Vágólapra másolva!
A magyar nőikézilabda-válogatott Európa-bajnoki címet szerzett Romániában. Mocsai Lajos csapata a döntőben, hosszabbítás után 32-30-ra győzött Ukrajna ellen. Az együttes ezt megelőzően még soha sem végzett ilyen előkelő helyen kontinensversenyen. A bronzérmet Oroszország nyerte, miután 21-16-ra megverte Romániát. Az Eb legjobb játékosává Siti Beátát választották.

Fotó: Reuters

Az osztrák Fridrikas (balra) még az
olimpián kapott leckét Sititől (nem
csak birkózásban), az Eb-n nyújtott
teljesítményével pedig valóban a
világ legjobbjává nőtte ki magát a
magyar irányító

A vasárnap déli edzés alól az előző napi találkozón végig szereplő játékosok felmentést kaptak, pihenhettek. Mocsai úgy döntött, hogy a fináléban Nagy, Pálffy, Kindl és Siti Eszter nem játszik.

Még a döntő előtt bejelentették, hogy a dán Ikastban játszó magyar irányítót, Siti Beátát választották az Eb legjobb játékosának. A legjobb kapus a román Luminita Hutupan lett, a gólkirálynő pedig honfitársa, Simona Gogirla 68 találattal. Az All-Stars csapat: kapus: Hutupan, jobbszélső: Agnieszka Tobiasz (Németország), jobbátlövő: Szabó Melinda (Franciaország), irányító: Siti Beáta, beállós: Ljudmila Bogynyejeva (Oroszország), balátlövő: Olena Cigica (Ukrajna), balszélső: Larisza Ferzsaljeva (Macedónia).

Magyarország

32-30

Ukrajna

(17-13, 26-26)

Pálinger

Bukarest, 2500 néző

Vorozscova

Kántor 1

vezette: Serbu, Dobre (román)

Jacenko 4/1

Brigovácz 4

hétméteresek: 5/5, illetve 8/3

Szjukalo

Siti B. 3

kiállítások: 4, illetve 0 perc

Markusevszka 5

Kulcsár 3

Verheljuk 3

Farkas 14/5

Cigica 4

Kirsner 4

Stolpakova 4/1

cserék:

cserék:

Sugár

Boriszenko

Zsemberyné

Szalogub

Kökény 1

Reznir 2

Pigniczki

Jaresko 7/1

Pádár 2

Racsenko 1

Fotó: Reuters

Farkas Ágnes (balra) a megállíthatatlanság
szimbóluma lehetne

Két kimaradt ziccer után felzárkózott az ellenfél, de aztán megint Farkas pillanatai következtek (15. p: 11-7). A torna legjobb játékosának választott Siti Beáta kiállítása alatt csökkentették hátrányukat az ukránok, azonos létszámnál viszont visszaállt a 3-4 gólos különbség. Később megint sok volt a pontatlanság, de Mocsai Lajos időkérése után Brigovácz és Kulcsár révén először lett öt találatnyi a különbség (17-12).

A második félidőre becserélt Jaresko egymás után háromszor betalált, ennek ellenére nem volt ok az idegeskedésre, mert mellette senki sem veszélyeztette a magyar kaput. A Pálingert váltó Sugár jól védett, fokozatosan lépett el a magyar gárda (41. p: 22-16).

A hatgólos előny - akárcsak az emlékezetes dánok elleni ötkarikás fináléban - megint túlzottan nyugtatóan hatott. Több technikai hibát kihasználva az ellenfél egy csapásra szorossá tette az Eb-döntőt (22-21). A magyarok 12 perc után dobtak ismét gólt. Egyoldalúvá vált a játék, Mocsai csapatából szinte csak Farkas kísérletezett, váltakozó sikerrel. Az 55. percben büntetőből egyenlített, majd az 58. percben a vezetést is megszerezte az egyre lelkesebben játszó Ukrajna! Farkas 18 másodperccel az alapidő vége előtt 26-26-ra alakította az állát.

Következett a 2x5 perces hosszabbítás, amelyet Pádár és Kirsner találata nyitott. Közvetlenül a térfélcsere előtt azonban újra egyenlő lett (28-28). A folytatásban újra Pádár villant, Jaresko pedig fölé dobta a hétméterest. Kirsner gyors indítása után megint nőtt a különbség (30-28). Markusevszka szépített, de Farkas bombagóllal válaszolt. Újra az ukrán beálló volt eredményes, amikor azonban egyenlíthetett volna, fölé pattintotta a labdát. Ezzel el is dőlt minden.

A magyar válogatott saját maga számára tette nehézzé a finálét. Hatgólos vezetés után majdnem megismétlődött a sydneyi vesszőfutás. Aztán a hosszabbításra erőt gyűjtött a gárda, és fantasztikus küzdeni tudásról tanúbizonyságot téve mégis csak begyűjtötte a jól megérdemelt aranyérmet. A játékosok között az elsőségért hatmillió forintot osztanak szét.

Fotó: Nemzeti Sport
Mocsai, a csodagyáros

- Amikor az ukránok hatgólos hátrányból felálltak, mindenkiben felrémlett a fájdalmas, elveszített sydneyi döntő - tette hozzá Rácz Marianna, a magyar válogatott másodedzője. - Ekkor viszont újra összekovácsolódott a csapat. Azok, akiknek ez volt az utolsó világversenye, és azok, akiknek az első, egymást hajszolták a hosszabbításban. Ez hozta meg a sikert.

- Egyelőre felfoghatatlan az egész - nyilatkozott Siti Beáta, az Eb legjobb játékosa. - Szeretnék köszönetet mondani a csapat valamennyi tagjának, nélkülük én sem lehettem volna különdíjas. Erőnket mutatja, hogy a lendületbe jött ellenfelet sikerült legyőznünk a hosszabbításban.

- Nagy idegi nyomás volt az elődöntő és a döntő - mondta Pálinger Katalin. - Sajnos, a hatgólos olimpiai emlék mindenkiben felvillant. Azért nem törtünk meg, mint a sydneyi döntőben, mert éreztük: nem fordulhat elő velünk még egyszer az a tragédia.

- Végig nekünk állt a mérkőzés - vélte Farkas Ágnes, a döntő legjobbja. - A második félidőben fejben elfáradtunk, több ziccert kihagytunk, ezzel felhoztuk az ukránokat. Azért így is bebizonyítottuk, hogy ezen az Eb-n nem volt nálunk jobb.

- Nagyon boldog vagyok - mondta Kirsner Erika, aki az utolsó pillanatban maradt ki az olimpiai csapatból. - Úgy érzem, az élet valamelyest kárpótolt.

- Azt hiszem, ez méltó búcsú a válogatottól - nyilatkozta Zsembery Tamásné Simics Judit. - Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani: családomnak, klubomnak.

A 3. helyért: Oroszország-Románia 21-16 (10-7)
gól:
Naukovics 5, Poltorackaja, Volkova, Konnova, Bogynyejeva 3-3, Gyagyecsko, Romenszkaja, Bujanova, Jakovleva 1-1, illetve Gogirla 9, Dumitrescu, Patru, Luca 2-2, Ignat 1

Nagy csalódás volt a házigazdák számára, hogy nem jutottak döntőbe. Ennek egyenes következménye, hogy csupán háromezren jöttek el a bronzmérkőzésre, kétezer jegy az üzéreknél maradt. A csarnok felé vezető úton hosszú sorokban állva próbáltak túladni a feleslegen.

Az első félidő elejét leszámítva végig 2-3 góllal az oroszok vezettek, a házigazdáktól csak az Eb legeredményesebb játékosa, Gogirla jeleskedett. A folytatásban is kedvetlenül játszottak a románok. Támadásaikból hiányzott az átütőerő, csak fellángolásaik voltak, így esélyük sem volt a dobogós helyezés megszerzésére. A vendégek fokozatosan növelték előnyüket, és megérdemelten lettek az Eb bronzérmesei.

Az Európa-bajnokság végeredménye: 1. Magyarország, 2. Ukrajna, 3. Oroszország, 4. Románia, 5. Franciaország, 6. Norvégia, 7. Jugoszlávia, 8. Macedónia, 9. Németország, 10. Dánia, 11. Belorusszia 12. Ausztria.

(MTI)

Ajánló:

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) honlapja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!