A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Uborka okozott szalmonellajárványt 31 amerikai államban

Vágólapra másolva!
A CDC ( Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ) szerint a járványhoz kapcsolódó betegségekről szóló jelentések március 11-től június 4-ig terjedtek.
Vágólapra másolva!

A CDC új frissítést adott ki az uborkával összefüggésbe hozható több államra kiterjedő szalmonellajárványról, olvasható az ABCNews-on megjelent cikkben.

A Salmonella Africana és a Salmonella Braenderup fertőzések megnövekedett száma miatt vizsgálatott inditottak az amerikai egészségügyi szervek. A CDC szerint a járványhoz kapcsolódó betegségekről szóló jelentések 2024. március 11-től június 4-ig terjedtek.

Epidemiológiai, nyomkövetési és laboratóriumi adatok azt mutatják, hogy egyes uborkák szalmonellával fertőzött voltak, amivel megbetegítették az embereket

 - szögezte le az ügynökség, miután több hasonlóságot találtak, beleértve a betegségek előfordulásának helyét és idejét, a beteg emberek demográfiai adatait és azt, hogy milyen ételeket fogyasztottak, mielőtt megbetegedtek volna. 

A járványhoz köthető uborka eddig 449 embert betegített meg 31 államban és Washington DC-ben. A rendelkezésre álló információk alapján 125-en kerültek kórházba, de nem jelentettek halálesetet.

A járványban szenvedő betegek valós száma valószínűleg sokkal magasabb, mint a bejelentett szám - szögezte le a CDC. 

Ennek az az oka, hogy sokan gyógyulnak meg orvosi ellátás nélkül, és nem vizsgálják meg őket szalmonellára. Ezenkívül előfordulhat, hogy a közelmúltban előforduló betegségeket még nem jelentették be, mivel általában 3-4 hétbe telik annak megállapítása, hogy egy beteg személy része-e a járványnak.

 A vizsgálatok során kiderült, hogy valószínűleg a floridai Boynton Beach-i Bedner Growers, Inc.-től és a floridai Boca Raton-i Thomas Produce Company-tól származó uborkák a betegségek forrásai. 

"A Thomas Produce Company több ellátóhelynek, étteremnk szállított uborkát - mondta a CDC, mondván, hogy a visszakövetési adatokat azután találták meg, hogy az FDA mintákat gyűjtött a termelőtől.

Szalmonellát mutattak ki a Thomas Produce Company által használt csatornavízmintákban is. A teljes genomszekvenálás elemzése megállapította, hogy a Thomas Produce Company által használt víz szalmonellát tartalmazott, amely megegyezik a vírus azon törzsével, amely a járvány néhány betegségét okozza.

A két cég által gyűjtött talaj- és vízmintákban más szalmonellatörzseket is kimutattak.

Jelenleg nincs a piacon ezekből a gazdaságokból származó termék, és valószínűleg nincs is folyamatos kockázat a lakosság számára.

Más esetben is okozott már hasonló problémát a szalmonella Amerikába. A hatóságok szerint évek óta jelen lehet a szalmonella egy amerikai élelmiszergyárban, amelynek termékei miatt először csak tavaly adtak ki riasztást. Néhány éve kaliforniai tudósok olyan új módszert fejlesztettek ki a szalmonella azonosítására, amely az eddigi 12 hétig tartó vizsgálat helyett csak néhány órát vesz igénybe.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!