Hendrix zenésze magyarokkal játszik

Vágólapra másolva!
A hazai népzene egyik megújítójának számító Kerekes Band új albumának egyik számában nem is akármilyen vendégzenész volt a közreműködő. Pop szegecs című számukban Jimi Hendrix egykori zenésztársa, a kíváló billentyűs Mike Finnigan hallható orgonán.
Vágólapra másolva!

Jimi Hendrix zenésztársa, az Electric Ladylanden (Rainy Day Dream Away, Still Raining Still Dreaming) közreműködő Mike Finnigan olyan nevekkel játszott együtt, mint Santana, B.B. King, Buddy Miles, Joe Cocker, Crosby, Stills and Nash vagy Rod Stewart.

Mint azt Fehér Zsombor, a zenekar furulyán és kavalon tagjától megtudtuk: még 2004-ben, bőven utolsó lemezük, a Pimasz megjelenése előtt írt személyesen Mike Finnigannek egy levelet, miután megvette az Electric Ladyland stúdiómunkáiról szóló DVD-t, amin Mike is játszik.

Zsombor afelől érdeklődött, hogy megvan-e a Rainy Day kottája. Aztán Mike Finnigan olyan kedves volt, hogy "a beszélgetés során elküldtem neki egy koncertfelvételt, ahol a Gypsy Eyes című számot játszuk a Kerekes Banddel, ami nagyon tetszett neki."

"A Pimasz megjelenése után elküldtem neki a Searching című számunkat, amihez az ő Still Dreaminges akkordmenete ihletett meg. Itt jött két év szünet, aztán "az ötlet kábé egy hónapja, hogy miért ne keressem meg azzal, hogy legyen benne a Pop Szegecs című számunkban, hisz ebbe a számba annyira belehallottam az ő Hammond orgonájának hangzását."

Zsombor bevallása szerint "az Electric Ladylanden kétség nélkül a Rainy Day Dream Away és a Still Raining Still Dreaming a kedvenc számom, mert ezek már lemezen annyira tökéletesen hozzák azt az erőt, amit én mindig inkább a koncertfelvételeken kerestem és találtam meg Hendrixtől.

Jimi Hendrix: Rainy Day Dream Away

Mike Finigan úgy nyilatkozott, "rendkívül megtisztelő, hogy ezek a kiváló magyar zenészek megkerestek engem, hogy szerepeljek a lemezükön, és roppantul élveztem a közreműködést. A banda egy feszes, húzós csapat, jólképzett zenészekkel és teli lélekkel.

"Remélem, nem leszek félreérthető, vagy nem tűnök leereszkedőnek, ha azt mondom: a legnagyobb elismerés, amit adhatok nekik, hogy bebizonyították, milyen fejlett módon érzékelik azt, amit régebben csak úgy hívtak: "amerikai populáris zene". Nyilvánvaló, hogy ez a zene most már része a teljes világ zenei szótárának."

Az új Kerekes Band album (rajta a Pop Szegeccsel) 2008 őszénn jelenik meg, a zenekar legközelebbi május 16-án ad koncertet az A38 hajón.

party.[origo].hu

Kerekes Band: Pop Szegecs (Savaria Carneval)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!