A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNEcseki Nándor | Madarász Dóra
17:15AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Szombaton a magyar női válogatott mérkőzésével veszi kezdetét a vízilabdatorna a 2024-es párizsi olimpiai játékokon. Rögtön egy rangadóval indul a csoportkör: a hollandok ellen a csoportelsőség és ezáltal egy esetlegesen könnyebb negyeddöntős ellenfél is már célként lebeghet a magyar szemek előtt.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
A magyar női vízilabda-válogatott az utolsó pillanatban harcolta ki az indulást a nyári ötkarikás játékokon, ám azt egy csodálatos, világbajnoki ezüstéremmel tette meg. A magyar válogatottat tavaly óta közösen, társkapitányként irányító Cseh Sándor és Mihók Attila együttese februárban, a dohai vb-n jutott el a fináléig, a kvótát pedig éppen a hollandok elleni negyeddöntő, ötméterespárbajban történő megnyerésével biztosította be. A két csapat az elmúlt időszakban többször is összecsapott egymással (idén a vb előtt, az eindhoveni Európa-bajnokságon a későbbi győztes házigazdák győztek), a párizsi olimpián pedig rögtön a csoportkör első meccsén megvívhat a két együttes, a csoportmeccseknek otthont adó párizsi Vizes Központban.

vízilabda, magyar női vízilabda-válogatott, olimpia
A magyar női vízilabda-válogatott sorozatban hatodik alkalommal van ott a nyári olimpiai játékokon
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Jó formában kezdi meg a párizsi olimpiát a magyar női vízilabda-válogatott

A tokiói olimpián harmadik Magyarország mostani, tizenhárom fős keretéből kilenc játékos ott volt a három évvel ezelőtti bronzérem megszerzésénél, újoncként Faragó Kamilla, Neszmély Boglárka, Mahieu Geraldine és Horváth Brigitta szerepel első olimpiáján, miközben a válogatott tagjaként több rekordot tartó 

Keszthelyi Rita az első magyar női vízilabdázó, aki a negyedik olimpiáján játszik. 

Ráadásul Cseh Sándor és Mihók Attila párizsi keretében csupa olyan vízilabdázó szerepel, aki ott volt a dohai vb-n, így az összeszokottságra nem lehet panasz. Pláne, mert már május óta folyik a közös munka, a görögországi Thetisz-kupán ezüstéremig jutott a csapat, majd az Egyesült Államokban a világ legjobbjának számító amerikaiakkal edzettek, és egy edzőmeccsen le is győzték őket a magyar női pólósok. 

„Jó lefutása volt a felkészülésnek, Kanada ellen kezdtük a gyakorlást, aztán a görög torna jó szimulációja volt a napi megméretésnek és a versenyhelyzetnek, az USA pedig vitathatatlanul a legmagasabb készültségi fokra emelt minket. Ilyen szempontból így képzeltem el, 

a végén némi sikerélményünk is volt, ami remélhetőleg épít minket, de azért a helyén kezeljük. 

Nem beszéljük túl, hogy olimpiára készülünk, minden idegszálunkkal a feladatok ellátására koncentrálunk és készülünk a következő világversenyre” – idézte Mihók Attila szavait a waterpolo.hu.

„Nagyon jó volt ez a hosszú edzőtábor, nehéz is volt, akadtak sírós és nevetős napok. Összességében azt lehetett érezni, hogy szépen haladtunk előre, és ez az utolsó napi, Amerika elleni győzelemben domborodott ki, ahol masszívak voltunk egyénileg és csapatszinten is. 

Ott tudtuk újrakezdeni a munkát, ahol a világbajnokságon abbahagytuk, 

nem kellett újra megszerezni azokat az élményeket, mert megvoltak. Aztán az elemek folyamatosan épültek be, egészen az amerikai túra végéig, de egy olimpia külső behatásokkal is jár, arra kell vigyázni, hogy ezek ne tudjanak beszivárogni” – tette hozzá Cseh Sándor.

vízilabda, magyar női vízilabda-válogatott
Volt ok a boldogságra az elmúlt hónapokban a magyar női pólósoknál
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Hollandia elleni meccs a negyeddöntős ellenfél szempontjából is fontos lehet

A magyar válogatott a párizsi olimpián az Európa-bajnok Hollandia mellett Ausztrália, Kanada és Kína válogatottjával került egy ötösbe. A csoportból az első négy jut tovább az egyenes kieséses szakaszba, és a továbbjutás mellett az is fontos lehet, hogy ki érkezik negyeddöntős ellenfélként a másik kvintettből. Ott ugyanis a házigazda franciák mellett a címvédő Egyesült Államok, a tokiói ezüstérmes Spanyolország, a tavalyi vb-n bronzérmes Olaszország és az idei Eb-n és vb-n is elődöntős Görögország szerepel. Ám hiába az erős másik csoport, egyértelmű, hogy egy hollandok elleni siker hatalmas lépést jelentene az egy fokkal könnyebb negyeddöntő, és ezáltal az elődöntős szereplés felé.

„Mindenképp élethalál a negyeddöntő, azaz három meccset nyerni kell, hogy az amerikai-spanyol párost elkerüljük – nyilatkozta Mihók Attila a sorsolás után. – 

Egyértelmű, hogy az ausztrálok, kínaiak és kanadaiak elleni mérkőzést be kell húzzuk, hogy a görögökkel vagy az olaszokkal találkozzunk a nyolc között, 

hiszen az első két hely valamelyike kell ahhoz, hogy a másik ág harmadik-negyedikjével találkozzunk. Ez persze csak a számolgatás, Dohában alapvetően senki sem akart csoportelsőként a csoportjában második világ- és Európa-bajnok Hollandiával találkozni a negyeddöntőben, a férfiaknál pedig mindenki a franciák elleni meccsre vágyott. Pontosan általunk bizonyosodott be, hogy a papírforma addig számít, amíg el nem érkezik a meccs napja.”

Az Eb-címvédő Hollandia elleni nyitány tehát még semmit nem dönt el, ám fontos szerepe lehet. Nem csupán a játékoslelkeknek pozitív jó rajt, hanem az olimpiai folytatás szempontjából is. Mert már a szombaton 14 órától kezdődő meccs nagyban befolyásolhatja, hogy sikerül-e sorozatban ötödször is elődöntőbe jutnia a magyar női pólósoknak a nyári ötkarikás játékokon.

A magyar női vízilabda-válogatott olimpiai kerete és programja:

Magyari Alda, Neszmély Boglárka, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda, Gurisatti Gréta, Mahieu Geraldine, Parkes Rebecca, Horváth Brigitta, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Rybanska Natasa, Faragó Kamilla, Garda Krisztina

A program:

  • július 27., szombat: Hollandia-Magyarország 14.00
  • július 29., hétfő: Magyarország-Kanada 20.05
  • augusztus 2., péntek: Kína-Magyarország 20.05
  • augusztus 4., vasárnap: Magyarország-Ausztrália 14.00

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!