A magyar pólósok elcsendesítettek tízezer nézőt Rióban

Nagy Viktor
BARCELONA, SPAIN - AUGUST 03: Viktor Nagy of Hungary in action during the Men's Water Polo Men's Gold Medal Match between Hungary and Montenegro on day fifteen of the 15th FINA World Championships at Piscines Bernat Picornell on August 3, 2013 in Barcelona, Spain. (Photo by Al Bello/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott – közel tízezer őrjöngő néző előtt, fantasztikus hangulatú mérkőzésen – 10-6-ra legyőzte a házigazda Brazíliát, így ötödik meccsén megszerezte második győzelmét a riói olimpián, és csoportelsőként jutott tovább a negyeddöntőbe. A Benedek-csapat ellenfele a B csoportban negyedik helyen végzett Montenegró lesz a négy közé jutásért.
Vágólapra másolva!

férfi vízilabdatorna, 5. forduló, A csoport:
Magyarország-Brazília 10-6 (3-0, 2-1, 3-3, 2-2)
Olimpiai Uszoda, v.: Buch (spanyol), Ivanovski (montenegrói)
Magyarország: Nagy - Vámos, Erdélyi, Szivós, Varga Dé., Varga Dá., Kis G. Cserék: Zalánki, Manhercz, Hosnyánszky, Decker Á., Hárai.
Brazília: Soro - Crivella, Oneto Gomes, Da Costa E Silva, Baches, Perrone, Vrlic. Cserék: Franco, Alonso, Salemi, Rocha, Guimaraes, Antonelli.
gól: Vámos 2, Hosnyánszky 2, Hárai 2, Kis 1, Varga Dé. 1, Manhercz 1, Zalánki 1, illetve Perrone 2, Oneto Gomes 2, Guimaraes 1, Crivella 1

Magyar szempontból nagyon nem volt jó eddig a riói olimpia férfi vízilabdatornája. Kezdődött azzal, hogy a szerbek ellen egy utolsó másodperces gól miatt ikszeltünk győzelem helyett, majd az ausztrálok és a görögök ellen is csak döntetlenre volt képes a Benedek-csapat. A Japán elleni 17-7 szépségtapasznak jó volt, ahhoz azonban nem, hogy kivívott továbbjutásról beszéljünk.

A braziloké volt eddig a pólótorna csodacsapata, igaz, Ratko Rudic tudja, mi fán terem a győzelem, a négyszeres olimpiai bajnok kapitány ugyanis három győzelmet is elért a házigazdával: Ausztrália (8-7), Japán (16-8) és a verhetetlennek hitt Szerbia ellen is győzött (6-5) a csapat. Igaz, utána kikapott a görögöktől 9-4-re, de a magyarok ellen még így is úgy ugrott vízbe, ha nyer, csoportelső.

Mindeközben

a B csoportban mindenki úgy taktikázott, ahogy nem szégyellt,

az olaszok kikaptak az amerikaiaktól, a horvátok a franciáktól, a spanyolok és a montenegróiak pedig ikszeltek, így a továbbjutók sorrendje odaát így festett: 1. Spanyolország, 2. Horvátország, 3. Olaszország, 4. Montenegró.

Nagy Viktornak kulcsszerep jutott. A meccs képeiért kattintson! Forrás: Getty Images/2013 Getty Images/Al Bello

A képlet egyszerű volt, nyerni kell Brazília ellen, ennek csak egy rossz hozadéka, hogy akkor a következő körben Montenegróval kell meccselni a négy közé jutásért – morfondírozhattak a magyar fiúk a meccs előtt. Mondjuk ez még mindig jobb, mint a kiesés, erre is volt esély, a brazilok tudták, ha két góllal nyernek, a magyarok utazhatnak haza.

Közben történt egy fontos változás, a pólósok átköltöztek a Maria Lenk csarnokból a sokkal nagyobb úszócsarnokba. Ez igencsak indokolt volt, mert

a házigazda elleni meccsen mintegy tízezer néző fogadta a feleket,

persze nem a magyarok, hanem a házigazda válogatott miatt. A hangulat persze sok esetben a vendégcsapatot is feltüzelheti, ebben is bízhattunk. A hangulat parázs volt, hihetetlen volt a kontraszt a másik uszodában rendezett meccsekhez képest, ott rendre csak lézengtek a nézők, szomorú látvány volt nagyon a Maria Lenk.

Jó magyar kezdés

Az első magyar gólra majdnem öt percet kellett várni, de nincs ezzel gond, a lényeg, hogy vezetéshez jutottunk, ráadásul akciógólból, Varga Dénes balról dobott a hosszúba. Nagy Viktor nagy formában védett, csakúgy, mint a 2015-ös vb-döntőben, most is mutatta, hogy nem, nem, nem fogtok nekem gólt dobni. A formája jó sokáig kitartott, többször a kapufa is segített neki, ilyenkor rendre adott is egy kis „köszönöm” pacsit a lécnek.

Jól védekezett a magyar csapat. Kattintson a képre! Forrás: MTI/Illyés Tibor

A folytatással sem volt gond, Benedek időt kért, a csapat megnyugodott (vagy felpörgött?), emberelőnybe kerültünk, és épp amikor a fór lejárt, Hosnyánszky nem hibázott (2-0).

A játékrész végül nagyon sima lett, a végén Varga Dániel lövése kipattant Soróról, és a szemfüles Vámos bevarrta a szabaddobást.

A magyarok összeszedetten játszottak, egyáltalán nem látszott, hogy ezen a meccsen muszáj nyerni (vagy legalább ikszelni), tudták jól a fiúk, hogy ők sokkal jobbak ennél a brazil csapatnál,

júniusban például Miskolcon 14-5-re sikerült nyerni ellenük.

A második negyed végén esett az első brazil gól

A második negyed onnan folytatódott, ahol az első abbamaradt, és az első gól szerzője Hárai volt, aki a kiharcolt emberelőnyt saját maga váltotta gólra (3-0).

A magyar kapitány időkérése után nem sokkal sikerült növelni az előnyt, rosszkéz oldalról bevágta Zalánki.

Ekkor berakták max. hangerőn a Livin' On A Prayert, a közönség együtt énekelt Bon Jovival.

A második negyed vége felé ötmétereshez jutottak a brazilok, és be is lőtték, Nagy Viktor dühében vizet fröcskölt, a brazil szurkolók pedig úgy örültek, mintha megnyerték volna az olimpiát, és ugyanilyen hangorkánnal fogadták nem sokkal később Soro parádés védését. Ezek után a kapusok percei következtek, Nagy és Soro is bemutatott egy-egy nagy védést. A közönség lábbal dörömbölt, döbbenetes hangulatot varázsolva oda, ahol Hosszú Katinka a minap sorra nyerte az (arany)érmeket.

Brazil feltámadás, majd maradt a négy

A nagyszünet után Hosnyánszky jó öt másodpercig lóbált fórban, majd nagy gólt lőtt, ezzel már 6-1 volt ide. Aztán jött Vámos, ezzel ő is kétgólossá avanzsált.

De a brazilok nem hagyták annyiban.

Perrone megduplázta a brazil gólok számát, aminek nagyon nem örült Benedek Tibor, idegesen magyarázott valamit a partról a játékosoknak. Jogos volt a félsz, Perrone ismét mattolta Nagyot egy nagy lövéssel, a csarnok újra majd szétrobbant (7-3).

Magabiztos győzelmet arattunk. A meccs képeiért kattintson! Forrás: MTI/Illyés Tibor

A brazil labdaszerzésekre, védésekre, gólokra eszméletlen hangerővel reagált rendre a közönség, óriási pólófiesta volt ez a mai – azért főleg magyar parádéval.

És úgy tűnik, a közönség volt a nyolcadik brazil a vízben, mert Crivella a kapu bal oldalába irgalmatlanul bevágta (7-4).

Rossz volt nézni a szomorú Nagy Viktort.

Nem csoda, hogy fellelkesültek a brazilok, három gólt simán le lehet dolgozni – gondolhatták.

Húsz másodperc volt csak hátra a harmadik negyedből, amikor Hárai lefordult védőjéről, és 8-4-re módosította az állást. Ez így már elegendő előnynek tűnt, persze láttunk már fordítást vívódöntőben is 14-10-ről itt, Rióban.

És akkor jött az utolsó negyed

De a négygólos előnnyel nem volt elégedett a magyar csapat, ami jó: Kis Gábor centerből csavart szépen a brazil kapuba (9-4).

Ezek után hiába próbálkoztak a brazilok, Nagy Viktor lehúzta a rolót, egyszerűen nem lehetett neki gólt dobni – a negyed ötödik percéig. Ekkor Oneto Gomes bivalyerősen a léc alá dobott. De túl sokáig nem örülhettek a gólnak a brazilok, mert Manhercz Krisztián fél percen belül 10-5-re módosította az állást: ballal lőtt a hosszú alsóba a 19 éves magyar tehetség.

Varga Dénes gólt lő a brazil Felipe Silva mellett Forrás: MTI/Illyés Tibor

Oneto Gomes formába lendült, góljával 10-6-ra feljött Brazília, a közönség pedig újra őrjöngésbe kezdett. Pedig ekkor már semmi esélyük nem volt a győzelemre a hazaiaknak, de a gólnak azért nagyon tudtak örülni.

A vége 10-6 maradt, így a magyarok teljesítették a céljukat, csoportelsőként továbbjutottak, és készülhetnek a bivalyerős Montenegró elleni negyeddöntőre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!