Egy csodagyőzelem a sporttörténelem átírását is jelentené Magyarországnak

Magyar Válogatott foci-EB Foci Lyon Dzsudzsák Balázs Cristiano Ronaldo A Magyar Válogatott 3-3-as döntetlent ért el Portugália ellen a 2016-os Európa Bajnokság csoportkörének utolsó mérkőzésén Lyonban
A Magyar Válogatott 3-3-as döntetlent ért el Portugália ellen a 2016-os Európa Bajnokság csoportkörének utolsó mérkőzésén Lyonban
Vágólapra másolva!
Bármennyire hihetetlen, a portugál labdarúgó-válogatott ellen még soha nem győzött Magyarország. Sem tét, sem barátságos mérkőzésen. Kedden este a Puskás Arénában a labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjában találkozik újra a két csapat. Mondanunk sem kell, mekkora dolog lenne egy esetleges győzelem. Hazai pályán, az Eb-címvédő ellen.
Vágólapra másolva!

A portugál labdarúgó-szövetséget 1914-ben alapították. A magyart korábban, 1901-ben. Vagyis a két ország több mint 100 éve vívhatna válogatott találkozókat. Persze amikor még nem szállták meg a kontinens légterét az utasszállító gépek annyira, mint manapság, egy barátságos mérkőzés lekötésekor ritkán gondolt egymásra ez a két ország. Mégis 1926-ban a magyar válogatott elutazott Portóba, hogy ezzel a barátságos mérkőzéssel kezdetét vegye a portugál-magyar vetélkedés. Karácsony második napján mérte össze az erejét a két válogatott és olyan eredmény született, mely nem ismeretlen a mai focirajongóknak sem a két országgal kapcsolatban. 3-3. Holzbauer József és Braun József góljaival már 2-0-ra is vezettek a magyarok, a hazaiak fordítottak, majd Holzbauer állította be a végeredményt. Azóta 95 év telt el.

95 év alatt egyetlen mérkőzést sem tudott megnyerni nemzeti csapatunk Portugália ellen. Egészen döbbenetes ez a statisztikai adat. Főleg annak fényében, hogy az ötvenes években a Puskás Ferenc vezette magyar válogatott sem tudta legyőzni az ellenfelet.

13-szor találkozott a két válogatott, kilencszer nyert Portugália, négy meccs lett döntetlen.

A két már szóba hozott 3-3 mellett a további két döntetlen barátságos mérkőzésen született. 1956 júniusában úgy játszott Portugáliában 2-2-es döntetlent Sebes Gusztáv együttese, hogy a klasszikus aranycsapat hat tagja is szerepet kapott: Buzánszky Jenő, Lantos Mihály, Bozsik József, Budai László, Kocsis Sándor, Puskás Ferenc.

A következő döntetlen szintén Portugáliában született, 1983. április 13-án. Mészöly Kálmán csapata gól nélküli találkozót produkált, és kiválasztottjai között mások mellett ott volt: Garaba Imre, Hannich Péter, Póczik József, Nyilasi Tibor, Törőcsik András. Ez volt az egyetlen találkozó, ahol a magyar válogatott nem kapott gólt Portugáliától.

És ezzel a négy találkozóval véget is ért azon mérkőzések (nem túl hosszú) sora, ahol nem kapott ki válogatottunk.

A kilenc vereségből kettő barátságos találkozón született, egyik 1933-ban, a másik 1938-ban, ezekre nem érdemes szót vesztegetni. Talán csak annyit érdemes megjegyezni, hogy az összes barátságos mérkőzésre az Ibériai-félszigeten került sor, hozzánk még tét nélküli találkozóra soha nem utaztak a luzitánok. Téttel bíró csatára háromszor. Az 1998-as vb után nem sokkal Eb- selejtezőre érkeztek Budapestre, és ugyan Horváth Ferenc góljával még vezetett Bicskei Bertalan válogatottja, ám Sá Pinto két, és Rui Costa egy góljával fordítottak a vendégek.

Az idegenbeli meccsen úgy szaladtak át legjobbjainkon Figóék 3-0-al, hogy Pauleta kiállítása miatt több mint egy félidőn keresztül 10 emberrel játszottak. Akkor legjobb csoportmásodikként jutottak ki az Eb-re és ott úgy lettek bronzérmesek, hogy az elődöntőben Zinedine Zidane 11-es aranygóljával kaptak ki Franciaországtól.

2009 szeptemberében Erwin Koeman irányította a magyar válogatottat, amikor vb-selejtezőn Pepe fejesgóljával győztek a portugálok a régi Puskás-stadionban. Egy hónappal később Lisszabonban megint 3-0-ra nyertek a portugálok és csoportmásodikként, pótselejtező után jutottak ki Dél-Afrikába és ott a spanyoloktól kaptak ki a nyolcaddöntőben 1-0-ra.

A legutóbbi világbajnokság selejtezői során André Silva fejesgóljával nyertek Ronaldóék a Groupama Arénában. Lisszabonban pedig az az eredmény született, ami szokott a portugáliai tétmérkőzéseinken, vagyis 3-0 a hazaiaknak. Cristiano Ronaldo kétszer, André Silva egyszer talált be, részt is vett csapatuk az oroszországi vb-n, ahol Uruguay Szocsiban, a nyolcaddöntőben búcsúztatta őket.

Ha selejtezőben találkozott a magyar válogatott Portugáliával, mindig ellenfelünk jutott ki a világeseményre. Amióta ők szinte állandó tagok a legnagyobbak szűk társaságában, mi többnyire távol vagyunk onnan. Amikor hosszú idő után, 2016-ban végre ott voltunk, akkor is találkoztunk. Furcsa és örömteli, hogy annak a mérkőzésnek igazán komoly tétje csak Ronaldóék számára volt.

Háromszor vezettünk, ők háromszor egyenlítettek. Végül, ha nem is kéz a kézben, de együtt jutottunk tovább a csoportból. Ám nekünk a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, ők Európa-bajnoki címet szereztek.

Erre most még mindenki élénken emlékszik. Ám a legkomolyabb szinten vívott találkozónak már egyre kevesebb szemtanúja van. Pedig közvetítette a magyar televízió. Az 1966-os világbajnokságon a legjobb 16 között a csoportküzdelmek során találkozott a két gárda. Tulajdonképpen az volt az egyetlen tétmérkőzés, melyen nem voltunk teljesen esélytelenek.

Az akkori erőviszonyokat tekintve az is ugyanolyan halálcsoport volt, mint a mostani.

Az uralkodó világbajnok, Brazília volt ott, az a Portugália, melyet akkor esélyesebbnek tartottak a végső győzelemre, mint a dél-amerikaiakat, továbbá az Aranycsapat után az új utat kereső Magyarország. Nem lett volna meglepő, ha ebből a háromból bármelyik kettő az elődöntőben találkozik. Sőt, a legjobb négy között ott lehetett volna mindhárom. Ám egyiknek már a csoportkörben búcsúznia kellett. Akkor nem volt „menekülő út" a harmadikoknak, csak az első kettő mehetett tovább.

1966. július 13-án Manchesterben, az Old Traffordon került szembe Magyarország Portugáliával. José Augusto már a harmadik percben vezetést szerzett, vagyis válogatottunk futhatott az eredmény után. Egy óra után értük utol az ellenfelet. Bene Ferenc egyenlített, de nem sokáig volt esély a pontszerzésre. Szentmihályi Antal kapus nagy hibája után ismét José Augusto talált be, a végeredményt pedig José Torres állította be. Az egykori tudósítások azt írják Szentmihályiról, hogy „miatta veszítettünk elsősorban".

Ám hozzáteszik, hogy a bemelegítésnél beütötte a fejét, és kérdéses volt a játéka is.

Sajnos a korábbi (és későbbi) világbajnokságokon is válogatottunkra jellemző dolog történt, vagyis döntő szituációban nagy hiba a kapusunktól. A csata elveszett, a háború azonban nem: ismert, hogy a magyar válogatott nagy bravúrral, története egyik legnagyobb győzelmét aratva legyőzte Brazíliát. A csoportból Portugália mellett Magyarország jutott tovább.

Akárcsak négy éve. Akkor 3-3 lett, de erre mindenki emlékszik. A két nagyszerű Dzsudzsák Balázs-gólra is, a Gera Zoltán találatra, Cristiano Ronaldo magánszámaira, de sajnos góljaira is. Ám abból a mérkőzésből és eredményből nem lehet most kiindulni. Ahogy gyorsan felejtsük el ezt a szörnyű statisztikai adatot is, amiről korábban szó volt. Új fejezetet kell nyitni ebben a párharcban.

Várjuk a történelemben az első győzelmet Portugália ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!