Keselyűként lecsapó újságírók, megnémuló futballsztárok

fbl Horizontal
A fan of Russia's national football team with the body painted with Russian national colors celebrates the victory over Saudi Arabia in central Moscow on June 14, 2018 during the opening day of Russia 2018 Football World Cup. / AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV
Vágólapra másolva!
A stadionba és a médiaközpontba való bejutás nem garancia arra, hogy az ember át is élheti a világbajnokság nyitómérkőzését. Ezt persze mindenki másképp éli meg. Van, aki nekiáll lökdösődni és verekedni a jegyekért, és van, aki csendesen beletörődik mindebbe.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk jelenti az oroszországi labdarúgó-világbajnokságról, Moszkvából.

Négy órával az Oroszország-Szaúd-Arábia (5-0) meccs előtt több ezres tömeg gyűlt össze a stadionnál: voltak trombitás fiúk és éneklő lányok, akik karneváli hangulatot csináltak, voltak egymást heccelő brazil és argentin szurkolók, és voltak kolumbiai lovagok gólyalábbal - ők voltak a legmenőbbek.

Miután átverekedtem magam rajtuk, azt hittem, innen már sima az út, hogy lássam, ahogy Oroszország és Szaúd-Arábia megnyitja a 2018-as világbajnokságot. Az egyetlen akadályt az jelentette, hogy a meccsbelépőm már hónapok óta megerősítésre várt, vagyis abban az állapotban volt, hogy nem voltam jogosult kiülni a médiatribünre, és a lelátóról nézni a meccset. Egy labdarúgó-világbajnokságon az akkreditáció önmagában semmit sem ér. Az eszkimók jóval többen vannak, mint a fókák. Azaz: sokkal több újságíró szeretne egy-egy meccsre bejutni, mint ahányan ezt megtehetik. Hogy akkor miért akkreditál a FIFA ennyi médiamunkást? Jó kérdés, nem tudni.

A Luzsnyikiben, a várólistára való feliratkozás pillanatában már éreztem, hogy ebből nem lesz semmi, annyian voltak hasonló helyzetben rajtam kívül is. A lányok az információs pultnál mondták, hogy egy órával a meccs előtt jelentkezzek, akkor dől el, hogy a várólistások közül ki kap jegyet.

Kolumbiai szurkolók a Luzsnyiki Stadionnál Forrás: Origo

Így is történt, öt órakor ott voltam, meg még legalább 50 másik újságíró. A nő egyesével ordibálta a neveket, és ahogy fogytak a jegyek, úgy lett egyre feszültebb mindenki. Az utolsó néhány jegynél már konkrétan üvöltöttek, hogy „álljanak a vonal mögé”. Mindenki úgy érezte, hogy neki igen is jár a jegy, ezért a legkülönfélébb indokokkal próbáltak hozzájutni, de amikor a nő csak egy „bocs, srácok”-kal felelt, a nép szétszóródott. Pedig még hátra volt a mixzónába való engedélyek kiosztása. Pár újságíró maradt - köztük én is -, így a nő félredobta a névsort, és a kezében lévő kártyákat kiosztotta azoknak, akik kitartóak voltak, és ott maradtak.

A meccset a médiaközpontból néztem végig. A nyitómeccsek csak ritkán hoznak szórakoztató játékot, ez az orosz-szaúdi sem cáfolt rá erre, az öt gól ellenére sem. Volt még rajtam kívül vagy 100-150 újságíró a teremben, őket három csoportba lehetett kategorizálni: 1) aki a meccset nézte, 2) és aki a laptopját. A harmadik csoportot az a fotós fickó alkotta, aki bealudt mellettem.

Sokan nem jutottak ki a médiatribünre Forrás: Origo

A mixzónába sem sok reménnyel mentem le. A játékosok pont az újságírók előtt jöttek ki, csak utána mentek a tévésekhez. Előbb az oroszok szállingóztak, de szinte senki sem állt meg, aki igen, az is csak a helyi erőknek nyilatkozott, oroszul. Akinfejevet két percre zavarta volna az egyik angol újságíró, de nem volt hajlandó megállni, ahogy Zsirkov sem, pedig ő játszott két évet a Chelsea-ben, egy kevés angol biztosan ragadt rá.

A vegyes zóna, ahol a játékosoknak meg kellene állniuk Forrás: Sputnik/Maksim Bogodvid

Ez így megy minden világbajnokságon. A játékosokat nem lehet kötelezni arra, hogy megálljanak. Egy Cristiano Ronaldo- vagy egy Lionel Messi-kaliberű futballista úgy vonul végig a vegyes zónán, hogy rá se néz senkire. Akkor áll meg, ha ehhez kedve van. Ezt mások is hamar megtanulják. Ami az oroszokat illeti: most ők vannak itthon. Viselkedésük - a fölényes, 5-0-s győzelem tudatában - még érthetőbb. Meg az is, hogy az utóbbi időben miért nem tudnak gyökeret ereszteni egy-egy nyugati fociklubban. Ha ugyanis nem hajlandóak legalább alapszinten megtanulni, hamar kitelik az idejük.

Örül a győzelemnek Forrás: AFP/Vasily Maximov

Ez itt azonban senkit nem zavar. Egész Oroszország a csapatot és a nagy győzelmet ünnepli. Én meg megyek egy házzal odébb. Pénteken már Szentpétervárról jelentkezem.

A képek a Huawei P20Pro-val készültek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!