolható. Ám ez az intézkedés nem fogja meggátolni az embereket abban, hogy külföldre utazzanak a kívánatos nem elérése miatt, mondta Leather.

A HFEA arra is fölhívta a figyelmet, hogy a mostani törvényben olyan joghézag van, amelyet kihasználva engedély nélküli klinikák szétválaszthatják a friss spermát nő- vagy hímnemű magzatot eredményező sejtekre. Az intézkedést ellenzők szerint a törvény úgysem állíthatja meg a nemek szelekcióját, legfeljebb a beavatkozás árát növeli meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!