Csaknem szétesett a hangrobbanás által megrázott konténerstadion

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, csoportkör, C csoport, Mexikó-Lengyelország, Mexikó, Lengyelország, 2022.11.22., 2. félidő
Football fans of Mexico watch the Qatar 2022 World Cup Group C football match between Mexico and Poland during the FIFA Fan Festival at the Monumento a la Revolucion in Mexico City on November 22, 2022. (Photo by CLAUDIO CRUZ / AFP)
Vágólapra másolva!
Ha csak a focit nézzük, nem a Mexikó-Lengyelország meccs volt a legjobb eddig ezen a világajnokságon. Ha viszont a hangulatot, akkor ennél varázslatosabb estét nem is lehetett elképzelni. A nap kérdése: hogyan került 30 ezer mexikói Katarba? Helyszíni beszámoló a világ egyetlen konténerstadionjából. 
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Nagyon vártam a Mexikó-Lengyelország meccset. Nem feltétlen azért, mert ez ígérkezett a legizgalmasabb párosításnak, hanem azért, mert ezt a találkozót a világ egyetlen konténerstadionjában, a 974-esben rendezték. Katar nemzetközi hívószáma a 974-es. És 974 konténert helyeztek el a stadion épületének vázába. Őrültség? Az. De ezt a stadiont a vb után tényleg teljesen lebontják.

A médiabusz nehezen közelítette meg a helyszínt, a motozás is sokkal szigorúbb volt a szokásosnál.

De még ekkor sem tűnt fel, hogy milyen kevés lengyel és milyen sok mexikói drukker sétál a stadion környékén.

Pedig a mexikóiakkal már reggel találkoztam az óvárosban. Ez volt az első reggel, amikor valamiféle vb-hangulatot lehetett érezni.

De még ebből sem lehetett arra következtetni, hogy mire a meccs elkezdődik, 30 ezer mexikói olyan hangulatot csinál, hogy az elképesztő.

A legnagyobb hangrobbanás persze akkor volt, amikor a mexikóiak csodakapusa, Guillermo Ochoa kivédte a legnagyobb lengyel sztár, Robert Lewandowski tizenegyesét.

Akkor tényleg azt lehetett érezni, hogy a kőfalak is leomlanak. Szerencsére a konténerek a helyükön maradtak.

Két mexikói a 30 ezerből a metróban Forrás: Lantos Gábor

Amúgy azzal, hogy ebben a csoportban Szaúd-Arábia megverte Argentínát, minden a feje tetejére állt. Meggyőződésem, hogy a két csapat - a mexikói és a lengyel - ettől kissé összezavarodott. Ugyanis, ha itt valamelyik együttes győzött volna, s azt vesszük, hogy a győztes a szaúdiakat is elkapja, máris olyan 6 pontos lépéselőnybe kerül, ami könnyen továbbjutást ér.

De nem nyert sem a lengyel, sem a mexikói válogatott, a vége 0-0 lett, ami jelen állás szerint egyik együttesnek sem jó.

Persze még mindig jobb, mint Messiék helyzete, akik azóta is azt kérdezgethetik maguktól, hogyan tudtak vereséget szenvedni a világbajnokság második legalacsonyabban rangsorolt együttesétől?

Mindenestre a D-csoport első köre után első Szaúd-Arábia, második és harmadik a mexikói és a lengyel csapat, negyedik meg Argentína. Ki gondolta volna ezt?

Doha, 2022. november 22. kedd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről