A Paradox-funk - a drum'n'bass-megmondóember

Vágólapra másolva!
A dobprogramozó nagymester hosszas munkája beérni látszik: egyre többen nyúlnak vissza az ősi dzsungel esszenciájának számító vágtázó loopokhoz, az ő munkássága lett a mára felkapott drumfunk alfája és omegája. Szinte az összes jelentős d'n'b-kiadónak van legalább egy Paradox-megjelenése, miközben ő maga folyamatosan világkörüli úton van a liveactjével. Halhatatlansága garantált, még ha szélsőséges stílusa miatt népszerűsége elmarad az első ligás nevekétől.
Vágólapra másolva!

A legfiatalabb drum'n'bass-generáció nem is biztos, hogy élt, amikor Dev Pandya nekiállt a zenefarigcsálásnak. 1988-ban barátjával, dj Traxszel Mixrace néven kezdtek ténykedni egy szalagos magnóval és egy Commodore Amigával. Két évvel később már profi körülmények között alkották a hiphop-, house- és technokollázst, a UK Hardcore-t - igaz, heti egyszer Goldie-val, Blame-mel, 2 Bad Mice-szal és másokkal osztozva. 1991-ben, tizenhét évesen jelent meg első korongjuk (Two Bad For Ya/The Future Is Before Your Eyes) a stúdiófőnök kiadójánál, a Moving Shadow-nál.

A következő négy év alatt négy megjelenést (1993-ban volt a második, az Organised Chaos) tudtak le. Mivel több potenciált éreztek magukban, 1995-ben két kiadót is indítanak (Stronghold, Offset). Rájöttek nem egyszerű, a zenék megírásától a gyártáson és terjesztésen át a promócióig mindent egyedül lebonyolítani. Több álnév után 1996-ban kelt életre a Paradox és Alaska pszeudó. Míg az első az édesapja által örökölt zenei gyökereken haladva a hetvenenes évek funkdobjaival kísérletező, sötétebb, utópisztikusabb álnév, addig az utóbbi az ambientből és dallamosabb közegből közelít ugyanerre.

Paradox ma sem pihen, folyamatosan kutatja a mára feledésbe merült funkzenészek dobszemelvényeit. A kiválasztott rövidke részletekből akár többhetes legózás alatt készít el egy drumpattern-t, ami köré lassan felépíti a szikár szerkezetet. Dj Trax más irányba mozdul, de új fegyvertársra lel Nucleusban (előtte Noise). Az új darabok több Renegade Hardware- és Ninebar-megjelenés után otthonra lelnek. Paradox a 4Hero által fémjelzett Reinforcedhez szerződik, míg Alaska a Good Lookinghoz kerül.

Dev most adja ki ötödik albumát (közel kilencven single-t tudhat magáénak). Annak ellenére, hogy az illusztris nevek a fősodortól eltérő zenéi miatt korongjait méltánytalanul hanyagolták, Dev nem adta fel. Jobban örül, hogy elszántsága meghozta gyümölcsét és sikerült a breakekre felhívni a figyelmet. Ma a drumfunk kifejezés már általánosan elterjedt, pont Dev munkásságának köszönhetően. Meg a két lábon járó, világkörüli live-turnégépnek köszönhetően - vagy hetven liveacten van túl, nálunk is háromszor lépett már föl.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!