Vágólapra másolva!
Bar sokáig a fatális körülmények között elvesztett litván-magyar emléke kísértett, nőikosárlabda-válogatottunk szerdán Gravelines-ben mégiscsak legyőzte Görögországot 74:63-ra utolsó csoportmeccsén, es ezzel a nap hátralévő mérkőzéseinek eredményétől bejutott a negyeddöntőbe. Hogy a harmadik vagy a negyedik helyen, az a litván-szlovák talalkozó eredményétől függött.

Nőikosárlabda-Európa-bajnokság, B csoport, 5. forduló:
Magyarország - Görögország 74-63 (26-14, 6-20, 21-13, 21-16)
Gravelines, 200 néző
vezette: Bichon (francia), Ziemblicki (lengyel)
Magyarország: Iványi 7/3, Seres 20, Csák 26/9, Béres 11, Károlyi 3/3. csere: Csákány, Újvári 5/3, Papp 2, Hagara, Kalmár-Nagy
Görögország: Kosztaki 5, Taszuli 4, Malci 2, Szamorukova 19, Kligkopulu 6. csere: Kavvadia, Deli 3/3, Papailia 10/6, Szarekgou 14

Egy biztos: ha legalább egyik bedobónk 20 pont fölött teljesít, s két centerünk sem adja 30 dobott pontnál alább, akkor nem marad el a siker. Csák Magdi 26 pontot szerzett, a két középjátékos, Seres és Béres pedig együttesen 31-et. Seres Éva még azt is elmondhatja magáról, hogy ő az első magyar játékos a kontinensbajnokságon, aki eljutott a 20 pontig. A győzelemhez az kellett még, hogy csapatunk mindössze egyetlen büntetőt hibázzon el a találkozó során. Mindebből rögtön levonható a következtetés, hogy a magyarok könnyedén léptek át a görögökön. Nos, ehhez képest a második negyed minden képzeletet alulmúlt, az első játékrész 26-14-es magyar vezetése után 6-20-as szakaszt produkáltunk. Seres Éva a találkozó után azt mondta, a csapat mindenképpen összeül, hogy megbeszélje a megtorpanás okait, mert elképesztő a teljesítményhullámzás egy-egy mérkőzésen belül. Csák Magdi még hozzátette: "Tény, hogy magunknak tettük nehézzé a csoportmeccseket, de ki számított arra, hogy két győzelemmel rajtolunk? Mi sem tudtuk, hol a helyünk. Ezért voltunk a litvánok ellen lebénulva a csehektől elszenvedett vereséget követően. S hiába tudtuk, hogy jobbak vagyunk a görögöknél, még ellenük is tudtunk egy lidérces negyedet produkálni."

Tény, a görögök nem tartoznak Európa közvetlen elitjéhez. Válogatottjuk most vett részt először kontinensbajnokságon, s a csehek ellen aratta első Eb-döntő győzelmét. Edzőjük, Cickarisz elmondta, két győzelmet várt csapatától, de a történtek ellenére sem elkeseredett. Rátgéber László magyar szövetségi kapitány meglepően reflektált kollégája szavaira: "Mi is két győzelem és persze a továbbjutás reményében érkeztünk, igaz, még csak nem is sejtettem, hogy az egyik biztos tippem, a görögök elleni siker ki-ki meccsen születik meg. Úgy kalkulálok, harmadikként megyünk tovább, és nem foglalkozom a lehetséges ellenfelekkel." (A kapitány a litván-szlovák meccs előtt nyilatkozott - a szerk.)

Miközben örömmel nyugtázzuk az alapcélt, a legjobb nyolcba kerülést, csendben megjegyezzük: az azért nem mellékes szempont, hogy a győzelem csak két és fél perccel a találkozó vége előtt, 71-60-as magyar vezetésnél volt először borítékolható.

"Megint akkor estünk vissza, amikor le kellett cserélnem a pécsi sort, szerencsére Csák, Újvári, Béres és Seres, valamint Iványi hozta a meccset. Kalmár Nagyot és Pappot tudtam pihentetni, ez még jól jöhet a pénteki negyeddöntőben" - mondta Rátgéber.

"Ez a mai meccs ott van életem három legnagyobb játéka között, hihetetlenul boldog vagyok, hogyha döcögve is, de ott vagyunk a legjobb nyolc között" - mondta Csák.

A csütörtöki szünnap és utazás után péntektől az A és B csoport első négy helyezettje Le Mans-ban keresztbejátszással folytatja a küzdelmeket a négy közé jutásért. A negyeddöntő vesztesei pedig még megmérkőzhetnek a jövő évi kínai világbajnokságra kvalifikáló ötödik helyért.

További eredmények:

A csoport:
Jugoszlávia - Románia 87-61
Lengyelország - Ukrajna 61-57

B csoport:
Litvánia - Szlovákia 76-63

Thury Gábor (Gravelines), Ch. Gáll András

Korábban:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!