Passzívan dohányzó gyerekek

Vágólapra másolva!
A dohányos szülők gyerekei kétszer akkora veszélynek vannak kitéve a passzív dohányzás miatti betegségeket illetően, mint a nem dohányzóké, még akkor is, ha a szülők csak a lakáson kívül vagy nyitott ablak mellett dohányoznak - derült ki egy felmérésből. A vizsgálaton 366 dohányos és 433 nemdohányzó szülő gyermeke vett részt.
Vágólapra másolva!

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) a környezeti dohányfüstöt egészségkárosító tényezőként jegyzi, amely a világ gyermekeinek felét érinti. A közép-svédországi egyetem kutatóinak felfedezése szerint a csukott ajtón kívül a szabadban dohányzó szülők gyermekeinek vizeletében cotinint találtak (egy kemikália, amely a nikotin szervezet általi feldolgozása során keletkezik), kétszer akkora mennyiségben, mint a nemdohányzó szülők gyermekeinél.

A Linkpong Egyetem vezető kutatója, Anna Karin Johansson elmondta, hogy valószínűleg a dohányzó szülő leheletén keresztül jut be a gyermek szervezetébe a nikotin, de erre még nincsenek pontos bizonyítékok. Azon gyermekek esetében, akik szülei kint vagy nyitott ablak mellett dohányoztak, a veszélyességi tényező 2,4-szer akkora volt, és azoknál, akik szülei konyhai elszívó mellett és esetenként kint dohányoztak, a veszélyességi tényező 3-szor akkora volt, mint a nemdohányzó szülők esetében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről