Pallasz Athéné és Apolló lett Athén kabalája

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Furcsa szerzetek

A figurákra kiírt pályázatot tavaly februárban hirdették meg a szervezők, és az áprilisi határidőig 196 pályamunka érkezett. Ebből a hét legjobbnak vélt alkotást választották a következő körbe, végül háromból választották ki a győztest.

A befutó egyébként egy kreatív designercég lett, amelynek igazgatója, Szpyrosz Gogosz úgy vélte, nagy megtiszteltetés, hogy őket választották. "Az eredeti ötlet nem is annyira eredeti, egyszerűen a népszerű gyerekjátékokat, a babákat vettük alapul. Févosz és Athená évek óta az egyik legkeresettebb árucikk, a mozgatható lábú és testű, öltöztethető babák ráadásul magukba foglalják az ókori és a modern elemeket is."

Ezzel persze nem mindenki ért egyet, sőt, a helyi újságok többsége értetlenül fogadta a figurák hivatalos debütálását. "Mik ezek?" - ezzel a kérdéssel a címoldalán jelent meg egy görög napilap. "Sajnos már túl késő, hogy a visszalépésüket kérjük" - írta az Express, s jellemzésül hozzátette: "Két ködös figura nagy lábakkal, de mindenféle karakter nélkül".

A kislány és a kisfiú formája meglehetősen szokatlan: kis fej, hosszú nyak, nagy láb és harang alakú törzs. Athená narancssárga, Févosz pedig kék színű ruhát visel rajta az olimpiai öt karikával, és mindketten nevetnek.

Denis Oswald, a NOB szemlebizottságának vezetője csak annyit mondott: "El kell fogadni, hogy lesznek olyanok, akik kritikával illetik őket. Nekem tetszenek, hiszen a múlt és a jelen közötti szoros kapcsolatot szimbolizálják."

Pincési László

Korábban:

Fórum:

Olimpia

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről