A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Hepienddel zárult a Mocsai Lajos szövetségi kapitány és a nőikézilabda-válogatottba játékosokat adó klubok vitája: a felkészülés hosszabb lesz, mint az egyesületek szerették volna, de kevesebb, mint amennyit a szakvezető követelt.

Nem született megegyezés a szövetség legutóbbi elnökségi ülésén a női válogatott idei felkészülési programjáról. Mocsai Lajos a - mások által vitatott - külföldi példákra hivatkozva legalább két hónapot kívánt közösen tölteni jelöltjeivel, míg a női liga a nemzetközi szabályokhoz igazodva szigorúan csak harminc napra engedte volna a játékosokat a válogatottba. A sportág vezetői egyeztetésre kötelezték a feleket, ami azért is dicséretes, mert a kapitány és a klubok eddigi kommunikációja kimerült a sajtóbeli üzengetésekben.

A megbeszélés nem ígérkezett egyszerűnek, mert a női liga múlt hétfőn megerősítette a harmincnapos ajánlatát, Mocsai viszont kijelentette, márpedig ő még egyszer nem vág neki világversenynek egy hónapos felkészüléssel. Sinka László főtitkár is elismerte, tartott a patthelyzettől. Ehhez képest össznépi összeborulással zárult a tanácskozás. Az öt élvonalbeli klub vezetője és edzője a kétórás egyeztetés végén hozzájárult, hogy az előzetesen tervezettnél hosszabb időre kapja meg a kapitány a kerettagokat.

Az így kialakított felkészülési rend szerint áprilisban egy hetet készülhet közösen a csapat, majd részt vesz a neubrandenburgi nemzetközi tornán. Júniusban Mocsai a fiatalok számára szeretett volna egyhetes felzárkóztató edzőtábort tartani, de erről a juniorválogatott feladatai miatt lemondott, így együttese legközelebb augusztus végén találkozik, amikor Norvégiával vív itthon - egyhetes közös felkészülés közben - három barátságos mérkőzést. Ősszel teljesül a kapitány nagy vágya, hétfőnként közös edzéseket tarthat kiszemeltjeinek, s november elején következik a négyhetes Európa-bajnoki felkészülés - benne hazai, párizsi és kijevi tornákkal. Aki kiszámolja, majdnem ötven napig jut, azaz a két követelés között tényleg kompromisszumos megoldást sikerült találni.

"Egyik fél sem adta fel az elképzeléseit, ezért eredményes ez a megbeszélés" - summázott Mocsai Lajos. "Tavasszal elsősorban a fiatalokra számítok, aztán augusztustól ismét folyamatosan dolgozhatok a játékosokkal." A felek az állandó kommunikációról is megállapodtak, ennek első lépéseként a kapitánynak egyeztetnie kell a klubokkal a válogatott keret összetételéről, mielőtt jövő kedden az elnökség jóváhagyja. Mocsai nem zárja ki a válogatottságról a múlt héten lemondó Farkas Andrea és Siti Beáta visszatérését sem.

"Nem létező kerettagságról nem lehet lemondani, ezért egyelőre a két játékos lépését nem tudom értékelni" - mondta. "Szerencsésebb lett volna, ha négyszemközt tisztázzuk a félreértéseket. Megértem, hogy a hosszú évek alatt az érzelmek is amortizálódnak, éppen ezért akarom tavasszal pihentetni a tapasztaltabb játékosokat. Nem haragszom, nyitott a válogatott, s szeretnénk megtartani az értékeinket, de csak bizonyítani vágyó emberekre van szükség."

Erdei Tamás

Ajánlat:

Az ISM garanciát vállalt a nőikézi-Eb megrendezésére

Korábban:

Bomlik a női kézilabdás csapategység

Fórum:

A kézilabda népszerűsége Magyarországon

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!