Szilágyi Áron döntőbe jutott, a címvédésért vívhat

Kim Junghwan, Kim Jung Hvan, Szilágyi Áron, kard, vívás, Rio 2016
Hungary's Aron Szilagyi (R) celebrates after beating South Korea's Kim Junghwan during their men's individual sabre semi-final bout as part of the fencing event of the Rio 2016 Olympic Games at the Carioca Arena 3 in Rio de Janeiro on August 10, 2016. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
Vágólapra másolva!
Bejutott a döntőbe Szilágyi Áron a riói olimpia férfi kard egyéninek címvédője, miután az elődöntőben 15-12-re verte a dél-koreai Kim Jung Hvant.
Vágólapra másolva!

Két győzelem a címvédésig. Ez lebeghetett Szilágyi Áron szeme előtt, amikor elkezdte a koreai Kim Jung Hvan elleni elődöntőt.

Forrás: NurPhoto/Xinhua/Photoshot/NurPhoto/Liu Dawei

És hogy kezdte! A hivatalos idő szerint hét másodperc telt el, amikor Szilágyi már 4-0-ra vezetett. Ez a londoni Szilágyi volt, könnyed, elegáns, és közben nagyon hatékony. A koreai szinte még körül sem nézett a teremben, és az olimpiai bajnok már 5-0-ra vezetett. De Imre Géza párbajtőrdöntője óta nem tudunk megnyugodni még ilyen vezetésnél sem, főleg, hogy akkor is egy koreai volt az ellenfél.

A 32 éves Kim, Szilágyi ellenfele Londonban olimpiai bajnok lett csapatban, de egyéniben egy vb-7. hely volt a legjobb eredménye. Szilágyi 8-4-es vezetésnél szusszanhatott egy percet, és abban bíztunk, hogy a pihenő nem hozza fel az ellenfelet. A koreai tábor megint bevetetett mindent, artikulálatlan hangokat hallatva biztatták Kimet, de Szilágyi is számíthatott a kilátogató magyar sportolókra és szurkolókra. És legfőképpen a saját fejére és a saját kezére, mindkettő rendben volt.

Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Ian Walton

A vívás jellegéből adódóan is nagyon izgalmas tud lenni, de a videózás bevezetése óta akkor is vágni lehet a feszültséget a teremben, amikor éppen nem suhognak a pengék. Kim elkezdte bevetni a kis játékait, amik az orosz Kovaljov ellen is működtek, kis reklamálás, kis színház, de Szilágyi nem volt vevő erre, ő csak a vívásra figyelt. A koreai mégis fel tudott jönni 13-12-re, ez nem lehet igaz, hogy megint átéljük, amit Imre Géza döntőjében.

De most nem történt meg ugyanaz, Szilágyi bevitte a maradék két találatot, és ezzel készülhet élete második olimpiai döntőjére.

A végén Szilágyi örülhetett Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Szilágyi a meccs után az M4-nek így nyilatkozott: "Olyan rutinos ellenféllel szemben, mint a dél-koreai Kim Jung Hvan nagyon nehéz végig vezetve nyerni. A koreai a végén elkapta a fonalat, de mi készültünk arra, hogy ha nem tudom kivédeni a támadását, azonnal ismételjem meg az akciót. Örülök hogy bejött, nagyon várom a döntőt."

A fináléban az amerikai Daryl Homer lesz az ellenfél, aki a másik elődöntőben legyőzte az iráni Mojtaba Abedinit. A döntő magyar idő szerint 1.45-kor kezdődik. A 26 éves Homer a londoni olimpián a 6. helyen végzett, a tavalyi világbajnokságon pedig ezüstérmet nyert. Homer a Virgin-szigeteken született, és gyerekként költözött a családjával New Yorkba. A tavalyi ezüstje volt az első amerikai vívóérem a vébéken.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről