A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
HUNMagyarország
14:00VízilabdaHungary-Italy
HUNMuszukajev Iszmail
18:25BirkózásIszmail Muszukajev-Rahman Amouzadkhalili
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Szombaton délután, az olimpia kajak-kenu versenyeinek zárónapján három A-döntőre kerül sor. A három fináléban összesen öt, éremért küzdő magyar versenyzőnek, a női kenusok B-döntőjében pedig Kiss Ágnesnek lehet szurkolni.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
Nagyszerűen alakult a párizsi olimpia szombat délelőtti kajak-kenu programja magyar szempontból, hiszen a Párizs melletti Vaires-sur-Marne-i pályán, a nagy melegben és szélcsendben a hat magyar indulóból négy is megnyerte a középfutamát, és Takács Kincső is A-döntőbe jutott. A magyar kajak-kenu az 1980-as moszkvai olimpia óta (1984-et leszámítva) mindig szerzett aranyérmet az ötkarikás játékokon, és ez a sorozat most is folytatódhat. A számában többszörös világbajnoki és Európa-bajnoki érmes Takács mellett ugyanis az Európa Játékok-ezüstérmes Gazsó Alida Dóra, az Eb-címvédő, olimpiai ezüstérmes és vb-bronzérmes Csipes Tamara, az olimpiai bajnok és a legutóbbi Eb-n ezüstérmes Kopasz Bálint, illetve a Tokióban és a tavalyi vb-n ezüstérmes Varga Ádám is éremért harcol.

Csipes Tamara, kajak-kenu, olimpia, döntő
A kajakos Csipes Tamara élete utolsó olimpiai döntőjében állt rajthoz szombaton délután, K-1 500 méteren
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Női K-1 500 m

A pályafutása utolsó olimpiai távját teljesítő, hatodik olimpiai érméért küzdő Csipes a 3-as, a szintén harmadik párizsi dobogójáért harcoló Gazsó pedig a 4-es pályán kapott helyet az A-döntőben, amelyet magyar szurkolók üdvrivalgása előzött meg. A legnagyobb riválisok az új-zélandiak (Aimee Fisher és a hétszeres olimpiai bajnok Lisa Carrington), és a dán Emma Jörgensen voltak. Csipes fantasztikusan kezdett, még Carringtont is meg tudta előzni a rajt után, és féltávnál az új-zélandi előtt két tizeddel vezetett is. 

A végét aztán Carrington bírta jobban, megszerezte a nyolcadik olimpiai aranyérmét, míg a bő egy másodperces hátránnyal záró Csipes ezüstéremmel búcsúzott! 

A dobogó megegyezett azzal, ami a tokiói olimpián is volt ebben a számban, hiszen Jörgensen lett a harmadik. Gazsó a hatodik helyen ért célba.

Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra, kajak
Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra is fantasztikus eredményekkel zárt a párizsi olimpián
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Férfi K-1 1000 m

A két magyar a középső pályákat kapta az A-döntőben: Varga Ádám a 4-es, Kopasz Bálint az 5-ös pályán kajakozott, míg a nagy riválisnak gondolt Fernando Pimenta a 3-as pályán haladt. Pimenta, és a cseh Josef Dostal kezdett a legjobban, 250 méternél mögöttük Kopasz a harmadik, Varga az ötödik volt. Féltávhoz közeedve az első hármas elhúzott a többiektől, a táv háromnegyedénél pedig Dostal, Kopasz, Pimenta, Varga volt a sorrend. A portugál elfáradt, 

Varga Ádám viszont őrületeset hajrázott, és feljött Dostal mögé ezüstérmesnek, míg Kopasz Bálint bronzérmes lett.

 

Kopasz Bálint és Varga Ádám is dobogóra állhatott
Fotó: Csudai Sándor - Origo /  Csudai Sándor - Origo 

Női C-1 200 m

Kiss Ágnes a B-döntő 1-es, Takács Kincső az A-döntő 8-as pályáját kapta a női kenu egyesek mezőnyében. Elsőként így Kiss Ágnes mehetett, a B-döntőben a harmadik lett, ami így összesítésben a 11. helyet jelentette számára, míg Takács Kincső a nyolcadik helyen végzett.

 

A gyorsasági kajak-kenu versenyek szombati, döntős programja a 2024-es, párizsi olimpiai játékokon

  • 12:40 női K-1 500 m, C-döntő 
  • 12:50 női K-1 500 m, B-döntő
  • 13:00 női K-1 500 m, A-döntő (Csipes Tamara; Gazsó Alida Dóra) - Csipes második, Gazsó hatodik lett
  • 13:10 férfi K-1 1000 m, B-döntő
  • 13:20 férfi K-1 1000 m, A-döntő (Kopasz Bálint; Varga Ádám) - Varga második, Kopasz harmadik lett
  • 13:40 női C-1 200 m, B-döntő (Kiss Ágnes) - Kiss Ágnes a harmadik lett
  • 13:50 női C-1 200 m, A-döntő (Takács Kincső) - Takács Kincső a nyolcadik lett 

Kapcsolódó cikkek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!