A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Több száz letartóztatás, tragikus haláleset, féktelen agresszió: újabb részletek a marokkói migránsok tombolásáról

unrest Horizontal
Moroccan supporters light up a fire in a street after Morocco's football team lost the Qatar 2022 World Cup semi-final football match against France, in Brussels on December 14, 2022. - The city center of Brussels faced tensions after the football game and clashes between police and some supporters. (Photo by Simon Wohlfahrt / AFP)
Vágólapra másolva!
Franciaországban több mint 250 embert vettek őrizetbe a rendőrök azután, hogy a világbajnoki címvédő labdarúgó-válogatott szerda este 2-0-ra legyőzte Marokkót a katari tornán, és ezzel bejutott a vasárnapi döntőbe. Belgiumban és Hollandiában is utcai háborút robbantottak ki a marokkói migránsok, rengeteg embert tartóztattak le azután, hogy Marokkó kikapott az elődöntőben a franciáktól.
Vágólapra másolva!

A francia rendőrség csütörtöki tájékoztatása szerint 167 embert Párizsban tartóztattak le, míg országszerte összesen 266-an kerültek őrizetbe. A fővárosban a párizsi ügyészség szerint 40 szélsőjobboldali szimpatizánst tartóztattak le, náluk ugyanis szúrófegyvereket találtak. Ők a francia sajtó szerint a Champs-Élysées-n zajló tömeges ünneplésben akartak részt venni, ugyanakkor a BFMTV értesülései szerint a biztonsági erők úgy értesültek, hogy ezek az emberek a marokkói drukkerekkel akartak összecsapni. Franciaországban több mint 700 ezer marokkói él.

A dél-franciaországi Montpellier-ben a helyi hatóságok tájékoztatása szerint az ünneplés közben egy autó halálra gázolt egy 14 éves fiút, a gépjármű vezetője azonban elhagyta a baleset helyszínét.

Az autót a közelben megtalálták, így jelenleg vizsgálják, hogy mi okozta a tragikus balesetet.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap csütörtöki beszámolója szerint Brüsszelben 213 embert állítottak elő, mert rátámadtak a rendőrökre.

Rendőrségi tájékoztatás szerint a zavargások a belga főváros központjában, valamint a közeli déli pályaudvar környékén voltak a legerősebbek. Tömegek gyűltek össze a főként marokkói hátterű lakosságnak otthon adó Molenbeek és Anderlecht nevű városrészekben is.

A rendzavarók kukákat és robogókat gyújtottak fel, valamint pirotechnikai eszközöket dobáltak a rendőrök felé.

A rendfenntartók vízágyúval és a könnygázzal válaszoltak.

Több városban is óriási káoszt okoztak a marokkói migránsok Forrás: AFP/Simon Wohlfahrt

Az észak-belgiumi Antwerpenben nyolcvanöt embert, köztük húsz kiskorút állítottak elő az utcai zavargások során. Az előállításokat a közrend megzavarása, rendőrségi járművek rongálása, petárdák dobálása miatt rendelték el - közölte a belga rendőrség.

Hollandiában szintén szurkolók vonultak az ország több nagyvárosának utcáira a marokkói válogatott szerda esti vereségét követően, sérülésekkel járó atrocitás azonban nem történt.

A Dutch News című angol nyelvű holland hírportál beszámolója szerint Amszterdam Osdorp nevű kerületében

három fiatalt állítottak elő tűzijáték dobálása miatt, ugyanitt rohamrendőrök egy körülbelül 100 fős csoportot oszlattak.

Rotterdamban a szurkolók tűzijátékokat és füstbombákat gyújtottak, itt 14 embert állítottak elő, míg a holland főváros, Hága Schilderswijk nevű kerületében két embert vontak rendőrségi intézkedés alá petárdák és tűzijáték dobálása miatt.

Az NlTimes hírportál kedden azt írta, hogy négy holland nagyváros egyikében sem közvetítik nyilvánosan a Franciaország-Marokkó mérkőzését, mert az afrikai válogatott korábbi győzelmeit követően zavargások törtek ki.

A francia válogatott Argentínával szemben védheti meg világbajnoki címét vasárnap. A döntő közép-európai idő szerint 16 órakor kezdődik Luszailban.

Töltse le az Origo Sport applikációt és kövesse élőben a labdarúgó-világbajnokság eredményeit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!