Fesztiválfíling és a teaház tündérei

Vágólapra másolva!
Nem vicceltünk, amikor azt írtuk, egy kisebb fesztiválra számíthat, aki péntek este kilátogat Dunaharasztiba, a horgásztó melletti Mysterixx-partyra. Rókahegyen pedig Haldolium volt, sokan voltak, pedig gyakran esett. El is áztunk, ráadásul a teaházból is kizavartak.
Vágólapra másolva!

Én kifejezetten helyszínrajongó vagyok, így hát a lineup részletesebb ismerete nélkül is kötelezőnek tekintettem volna a megjelenést a haraszti "Goa-tónál", és hasonló viselkedésre buzdítottam minden ismerőst, aki magának jót akar. Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy a fellépők és teljesítményük elhanyagolható momentuma lenne ennek a partynak.

A mindössze huszonnégy éves Deniz Aydin (alias Day.din) Hamburgban született és él, és nem olyan régóta (mindössze három éve) tevékenykedik mint psytrance-producer és dj. Saját zenéi készítésén kívül részt vesz még a Xenical nevű projektben is, és leginkább a Mental Arts-os Alfredo Garciával együtt hallhatja élőben zenélni a közönség. Az elmúlt néhány év alatt csak internetről letölthető zenéi után, idén a Sinn.tec Records kiadta első megvásárolható albumát is. A progresszív psytrance kedvelői körében ez alatt a néhány év alatt is hatalmas népszerűségre tett szert a fiatal srác, aki Dunaharasztiba is Alfredo Garciaval érkezett.

Némi csúszás és keveredés után, az este igazi beindítója a lineupban nem is szereplő német Steven volt, aki mióta Magyarországon tartózkodik (néhány hónapja), bulizni is lemezekkel megrakva érkezik, és azonnal ott terem a pult mögött mindenütt, ahol a dj késik, nem jön el vagy simán csak odaengedi. Ezúttal nem tudni, mi történt Crane-nel, aki hivatalosan a bulit indította volna, mindenesetre sehogyan sem történhetett volna jobban, mint hogy az extrém frizurás germán zenélt helyette. Némi klisével élve: Steven úgy megalapozta a hangulatot, hogy az időközben cseperegni kezdő esőről is hajlandóak voltunk nem tudomást venni.

A magyarok közül mindenképp meg kell említeni még a Plazma - Veela párost, akik szintén mit sem törődtek az előzetes programtervvel, és a nagyszínpadra csábítva a Psylocke liveact elkövetőjét, Mephiztót, cédéjátszókkal, szintetizátorral, szemplerrel és loopokkal megbolondított, rögtönzött örömzenélést zúdítottak dj-szett helyett a (mindebből valószínűleg sajnos nem sokat sejtő) közönség nyakába. Nem baj, aki látta, hallotta, tudta, az (velem együtt) egészen biztosan ismétlést követel. (Követelőző üzenetekkel bombázni a srácokat a Chakra-oldalon megtalálható elérhetőségek bármelyikén lehet.)

fotó: Békefi Gergely
Kalumet, Garcia, Day.din

A főattrakció Day.din és Alfredo Garcia nem okozott túl sok meglepetést, kitűnő dolgozatnak tekinthető liveactjüket technós lüktetésű psy-zenék, kimunkált hangok és nem megszokott, érdekes ritmusképletek jellemezték.

A fullonszínpad mintha kicsit mostohagyermek lett volna ezen a bulin. Az elhelyezés amúgy tökéletes volt, az egyik horgásztó két szélén lévő két színpad hangjai nem zavarták egymást, a látvány szempontjából pedig tökéletesen beigazolták a fesztiválhangulatot ígérő várakozásokat. A hangrendszerrel viszont itt voltak problémák, de az alacsony hangerő ellenére a Quantum State liveactjét így is lelkes kis tömeg ugrálta végig.

fotó: Békefi Gergely
Látványelem

Reggelre megjött a napsütés is, a délelőtt pedig már hamisítatlan nyári hangulatban telt: egy kis tánc, egy kis fürdés; napozás és progresszív ütemek dobolása lábbal. Az idillt csak a helyszínen megjelenő rendőrközegek zavarták meg némileg, akik állítólagos lakossági bejelentésekre reagálva a hangerő csökkentését követelték, meglehetősen szokatlan módon.

Kísérőszövegük ugyanis az volt, hogy "Mert gondolom, itt senki nem tiszta..." (mármint, hogy ezért halkítsák le a zenét a szervezők). Nem tudni, mi az összefüggés a lakossági bejelentések és a "tisztaság" között (vajon droghasználatra utalt?), vagy a hangerő és a jelenlévők között, de ezek után már abban sem vagyok biztos, hogy tudom mi az összefüggés a lakossági bejelentések és a hangerő között. Szívesen megkérdeztem volna erről az illetékeseket is, de sajnos hamarabb indultak a kijárat felé, mint hogy utolérhettem volna őket. Sebaj, legközelebb majd beszélgetünk hangerőről, környéken lakókról, "tisztaságról" is...

A buli természetesen innentől halkan, de továbbra is jó hangulatban telt, sőt, még az utolsóként nagyszínpadra kiírt Weghát is sikerült rávenni, hogy a családias hangerő ellenére (talán egyedüliként) betartsa a programtervet, és dj-szettjével zárja a bulit.

Hirschl Zsuzsanna

Mysterixx (Chakra, Techtrance) "Goa-tó", Dunaharaszti, 2004. június 11.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről