Vágólapra másolva!
Májusban dobott először 600 fa felett Dévényi Dániel, a Péti MTE 18 éves tekézője, aki két hét alatt 60 fát javítva korosztályos világcsúccsal diadalmaskodott a németországi Dettenheimben rendezett világbajnokságon.

Nem lehet azzal vádolni a hazai sajtót, hogy elkényeztetné a tekesport híveit. Sokan tudják, hogy a sportág legjelentősebb magyar alakjának a kilencszeres világbajnok Csányi Béla és a nyolcszoros világbajnok Kovácsné Grampsch Ágota számít, de hogy 2009. május 7-23-a között a németországi Dettenheim rendezi a serdülő és felnőtt vébét, azt kevesen.

Pedig olyan siker született, amelyre a sportág bennfentesei felkapták fejüket: Dévényi Dániel, a Péti MTE 18 éves tekézője világbajnoki aranyérmet szerzett a serdülők között. Ráadásul a hazai harmadosztályban edződve korosztályos világcsúccsal diadalmaskodott!

"Az országos bajnokságon figyeltek fel a teljesítményemre, ahol a serdülő korosztályban nyerni tudtam. Győztem a diákolimpián is, ezek után a válogatott szövetségi kapitánya, Tóth Lajos megnézett, s meghívott a keretbe. Játszottam Ausztria, Románia és Szerbia ellen, s végül bekerültem a vb-csapatba" - mesélte az [origo] érdeklődésére Dévényi Dániel.

- Azért a hírek szerint nem volt ennyire egyszerű a képlet, hiszen az ötfős csapatban csupán három embernek volt biztos a helye, s nem voltál közöttük.
- Igen, hárman pályáztunk a maradék két helyre. Kunfehértón volt a szétdobás, ahol egyéni csúcsot, 611 fát dobtam, Széles Zoltán 605-öt, míg Bóka Ákos 527-et. Ám miután egyik csapattársunk visszalépett, Ákos is utazhatott velünk.

- Milyen volt maga a világbajnokság?
- Nagy élmény. Csapatban a 6. helyen végeztünk, párosban a 14. lettem Bíró Patrikkal, ám a két viadal eredménye kvalifikált az egyéni versenyre, így a csapatban elért 610 és a párosban dobott 586 fával a 14. helyen én is bekerültem.

- Ahol aztán 60 fát javítva nemcsak saját csúcsodat javítottad meg alaposan, de még a 663-as korosztályos világrekordot is.
- Előzetesen nem éreztem magamban ennyit, úgy gondoltam 630-640-es eredményre képes lehetek. Nagyon jó volt a pálya, a péti beton után ezen a vadonatúj friss pályán élvezet volt minden dobás. Jobban dolgoztak a kötelek, minden más volt.

Forrás: sportkegel-wm-2009.de

- Harmadosztályból - sőt, ha beleszámítjuk, hogy ifistaként szerepeltél a megyei bajnokságban, azaz az ötödosztályban is - nem lehet könnyű bekerülni a legjobbak közé. Mennyiben változott a sportághoz fűződő viszonyod ezzel az eredménnyel? Tervezel-e komolyabban a jövőre nézve?
- Terveznék, de ahhoz jobb, magasabban jegyzett csapat kellene. A győzelmemnek egyelőre semmi visszhangja nem volt. Alacsonyabb osztályban nehezebb magamra felhívni a figyelmet, eleve rosszabbak a pályák, ott ha 560 körül dobok az komoly pályán 600 fa feletti eredményt jelentene. Jelenleg heti 2-3 alkalommal edzek, a világbajnokságra például három tréninggel készültem, emellett még van egy évem az iskolában is, hegesztőnek tanulok.

Eredmények, Dettenheim, U-18-as teke-vb, egyéni:
1. Dévényi Dániel 670 fa
2. Marlo Bühler (Németország) 657
3. Patrick Krieger (Németország) 637
4. Hrvoje Marinovic (Horvátország) 628
5. Robert Ernjesi (Szerbia) 620
6. Mikolaj Konokpa (Lengyelország) 615
7. Denis Narat (Szlovénia) 612
8. Franci Veliscek (Szlovénia) 610
9. Manuel Weiss (Németország) 606
10. Jospi Kramer (Horvátország) 595

Mindent egy helyen az Eb-ről