Topligások a világbajnokságon

Vágólapra másolva!
Immár mind a 32 résztvevő ország szövetségi kapitánya kihirdette véglegesnek mondható vb-keretét, amelyen már csak sérülés miatt változhatnak a világbajnokság rajtjáig. A 736 futballista névsorán végigtekintve ismét megállapítható, hogy az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol bajnokság kiemelkedik a többi közül, hiszen ez az öt pontvadászat delegálja a legtöbb labdarúgót a németországi viadalra.
Vágólapra másolva!

Ez részben persze annak is köszönhető, hogy ezúttal mind az öt fenti ország kijutott a vébére, de ez is maximum csak 23-23 futballistát jelentene az adott országokból - ha nem lennének légiósok. De vannak, és ennek köszönhetően az öt topliga összesen 310 labdarúgót ad a világbajnokságon résztvevő együtteseknek. Mindez a vébén bevethető játékosok több mint 42 százalékát jelenti, vagyis kis túlzással minden második, a tornán pályára küldhető futballista a fenti öt liga valamelyikében kergeti a labdát.

A prímet az angol Premier League viszi, amelyből összesen 86 focista kapott meghívót a vébére. Ebből az angol keret tagjai 21-et tesznek ki (Sven-Göran Eriksson csapatában David Beckham és Owen Hargreaves a két légiós), és mindössze hét olyan ország van, amelyből valakit nem az angol élvonalból hívtak meg.

A Premier League mögött azonban a vb-résztvevők szempontjából nem a Serie A vagy a Primera División, hanem a Bundesliga áll, amelyből 69 labdarúgó játszhat majd "hazai pályán". A német válogatottban az angolhoz hasonlóan két légiós akad (Robert Huth és Jens Lehmann - akik jellemző módon éppen Angliában futballoznak), és tíz ország mondhatja el magáról, hogy egyetlen kerettagja sem futballozik a német élvonalban.

Igaz, a togóiaknál Karim Guede a Hamburger SV-ban, Touré Assimiou pedig a Bayer Leverkusenben kergeti a labdát, de mindketten csak az adott egyesület amatőrgárdájában szerepelnek.

A Bundesligát a Serie A követi a maga 59 vb-résztvevőjével, ám a talján keretben egyetlen légiós sincsen, vagyis Marcello Lippi csapatából mind a 23-an otthon futballoznak. A spanyolok tízzel maradtak le az olasz első osztályról, a Primera Divisiónt 49 labdarúgó képviseli majd a vébén (de ebből csak 17 lesz a hispán nemzeti tizenegyben), míg a francia első osztály, a Ligue 1 47 focistát delegál a németországi viadalra - ugyanakkor a gall keretből csak tízen játszanak otthon, ami azt jelenti, hogy a Ligue 1-ből több külföldi focista utazik a vébére, mint az olasz vagy a spanyol ligából.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!