A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:00VízilabdaMagyarország-Ausztrália
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Franciaország
NyílNyíl

Fernando Couto (Portugália)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Fernando Couto, a portugálok középhátvédje.
Vágólapra másolva!

Fernando Couto (Portugália)
Poszt: középhátvéd
Klub: Lazio
Születési idő: 1969. augusztus 2., Espinho
Testsúly, magasság:184 cm/74 kg

A portugál válogatott csapatkapitánya 1969. augusztus 2-án Espinhóban született, és a helyi Lourosa nevű egyesületben kezdte pályafutását. Hamarosan az FC Porto csapott le rá, és Couto már az 1987-88-as idényben bemutatkozhatott a portugál élvonalban. Ezt követően előbb a Famalicaónak, majd az Académica Coimbrának adták kölcsön, és 1990 nyarán került vissza véglegesen Portóba.

Ekkor már ifjúsági világbajnoknak mondhatta magát, 1989-ben nyert aranyérmet a korosztályos válogatottal. A válogatottban 1990 decemberében mutatkozott be, és azóta ő a portugálok első számú középhátvédje. A Portóban négy év alatt két bajnoki címet és két kupagyőzelmet gyűjtött össze. 1994-ben az AC Parma vette meg, ahol két idényen keresztül szerepelt, majd az 1996-os Európa-bajnokság után (ahol a luzitánok egyik legjobbja volt) az FC Barcelona igazolta le. Itt is két idényen keresztül maradt, majd visszatért Olaszországba, a Lazio ajánlatát fogadta el.

A rómaiakkal 1999-ben KEK-et nyert, ez már a harmadik nemzetközi trófeája volt az 1995-ös UEFA-kupa és az 1997-es KEK-trófea után. 2001-ben egyik doppingvizsgálata pozitív eredményt hozott, és először tíz hónapra tiltották el, de ezt később négy hónapra csökkentették. Remekül fejel, és ha nagy ritkán gólt szerez, azt látványos előreszaltóval ünnepli.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!