A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNVadnai Jonatán
12:20VitorlázásFérfi egyes jolle
HUNMagyarország
14:30VívásHungary-Italy
HUNMagyarország
15:00VízilabdaAusztrália-Magyarország
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásImane Khelif-Anna Hamori
NyílNyíl

A csodálatos Puskás Aréna várja a labdarúgó Eb világsztárjait

Ferencvárosi TC - FC Barcelona, Fradi, Ferencváros, FTC, Barcelona, Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló, Puskás Aréna, 2020.12.02.
A Puskás Arénában teltházas Eb-meccsek lesznek
Vágólapra másolva!
A 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságot június 11. és július 11. között Budapesten, Londonban, Münchenben, Bakuban, Szentpéterváron, Rómában, Koppenhágában, Bukarestben, Amszterdamban, Glasgow-ban és Sevillában rendezik. A 11 város és ország közül 7 városban és 6 országban ezelőtt sosem rendeztek Európa-bajnoki meccset. Az Origo most a budapesti Puskás Arénát, a sevilla-i La Cartuját, a bukaresti Nemzeti Stadiont, az amszterdami Johan Cruijff Arenát, a glasgow-i Hampden Parkot, és a koppenhágai Telia Parken stadiont mutatja be.
Vágólapra másolva!

A Puskás Aréna az ország gyöngyszeme

Az 1953-as megnyitása óta a magyar válogatott a Puskás Ferenc stadionban (korábbi nevén Népstadion) játssza a hazai meccseit. 2016-ban kezdték el bontani a régi stadiont, majd 2019 novemberében, az Uruguay elleni barátságos meccsen nyitották újra, amely egyben Gera Zoltán búcsúmeccse is volt a magyar válogatottól.

A régi stadiont (Népstadion) eredetileg 70 ezer főre tervezték, és a sportlétesítmény munkálatait 1948-ban kezdték el. A Népstadiont 1953 augusztus 20-án nyitották meg, ahol a Honvéd 3-2-re győzte le a Szpartak Moszkva csapatát. Két évvel később rekordot döntött a nézőszám, mivel a Magyarország- Ausztria találkozót 104 ezer ember tekintette meg a stadionban. Később csökkentették a létesítmény férőhelyeinek a számát, biztonsági okok miatt.

A stadiont 2002-ben Puskás Ferenc stadionra nevezték át a legendás magyar válogatott játékos iránti tiszteletből.

A Puskás Ferenc Stadionban telt ház lesz Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A 2000-es évek közepén tervben volt, hogy újjáépítik a sportlétesítményt, hogy megfeleljen a 2012-es Európa-bajnokság helyszínei felé támasztott követelményeknek. A magyar pályázat azonban elbukott, és a kormány egy új, modern stadion tervezésébe kezdett. A terveket 2012-ben mutatták be, amely egy teljesen új, 68 ezer férőhelyes stadionról szóltak.

A régi épületet 2016-ban kezdték elbontani, majd 2017-ben befejezték a bontási munkálatokat.

Az 1950-es évek elején épült Népstadion betonszerkezetét elbontották és ledarálták, a régi betonkatlan anyagát pedig beépítették az új stadion falaiba.

A Puskás Aréna három csoportmeccsnek ad otthont Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

1000 fő dolgozott naponta a létesítmény építésén, ebből több mint 600-an csak a szerkezetépítéssel foglalkozott. A stadion gyepszőnyege a legmodernebb hibridtechnológiával készült műanyagszálakkal megerősített természetes fű, amely ellenállóbb, mint a sportpályák hagyományos fűszőnyege. A stadion maximális befogadó képessége 67 155 fő.

Skardelli György tervező szerint minden szék olyan kialakítású, hogy a teljes pálya látható, mivel a néző szemmagassága az előző sorban ülő fejénél kilenc centiméterrel magasabban van.

A stadionban 556 parkoló, 27 felvonó, 974 vécé, 712 mosdó és gyalogoshidak is kivitelezésre kerültek. Az építkezés költségei 190,5 milliárd forintra rúgtak.

Az első tétmeccs a Puskás Ferenc Stadionban a tavalyi Magyar-Kupa döntő volt, amelyet a Budapest Honvéd és a Mezőkövesd Zsóry csapata vívott meg egymással 2020. június 3-án. a Bayern München és a Sevilla itt játszotta a 2020-as UEFA-Szuperkupa fináléját, amely a magyar stadion első nemzetközi kupadöntőjének számított.

A Puskás Aréna három csoportmeccsnek (Magyarország-Portugália, Magyarország-Franciaország, Portugália-Franciaország), és egy nyolcaddöntőnek ad majd otthont az Európa-bajnokságon.

Atlétikai helyszínből focistadion

Estadio La Cartuja de Sevilla stadion az 1999-es atlétikai világbajnokság számára készült el, de helyszínként szolgált volna a 2004-es és a 2008-as olimpia számára is, de a spanyol város pályázata végül elbukott.

Az Estadio La Cartuja nevű sportlétesítmény 1999. március 5-én nyitotta meg először a kapuit, amikor is egy barátságos meccsen Spanyolország 3-1-re győzte le Horvátországot. A stadion gyakran adott helyet focimeccseknek, de sem a Sevilla, sem pedig a Betis nem akarta, hogy ez legyen a csapatuk hazai pályája.

A La Cartuja stadion a 60 ezer fős férőhelyével az ország hatodik legnagyobb stadionja.

A 2003-as UEFA-Kupa döntőnek adott otthon, amit a Celtic és a Porto vívott meg egymással.

Teniszmeccseket is rendeznek a stadionban Forrás: AFP/Javier Soriano

A stadionban több Copa del Rey- döntőt játszottak, és a tenisz Davis Kupa helyszínéül (2004,2011) is szolgált már a létesítmény. A Spanyol Labdarúgó Szövetség döntése alapján a további három szezon Copa del Rey fináléját is a La Cartuja stadionban fogják játszani.

A 120 millió euróból felépített stadionban olyan világsztárok léptek már fel, mint Madonna, a U2, a Depeche Mode, vagy az AC/DC. A 2003-as UEFA-kupadöntő előtt a Las Ketchup is.

2021. április 23-án jelentették be azt a döntést, miszerint a bilbaói San Memes stadion helyett a La Cartujában fogják megrendezni a spanyol-svéd, a spanyol-lengyel, és a szlovák-spanyol meccseket az Európa-bajnokság E-csoportjában, illetve egy nyolcaddöntőnek is otthont ad a spanyol stadion. A baszkföldi város nem lesz rendező, miután nem tudja garantálni, hogy nézők előtt rendezhet találkozókat.

Románia nemzeti stadionját bárki kibérelheti

A bukaresti Nemzeti Arénát a Bukaresti Nemzeti Stadion helyére építették, ami 2007-ben zárt be véglegesen. A régi aréna utolsó mérkőzését Albánia ellen játszották a románok 2007. november 21-én, és 6–1 arányban győztek. Az új stadion építése 2008-ban kezdődött. Némi csúszással, de 2011-ben befejeződtek az építési munkálatok.

A Nemzeti Aréna 55 634 ülőhelyével Románia legnagyobb stadionja. A 234 millió euróba került sportlétesítményben 3600 VIP-hely található, és 126 hely van a sajtónak. Az aréna bővíthető 548 székkel. A stadionhoz 360 mellékhelyiség tartozik és egy behúzható tető, továbbá 2100 parkolóhely.

A Nemzeti Aréna 2011. szeptember 6-án egy Európa-bajnoki selejtezővel, a Románia-Franciaország találkozóval nyitotta meg a kapuit. A stadion a bukaresti önkormányzat birtokába tartozik, de bármelyik csapat kibérelheti a létesítményt. A 2012/2013-as szezon elején a Dinamo Bukarest csapata úgy döntött, hogy az összes hazai meccsét a Nemzeti Arénában játssza, de később a szoros menetrendje miatt a csapat mégis visszatért a saját stadionjukba.

A Nemzeti Aréna 55 634 ülőhelyével Románia legnagyobb stadionja Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

2012-ben a stadion adott otthon az Európa-Liga finálénak, ahol az Atletico Madrdi 3-0-ra legyőzte az Athletic Bilbao csapatát.

Ez volt az első nemzetközi kupadöntő, amit Romániában került megrendezésre.

Legmagasabb nézőszámát a 2012-es Románia-Hollandia mérkőzésen érte el, ekkor 53 329 néző látogatott ki a találkozóra.

Az Európa-bajnokságon az Ausztria-Észak-Macedónia, az Ukrajna-Észak-Macedónia, és az Ukrajna-Ausztria meccseket fogják lejátszani a bukaresti Nemzeti Arénában, illetve egy nyolcaddöntőt is a román stadionban rendeznek majd.

Johan Cruijff Arena az Ajax otthona

A holland Johan Cruijff Arenát korábban Amszterdam Arénának hívták, és a stadion 1993 és 1996 között épült meg. Az UEFA ötcsillagos stadionok közé tartozik. Az Ajax korábbi stadionja a De Meer volt, amely azonban csak 19 ezer férőhellyel bírt, így túl kicsi volt már a holland klub számára.

Johan Cruyff Aréna az Ajax otthona Forrás: NurPhoto via AFP/Andrew Surma/NurPhoto/Andrew Surma

A stadion 1996. augusztus 14-én nyitotta meg a kapuit. Az Ajax hazai pályán kikapott az AC Milantól 3 góllal.

Az Amszterdam Aréna az első stadion volt Európában, amelynek elhúzható tetőszerkezete volt.

A tetőt kinyitni vagybezárni körülbelül húsz percet vesz igénybe. A stadion megnyitása után kiderült, hogy a fű nem tud elég gyorsan nőni, ezért 5 évenként le kellett cserélni az egész gyepszőnyeget. Később ezt úgy oldották meg, hogy egy új rendszert telepítettek a pálya mellé, amely infralámpákkal és öntözőrendszerrel volt felszerelve.

Mérkőzésenként összesen 55.500 néző foglalhat helyet a stadionban.

Emellett 2229 szék egy külön szektorban (business seats) van, és 820 széket pedig a VIP-szektorban helyeztek el. 1998-ban itt rendezték a Bajnokok Ligája döntőjét, 2013 májusában pedig itt került sor az Európa-liga döntőjére. 2000-es Európa -bajnokságon három csoportmeccset, egy negyeddöntőt, és egy elődöntőt rendeztek itt.

A holland stadionban három csoportmeccset (Hollandia - Ukrajna, Hollandia - Ausztria, Észa-Macedónia - Hollandia), és egy nyolcaddöntőt rendeznek majd.

A Hampden Parkban 130 ezren is elfértek

A stadion 1903 október 31-én nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt., amikor is a Queens Park játszott a Celtic csapatával (1-0). Az idő tájt a világ legnagyobb futballarénája volt,

avatásakor a korabeli adatok szerint 125 000-en fértek el lelátóin, ami a befogadóképességet illeti.

A létesítmény a skót labdarúgó-válogatott otthona 1906 április 7 óta. Ezen a napon játszott először itt a nemzeti csapat Anglia ellen. A 102 741 néző előtt rendezett találkozót a skótok nyerték 2–1-re. Az európai labdarúgás történetének nézőrekordja is itt született, az 1937-es Skócia-Anglia összecsapásra 149 415 glasgow-i volt kíváncsi.

Hampden Park is Eb helyszín lesz Forrás: AFP/Andy Buchanan

1960-ban itt játszották a Real Madrid - Eintracht Frankfurt BEK-döntőt, amit közel 130 ezer ember tekintett meg a helyszínen. Hagyományosan itt rendezik a kupa és ligakupa döntőket. Az 1960-as és 1976-os BEK, a 2002-es Bajnokok Ligája, az 1962-es KEK és a 2007-es UEFA-kupa döntő helyszíne volt.

A 2012. évi nyári olimpiai játékokon három férfi és öt női mérkőzést játszottak itt. A 80-as években a stadion befogadóképességét lecsökkentették 80 ezerre. Ekkoriban döntöttek úgy, hogy teljesen újjáépítik a létesítményt. A munkálatok 1991-ben kezdődtek, és 1999-ben fejeződtek be.

UEFA négycsillagos létesítménynek minősül. A 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság egyik leendő helyszíne lesz a Hampden Park. A csoportmeccsek közül a Skócia - Csehország, Horvátorszá - Csehország, és Horvátország - Skócia találkozókat rendezik itt. Egy nyolcaddöntőnek is helyszínt ad a stadion.

A koppenhágai Telia Parkené a világ legjobb wifije

A Telia Parken stadion Dánia legnagyobb labdarúgó-stadionja, mely az FC København mellett a dán nemzeti válogatott hazai mérkőzéseinek is otthont ad. A jelenlegi, dán nemzeti stadionként is működő Parken elődjét, az Idrætsparken-t 1911. május 25-én avatták fel. Ez a létesítmény 1990-ig szolgálta a válogatottat és az FC København egyik elődjének számító Kjøbenhavns Boldklub-ot.

A dán stadion nagyon modern Forrás: AFP/Thibault Savary

Az új stadion építési munkálatai 1990 végén kezdődtek és 1992-ig tartottak, amikor szeptember 9-én a németek elleni barátságos mérkőzéssel hivatalosan is megnyitották a Parken Stadiont. A Gert Andersson építész tervei alapján épült létesítmény 640 millió koronába került, amit a Baltica Finans A/S biztosított.

A vállalat támogatásának feltétele az volt, hogy a Dán labdarúgó-szövetség 15 évig a stadionban rendezi majd a válogatott hazai mérkőzéseit.

1998-ban a Baltica 138 millió koronáért eladta az épületet az FC København csapatának. 1993 óta a Parken Stadionban rendezik meg a Dán Kupa döntőjét. 1994-ben a KEK-, és 2000-ben az UEFA-kupa-döntőt rendezték meg a létesítményben.

A 2001-es Eurovíziós Dalfesztivál kezdete előtt elkészült a stadion összehajtható textilből gyártott tetőzete. A 8000 m² felületű tető 30 perc alatt csukható, illetve nyitható, és a zárt tér fűthetővé, és a hőmérséklet szabályozhatóvá válik.

2007 és 2009 között újabb felújítás következett, amikor az északi, a Idrætsparken-ből megmaradt lelátót lebontották és egy új, 4000 VIP-ülőhellyel is rendelkező tribünt hoztak létre.

A stadionban összesen 56 forgókapu van, ami lehetővé teszi, hogy teltház esetén a nézők 10 perc alatt távozzanak

Remek az internet-elérés a dán stadionban Forrás: AFP/Mads Claus Rasmussen

A stadion hivatalos befogadóképessége 38 065 fő, azonban koncerteken akár 55 000 ember is elfér a létesítményben. A mérkőzéseken jegyzett legmagasabb nézőszám egy világbajnoki selejtezőn volt, amikor a 2005. október 5-én lejátszott Dánia-Görögország (1-0) meccset 42 099 néző látta.

2014. május 1-jén, a Telia skandináv telekommunikációs vállalat jóvoltából üzembe helyezték a stadion új Wi-Fi-hálózatát,

amely nagy sebességű internet-hozzáférést biztosít a mérkőzések látogatóinak.

2014. július 17. óta a stadion hivatalos neve Telia Parken, miután a Telia lett a névadó szponzor.

A Telia Parken stadionban a Dánia - Finnország, Dánia - Belgium, és Oroszország- Dánia csoportmeccseket rendezik. A létesítmény egy nyolcaddöntőnek is otthont ad.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!