A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNFucsovics Márton
15:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNPupp Réka
18:00CselgáncsReka Pupp-Amandine Buchard
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:55TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl

Sevcsenko szerint verhetők a németek

Fiola Attila
Hamburg, 2016. június 4. Fiola Attila (b) és a német Andre Schürrle a Németország - Magyarország barátságos labdarúgó-mérkőzésen Gelsenkirchenben 2016. június 4-én. A világbajnok német csapat 2-0-ra győzött. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A világbajnok német labdarúgó-válogatott vasárnap az ukránok ellen mutatkozik be a franciaországi Európa-bajnokságon.
Vágólapra másolva!

Joachim Löw, a 132. mérkőzésére készülő szövetségi kapitány együttesének gerincét továbbra is a két évvel ezelőtt Brazíliában győztes csapat adja. Ezt jól mutatja, hogy Németország utolsó felkészülési mérkőzésén, Gelsenkirchenben a magyarok ellen (2-0) a kezdő tizenegyben kilenc világbajnok kapott helyet.

Fiola-Schürrle párharc a június 4-i német-magyaron Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az 56 éves szakember egyetlen gondja, hogy a védelem vezére,

Mats Hummels sérüléssel küszködik,

és egyelőre még külön edz társaitól, míg a helyére korábban jó eséllyel pályázó Antonio Rüdiger kedden térdszalagszakadást szenvedett a válogatott edzésén, ezért vészmegoldásként Jonathan Tah került a keretbe.

Ami a két csapat egymás elleni mérlegét illeti, eddigi öt találkozójukból kettőt nyert a német válogatott, három pedig döntetlennel végződött.

A 2012-ben társrendező ukránok először jutottak ki selejtezőből egy Eb-re, és játékuk főként az otthon szereplőkre épül:

a 23-as keretben csak öt légiós található,

a bajnok Dinamo Kijev csapatát öt, a bajnoki ezüstérmes, Európa Liga-elődöntős Sahtar Donyecket hét labdarúgó képviseli. A csapat egyáltalán nem tekinti lefutottnak a németek elleni meccset, amint az aranylabdás Andrij Sevcsenko is hangsúlyozta, aki jelenleg másodedzőként segíti az együttest: "A németek a világbajnokok és jó csapatot alkotnak. De akkor is van esélyünk."

Bemutatkozik a Pintér-csapat legyőzője

A csoport másik mérkőzésén története első Európa-bajnoki összecsapására készül az északír válogatott, amely többek között a magyarokat megelőzve jutott ki az Eb-re. Ellenfelük a lengyel válogatott lesz, amely elsősorban Robert Lewandowski góljaiban bízik. A Bayern München sztárjátékosa 13 góllal zárta a selejtezősorozatot.

Kyle Lafferty nevét a magyarok is megtanulták Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Az örökmérleget tekintve az északírek felé billen a mérleg, hiszen a két csapat történetének kilenc összecsapásán négy északír siker mellett három lengyel győzelem és két döntetlen született.

Legutóbb 2009-ben világbajnoki selejtezőn találkozott egymással a két csapat, Chorzów városában 1-1-es döntetlen született, míg Belfastban 3-2-es hazai sikert ünnepelhettek a nézők.

A C csoport 1. fordulójának programja:
vasárnap:
Lengyelország - Észak-Írország, Nizza 18.00
Németország-Ukrajna, Lille 21.00

Az előjelek horvát sikert ígérnek a D csoport vasárnap délutáni mérkőzése előtt, melyen az adriai csapat a törökökkel csap össze Párizsban.

A két válogatott eddigi hat Eb-találkozójából kettő horvát győzelemmel, négy pedig döntetlennel végződött a rendes játékidőben. Utóbbiak közül

a 2008-as negyeddöntő büntetőpárbajba torkollott,

melyből a törökök jöttek ki jobban.

Ante Cacic szövetségi kapitány együttese remek mérleggel, hat győzelemmel, három döntetlennel és egyetlen vereséggel jutott ki az Eb-re, és még úgy is erős kerettel állhat ki, hogy a Liverpoolt erősítő Dejan Lovren nem került be a legjobbak közé. A 26 éves hátvéd

tavasszal összekülönbözött a szakvezetővel,

aki válaszul kihagyta őt a keretből. Ott lesz viszont a Real Madriddal friss Bajnokok Ligája-győztes Luka Modric és Mateo Kovacic, a spanyol bajnok és Király-kupa-győztes FC Barcelona középpályása, Ivan Rakitic, valamint a Juventusszal duplázó csatár, Mario Mandzukic is.

A török Turan (középen) a Barcelonából jól ismeri a horvát Rakiticet Forrás: Picture-Alliance/AFP/Thomas Eisenhuth

A 62 éves - és Cacicnál csak 25 nappal fiatalabb - Fatih Terim kapitány tanítványai ugyanakkor csak legjobb harmadikként küzdötték ki az Eb-szereplést. Igaz, utóbbi nyolc tétmeccsükön nem kaptak ki, előző három találkozójukon pedig gólt sem kaptak. A csapat legnagyobb sztárja az FC Barcelonát erősítő Arda Turan, aki jól ismerheti a katalán klubból Rakiticet. Hakan Calhanoglu és Tin Jedvaj pedig a Bayer Leverkusenben játszik együtt.

A két válogatott a 2018-as világbajnokság selejtezőjében is azonos csoportban kapott helyet.

A D csoport 1. fordulójának programja:
vasárnap:
Törökország-Horvátország, Párizs 15.00

hétfő:
Spanyolország-Csehország, Toulouse 15.00

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!