Perceken múlt Brazília megmenekülése

fbl Horizontal
Brazil's forward Philippe Coutinho celebrates scoring the opening goal during the Russia 2018 World Cup Group E football match between Brazil and Costa Rica at the Saint Petersburg Stadium in Saint Petersburg on June 22, 2018. / AFP PHOTO / Paul ELLIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS
Vágólapra másolva!
Costa Rica labdarúgócsapata 91 percen át védekezett az ötszörös világbajnok Brazília ellen, de nem bírta ki a dél-amerikaiak iszonyatos nyomását. A holland bíró videózás után visszavont egy brazil tizenegyest, majd jött Coutinho éls Neymar, ők a 91. és 97. percben mentették meg a vb egyik nagy favoritját.
Vágólapra másolva!

Szentpéterváron csapott össze Brazília és Costa Rica együttese a világbajnokság E-csoportjának második fordulójában. Ha nem is élet-halál meccs volt ez a braziloknak, azért nem ártott odafigyelniük, hiszen az első fordulóban Tite csapata csak 1-1-es döntetlenre volt képes Svájc ellen. Costa Rica 1-0-s vereséget szenvedett Szerbiától, nekik viszont ez volt az utolsó lehetőségük arra, hogy versenyben maradjanak.

Brazil szurkolók a pétervári lelátón Forrás: AFP/Olga Maltseva

Ehhez képest elég álmosan kezdődött a meccs. sőt, az első nagy helyzet Costa Rica előtt adódott. A 13. percben Venegas ment el a jobb oldalon, remekül gurított vissza, de Bryan Ruiz lövés egy-két méterrel elkerülte a kaput. Ez volt a meccs első igazán nagy helyzete. A brazil csapatban nem lehetett érezni az átütőerőt. de a távoli lövéseik mindig veszélyesek voltak. Coutinho a 30. percben tüzelt messziről, de a bal felső sarkot elkerülte a lövése.

Neymar a földön. Nem játszott jól az első félidőben Forrás: PHOTOSPORT/ANDRES PINA/PHOTOSPORT/Andres Pina/Photosport

40 perc elteltével teljesen leült a meccs, kósza brazil támadásokat láthattunk, de ezekben szinte semmi veszély nem volt. Costa Rica minden bizonnyal úgy volt vele, hogy számukra igazi ünnep ez a mérkőzés, mert az ötszörös világbajnok ellen játszanak tétmérkőzést. Hogy a brazilok mit gondoltak? Arról őszintén szólva fogalmunk sincs.

Talán maguk is így gondolták, mert a második félidő elején hatalmas tüzijáték alá vették Navas kapuját a brazilok. Egy beadás után Coutinho küldte középre a labdát, Neymar ment rá, el is kaparta Gamboa elől, majd Navast is letámadta, de a Costa Rica-i kapus megfogta a labdát. A 49. percben Gabriel Jesus fejelt a felső lécre, majd Paulinho mentette meg a labdát, aztán meg Coutinho lövése ment blokkról szögletre. Az 57. percben Neymar nagy lövését védte Navas.

Ő Costa Ricának szurkolt Forrás: Sputnik/Evgenya Novozhenina

Egészen elképesztő volt a brazil csapat fölénye, 88 százalékos labdabirtoklással rendezték le a második félidő elejét. Hogy Costa Rica miként bírta ki ezt a hatalmas nyomást, arra nincsenek szavak. De a percek teltek és nem akart megtörni a jég.

Márpedig ahogy közeledtünk a meccs végéhez, úgy lett egyre sürgősebb a braziloknak. Innentől kezdve csak az volt a kérdés, hogy a közép-amerikai csapat. Neymar két óriási helyzettel jelentkezett, de mindkettő mellément. Különösen a második volt hatalmas lehetőség.

A 79. percben jött az igazi dráma. Neymar a tizenhatoson belül eljátszotta a nagyhalált, a holland játékvezető elsőre tizenegyest fújt.

Már ekkor látszott, hogy ez túlságosan könnyelmű ítélet volt, amelyet a moszkvai videóellenőrök is így láttak. A bíró a videózás után visszavonta a tizenegyest, Costa Rica jöhetett.

Ez volt az a pillanat, amikor Neymar eljátszotta a nagyhalált Forrás: Sputnik/Alexandr Kryazhev

Ez volt a világbajnokságon az első visszavont tizenegyes, a brazilok pedig nehezen viselték mindezt. Előbb Neymar, majd Coutinho kapott sárga lapot.

Egyre idegesebb lett a hangulat, a brazil játékosok elkeseredetten küzdöttek, de nem akart megszületni a vezető góljuk. Neymar könyököse például kifejezetten indolens megmozdulás volt.

A 91. percig bírta ki Costa Rica. Ekkor egy brazil beadás után Coutinho lőtt nagy gólt, elképesztő. Ez volt a brazilok tizenkilencedik kapuralövése.

Majd jött Neymar és a huszadik kapuralövés, amelyből meglett a brazilok második gólja is. Mindez a 97. percben történt.

A brazil játékosokból iszonyatos feszültség szakadt ki, a lefújás után a földre rogyva, zokogva ünnepelték az első győzelmüket Oroszországban.

1Sípszó (kezd + vég)
46Sípszó (kezd + vég)
46Sípszó (kezd + vég)
46CsereWillian
55CsereMarcos Urena
68CserePaulinho
81Sárga lapNeymar
81Sárga lapPhilippe Coutinho
81Sárga lapNeymar
82Sárga lapPhilippe Coutinho
83CsereDavid Guzman
84Sárga lapJhonny Acosta
84Sárga lapJhonny Acosta
90GólPhilippe Coutinho
90GólPhilippe Coutinho
90GólNeymar
92CsereGabriel Jesus
97GólNeymar
98Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-3-3
3-4-2-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Japán 3 2 1 0 4-3 1 6
GY
V
GY
2.
Németország 3 1 1 1 6-5 1 4
V
D
GY
3.
Spanyolország 3 1 1 1 9-3 6 4
GY
D
V
4.
Costa Rica 3 1 2 0 3-11 -8 3
V
GY
V
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről