A szindikátus és a nagykövet

Vágólapra másolva!
Tavasszal felpezsdül az élet a reggae-művészek háza táján, a mély, füstös basszusok kedvelői ismét bódulatba a zenétől. A dub-reggae veteránjainak számító Dub Syndicate legjobb dalait gyűjtötték össze egy albumra, illetve a stílus Nagy Fehér Atyjának nevezet David Rodigan klasszikus reggae-válogatáslemezzel rukkolt elő.
Vágólapra másolva!

A Dub Syndicate zenészek és énekesek dub-reggae-kollektívája, melyet az alapító Style Scott és Adrian Sherwood vezet. E hónapban kiadják két évvel ezelőtti megamixüket, melyre saját számaik közül a Smith & Mighty frontembere válogatott össze hetvennégy percre valót.

A banda több mint huszonöt éve ontja magából a dub és reggae húzós szubbasszusait, elsőként a legendás On-U Sound Records címkéje alatt. Az utóbbi néhány évben a frontember által alapított Lion & Roots kiadónál jelennek meg lemezeik.

Együtt zenélnek többek között olyan nevekkel, mint a stílust Európával megismertető Lee "Scratch" Perry, a tablás Talving Singh, Skip MacDonald, U-Roy és poszthumusz Prince Far I.

Ami az aktuális anyagot illeti: egyszer már napvilágot látott a The Rasta Far I duplalemezes kiadáson, ám most baráti áron is elérhetővé tették. A mix során felturbózták az eredeti alapokat olyan mc-k és énekesek vokáljaival, mint Capleton, Luciano, Junior Reid, Big Youth és Cedric Myton.

A zenekart mindig is a dub-reggae futurisztikus hangzásáról ismerték, játszanak pörgős dancehallt és raggát, de nem haboznak visszanyúlni a gyökerekhez, a minimalista, visszhangos roots dubhoz és reggae-hez.

Dub Syndicate: Overdubbed. Collision, 2008

Dub Syndicate: Stoned Immaculate

David Rodigan neve Angliában egyet jelent a reggae-vel, a jamaikai zenék első számú szigetországi szelektora tizenöt éves kora óta - épp negyven éve - nyomja folyamatosan a dj-zést.

A sikeresen induló színészpályát elhagyva egykor a BBC-nél kezdte, de hamar átnyergelt a kisebb, független adókra, és több mint tizenöt éve a világ egyik legjobb zenei rádiójánál, a Kiss 100 FM-nél terjeszti az igét.

Hírnevét a nyolcvanas évek nagyszabású reggae clash-ein, szelektorcsatáiban alapozta meg. Enciklopédikus tudása közmondásos, nála többet valószínűleg senki a világon nem tud a jamaikai zenékről - mondhatni, amit (aki) Rodigan nem ismer, az nem is létezik.

Az ötvenhat éves David "Ram Jam" Rodigan történelmi szettjeivel és utánozhatatlan dumájával nemcsak reggae-körökben vált legendássá. Rá jellemző átszellemült előadásmódját a magyar közönség már kétszer élvezhette élőben.

Szinte mindent játszik, legyen az ska, jungle, bashment, dub, hiphop vagy hardcore. Mostani válogatásán az autentikus reggae-trekkek legjobbjait válogatta egy albumra. A klasszikus darabok és a ritkaságnak számító, már-már elfeledett csemegék között van néhány ismertebb slágerzene is. A lemez tökéletesen visszaadja azt az egyedi és inspiratív környezetet, mely az ötvenes évek jamaikai dancehall-kultúráját jellemezte.

David Rodigan presents Real Authentic Reggae vol. 1. BBE. 2008

party.[origo].hu

David Rodigan élőben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!