Ilyen a house, ha karibi

Vágólapra másolva!
A Late Night Basix szervezőcsapat péntek este egy olyan dj-t lát vendégül, aki az elektronikus tánczenék születésétől kezdve aktív szereplője a szcénának. A Barokkóban a deep house meghatározó alakja, Kai Alce lép fel.
Vágólapra másolva!

Kai Yuri Alce New Yorkban született, ám gyerekkorát St. Croix szigetén töltötte, forró karibi ritmusoktól körülvéve. Szülei hamarosan visszaköltöztek a Nagy Almába, ahol Kai éppen belecsöppent a hiphop születésébe.

Kurtis Blow egyik dj-performanszát látva, teljesen magával ragadta a zene, de nem hagyta érintetlenül anyja soca-, illetve apja dzsesszmániája sem. Munkáiban máig érződik ez a kettőség: a szülőktől örökölt karibi és latin hangzás keveredik a modern tánczenékkel.

Kai a nyolcvanas években Detroitba költözött, és olyan rádióműsorokat hallgatott, amelyekben az Electrifying Mojo vagy Jeff Mills zenéi szóltak. Amikor 1987-ben megnyitott a Music Institute nevű hely, azonnal a város első számú underground tánczenei helyszínévé vált - Kai pedig 16 éves korában itt kezdett el dolgozni.

Így hát akaratlanul is szemtanúja volt a house kialakulásának. Derrick May, Kevin Saunderson, D. Wynn Alton Miller - csak néhány név a legnagyobbak közül, akik a Music Institute-ban pörgették a lemezeket. A klub studiójában készült zenék közül is elsőként hallhatta a kor nagy technoslágereit, például az Innercity Goodlife vagy a Rhythm is Rhythim It is what it is című számát.

A főiskolát már Atlantában kezdte, ahol a tanulás mellett újból belevetette magát az éjszakai életbe. Az idők során a város összes fontos klubjában megfordult dj-ként.

Ami a jelent illeti: évek óta futtatja Deep: Saturday nights névre kereszztelt klubestjét. Ezeken a rendezvényeken nem kisebb neveket lát vendégül, mint Phil Asher, Tedd Patterson, Jovonn & King Britt.

A déli és a modern tánczenék közötti kapcsolat erősítésére hozta létre Deep Detroit House Sessions partyjait, ahol olyan dj-ket látott vendégül, mint Chez Damier, Alton Miller, Brett Dancer, Moodymann, Mike Huckaby és Theo Parrish.

Természetesen a produceri munkából is kivette a részét: zenéi a Kenny Dixon Jr aka Moodyman által igazgatott Mahogany Musicnál, valamint a londoni Real Soon és a Tastemaker Intl kiadóknál láttak napvilágot.

A pénteki Barokko-est másik fellépője a detroiti Little Juan Magic, míg a hazai színeket In:form és Soulmates képviseli majd.

Beauty of House in the Park 3

party.[origo].hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről