A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kutyák segítenek a gyermekpszichiátriában

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A hétéves németjuhász, Asta a pszichiátriai gyógyászat számára kiképzett kutyahölgy. Philipp pedig 14 éves gimnazista, aki most épp a négylábú hasát cirógatja, egyébként viszont betegesen fél az iskolától, önbizalma egyenlő a nullával.

A Lipcsei Ifjúsági- és Gyermekpszichiátriai Intézetben 1995 óta 179 fiú és lány vett részt az alkalmanként félórás tréningen, és mostanra Christine Ettrich igazgatónő büszkén állíthatja: "Sokkal nagyobb eredményt értünk el, mint amire számítottunk. Mindenekelőtt a betegségek felismerésében, a diagnózis felállításában segít a pszichiátereknek az, ha a gyermek és a kutya közös játékát figyelemmel kísérik. A gyerekeknél sokkal hatásosabbnak bizonyultak azok a terápiás módszerek, amelyek nem a beszélgetésen alapulnak" - mondta a professzorasszony.

A módszer sikerét az 1996 és 1998 között végzett kísérlet is igazolja, melyet 18 fiatal részvételével hajtottak végre, és amelynek végeredményét épp ezekben a napokban analizálja Anke Prothmann doktornő.

A páciensnek legalább öt alkalommal kell találkoznia a kiválasztott kutyával, de a kezelést meg lehet hosszabbítani. A gyerekek a legkülönbözőbb módon reagálnak: némelyik azonnal heves játékba kezd az állattal, mások nem akarnak vagy nem mernek foglalkozni vele. De már az is előfordult, hogy a kutya tagadta meg a játékot úgy, hogy egyszerűen elfordult.

"Az állatok nagyon jó kapcsolatteremtők" - mondja Prothmann. "Nagyon szomorú, hogy sok kisgyerek itt ismeri meg azt az érzést, hogy valaki feltétel nélkül szereti. Még autista gyerekeknél is sikerült néhány esetben javulást elérni, akiket szüleik amerikai delfinterápiára is befizettek - eredménytelenül."

Az intézet 11 kutyája remekül idomított jószágok csoportja, és rendkívül türelmesek. Többször előfordult, hogy a gyerekek a szájukba dugták a kezüket, de az elmúlt hét évben még nem történt egyetlen baleset sem.

Korábban
Tanuljon kutyául!

Ajánlat
Házikedvencek
Kutyával az Emberért Alapítvány
Lili, a terápiás eb
Gyógyító négylábúak
A szeretet négy lábon érkezik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!