A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!

NFL: lenullázott Kalózok, gyengélkedő bajnok

Megtörte nyeretlenségi sorozatát a Detroit, kikapott a bajnok Pittsburgh, nullára verte a Tampa Bayt a Giants, ezek voltak az NFL harmadik játékhetének legfontosabb történései.

A tavalyi alapszakasz meglepetéscsapatának, a Tennessee-nek továbbra sem akar összejönni az első győzelem. Ezúttal a Jets jelentett számukra túl rágós falatot.

A Tennessee számára biztató lehet a jövőre nézve, hogy sikerült rendberakniuk a passz elleni védelmet, ugyanis a Jets újonc irányítója, Mark Sanchez a várakozástól eltérően nem tudta szétcincálni a Titánok eddigi borzalmasan szereplő secondary alakzatát.

De a 171 yard így is bőven elég volt egy szoros győzelemhez, mert a védelem tökéletesen odatette magát. A harmadik kör után bizony nehéz helyzetben van a Titans és a főcsoportgyőzelemről alighanem máris lemondhat, mert a Colts sorozatban húzza be a meccseket. Fiser edző gondjait tovább gyarapítja, hogy a safety Vincent Fuller eltörte a karját az első negyedben. A végeredmény: 24-17 a Jetsnek.

Ritkán látható parádés védekezéssel tudta megverni az Eli Manning vezette New York Giants az idén kilátástalanul játszó Tampa Bay Buccaneerst. Az önmagában is nagyon nagy dolog, hogy a Giants még egy mezőnygólt sem engedett ellenfelének, de az alábbi adat magáért beszél: a Giants futója, Ahman Bradshaw több yardot futott, mint amennyit összesen sikerült összehoznia a Tampa támadóinak.

A Tampánál összesen 16 percet volt a labda a 60-ból, egyetlenegy 3. kísérletük sem sikerült és ami talán a legszégyenletesebb adat: mindössze 5 first downt tudtak összehozni egész meccsen. Hasonló katasztrófára idáig kétszer volt példa a Bucs történelmében: 1985-ben a Green Bay, 1976-ban a San Diego tartotta őket 5 first downon. A meccs végére már az is belefért, hogy egy kicsit a csereirányító is pályára lépjen a Giantsnél. A könnyed, 27-0-s győzelem magáért beszél és tudatja mindenkivel, hogy a Giantsszel komolyan kell számolni idén is.

A múlt heti meglepő, Cincinnati elleni vereség után jóval könnyebb dolga akadt a hétvégén a Green Bay Packersnek. Az évek óta pofozógépnek számító St. Louis Rams nem is okozott nagy gondott Aaron Rodgerséknek. Az első negyed Mason Crosbyról szólt, aki 15 perc alatt 3 sikeres mezőnygól kísérletével 9-0-s előnyhöz juttatta a Green Bayt. Az irányító Aaron Rodgers főleg nagy passzokkal vétette észre magát a mérkőzésen, az elkapó Greg Jennings például csak kétszer jutott labdához, de ezekből 103 yardot hozott össze. A második negyedben ugyan sikerült 2 touchdownt is összehoznia a hazai Ramsnek, de a Packers győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben.

Jól készült tehát a Packers a jövő heti, minneapolisi összecsapásra a Vikings ellen. Nem akármilyen találkozó lesz az, hiszen Brett Favre először léphet pályára a Green Bay ellen. És bár Favre nem Wisconsinból származik, mégis sok szurkoló képtelen megbocsátani azt az árulást, amit a legendás irányító művelt. Hatalmas csatára van kilátás.

A Ramsnek sikerült átvennie a Detroittól azt a nem túl dicsőséges címet, hogy immáron övé a leghosszabb nyeretlenségi sorozat. Sőt, a Kosoknak 2007 szeptembere óta a 35 lejátszott meccsükből csupán ötször sikerült győztesen elhagyniuk a pályát, ezúttal 36-17-re kaptak ki otthon.

Sokáig kérdéses volt, hogy ki lesz az irányító a Philadelphia kansasi fellépése során, szóltak hírek arról, hogy Donovan McNabb felépült és kezdhet, de arról is lehetett hallani, hogy Michael Vick lesz kezdő QB. Végül a papírforma jött be és Kevin Kolb meg is hálálta ezt. Ugyan nem tudott annyit passzolni, mint múlt héten a New Orleans ellen, de ezúttal nem adta el egyszer sem a labdát és így nem is forgott veszélyben az Eagles győzelme egy percig sem.

Kolb kedvenc célpontja DeSean Jackson elkapó és Brent Celek tight end volt, ketten összesen 253 yardot hoztak össze, míg a futásból hozott yardokat most LeSean McCoy szállította. A végére még az is bőven belefért, hogy az alighanem jelenleg legmegosztottabb figura, Michael Vick is pályára lépjen. Egy 7 yardos futása mellett 2 sikertelen átadásra futotta a kutyaviadalo botrányba keveredett színesbőrű irányítónak. A Kansasben Matt Cassel mindösszesen csak 90 yardig jutott, de 2 touchdown-átadása is volt. A Kansas is elég hamar tudatosította szurkolóiban, hogy idén sem kell sokat várni tőlük, 34-14-es vereségükkel megint hozták a papírformát.

Bár az első félidőben még jól tartotta magát, az Atlanta Falcons mégis vereséggel zárta a harmadik fordulót a New England Patriots ellen. Matt Ryan TD-passz nélkül és 200 yard alatt zárta a meccset, ami önmagában talán még nem a vereség egyenes oka, de a tavalyi egyik legjobb futó, Michael Turner is bőven 100 yard alatt maradt. Az atlantai védelem főleg a Fred Taylor, Randy Moss duót nem tudta tartani. A futó és elkapó együtt 221 yardot hoztak, utóbbihoz természetesen kellett Tom Brady több remek passza is. Brady, bár csak egy 6 pontot érő átadást jegyezhet, de a labdát nem adta el és a 277 passzolt yard így is egészen jónak mondható. A két gyenge meccs után most odatették magukat a Hazafiak, akik Brady visszatérésével újra a Superbowl egyik legfőbb várományosának számítanak.

Kiről is szólt volna a Minnesota-San Francisco összecsapás, ha nem a már korábban említett Brett Favre-ról. Sokadszorra mutatta meg, hogy őt soha nem lehet leírni és bármikor képes olyat tenni, amit rajta kívül nagyon kevesek. 10 másodperccel a vége előtt még 4 pontos előnyben volt a Frisco Minnesotában, de ekkor jött Favre és 32 yardos átadásával megnyerte a meccset a Vikingeknek. Adrian Peterson, a Minnesota klasszis futójátékosa kivételesen touchdown nélkül fejezte be a meccset, sőt, tőle a 85 yard is kevésnek tűnik.

A 49ers-nek ugyanakkor a vereség ellenére sincs semmi szégyenkeznivalója, balszerencsés körülmények között kapott ugyan ki, de Mike Singletary edző érkezése óta látszik, hogy itt valami komoly dolog készülődik. Nagyon jó a csapat és a szakmai stáb, komolyan kell számolni velük és az Arizonának is fel kell kötnie a gatyáját, mert idén nem lesz sétagalopp számukra a csoportgyőzelem. A mérkőzés krónikájához hozzátartozik még, hogy a Frisco futója, Frank Gore egy játék után megsérült és nem is tért már vissza a pályára. Talán ha ő végig a pályán lehetett volna, akkor a 27-24-es Minnesota-győzelem sem születik meg.

Egy fecske nem csinál nyarat, egy Maurice Jones-Drew azonban igen. A Jacksonville Jaguars futója gyakorlatilag egymaga verte meg a Houston Texans csapatát, miután a 120 yardja mellé háromszor sikerült befutnia az end zone-ba. A Houston tehetségesnek tartott irányítója, Matt Schaub megmutatta, hogy miért sokak kedvence, 300 passzolt yardja és 3 touchdownja viszont kevés volt a győzelemhez. A Texans ugyan megszerezte a vezetést a meccs elején és az első negyedet meg is nyerte, de a meccs nagy részében csak futott az eredmény után, így a 31-24-es vereség reálisnak mondható.

Végtelennek tűnő sorozat ért véget Detroitban, 19 vereség után végre tudtak nyerni az Oroszlánok, a szenvedő fél a Washington Redskins csapata volt. A győzelem főleg az idei draft első választottjának, Matthew Staffordnak és a futónak Kevin Smithnek köszönhető. Az újonc irányító csak egy TD-passzt osztott ki, de egyszer sem adta el a labdát és a 241 passzolt yard kitűnőnek mondható egy újonc esetében.

ForrA!s: Getty Images

Rég láthattunk ilyet az NFL-ben: detroiti öröm egy meccs végén

A Washington leginkább a futójátékának, pontosabban annak hiányának köszönheti a vereséget. A 19 pont, amit kaptak, elfogadható és a passzjáték is jól ment, de hiába mindez, ha nincsen futójáték. Jason Campbell irányító 340 yardot passzolt, ebből 178 yard jutott Santana Mossnak. Clinton Portis 42 futott yardja azonban elmaradt a várakozástól és emiatt a Detroit 19-14-es győzelme nem is meglepő. A tavalyi átok után tehát végre sikerült győznie a Detroitnak és elindulhat szépen lassan felfelé.

A Baltimore irányítója, Joe Flacco élete napját fogta ki, így nem is lehetett kérdéses, hogy a gyengécske Cleveland nem lesz ellenfele az évről évre jobb Ravensnek. Flacco karriercsúcsot jelentő 342 yarddal és 1 touchdown-átadással örvendeztette meg a közönséget. A futó McGahee kétszer tudott eljutni az end zone-ba, így ő is hozzátette a magáét a győzelemhez, ami egy pillanatig sem forgott veszélyben. A Cleveland támadójátéka csődöt mondott, se a passzjáték, se a futójáték nem ment. Jamal Lewis sérülése miatt utóbbiban nem is nagyon bízhatott a Browns, de a 126 passzolt yard így is meglepően kevés. A mérkőzést 34-3-ra nyerte a Ravens, és alighanem senki nem lepődne már meg, ha a Superbowl egyik résztvevője a Baltimore csapata lenne.

A 13-0-s kezdet ellenére is vereséggel végződött a Seattle-Chicago meccs a Seahawks számára. A Seattle a sérülések miatt eléggé tartalékosan volt kénytelen pályára lépni, legfontosabb hiányzóik a tackle Walter Jones és a linebacker Lofa Tatupu voltak. A Seahawksnál hiába szerzett Olindo Mare rúgó egymaga 12 pontot, mégis ő a vereség egyik fő okozója: két, 43 yardon belüli kihagyott kísérlete ezen a szinten elfogadhatatlan. Jim Mora edző is elég durván kiakadt a kickerre. A Seattle támadóalakulatával ezúttal nem volt nagy gond, mert mind a futás, mind a passzjáték elfogadható szinten működött, egy jó rúgóval a 25-19-es vereségből győzelem lehetett volna.

Szinte hihetetlen, de a New Orleans-Buffalo meccsen a Szentek győzelmét ezúttal nem a kiváló irányító, Drew Brees, hanem az oly' sokat szapult védelem hozta. Ha az ember csak Brees teljesítményét nézné meg, akkor alighanem elkönyvelhetné a vereséget a Saintsnek: nem adott TD-passzt és csak 172 yardot tudott összedobálni. Tőle kis túlzással a kétszer ennyi is kevésnek mondható, de aligha bánják a lousianaiak, hogy a futójáték és a védelem dominált a meccsen. A futóknál Pierre Thomast kell kiemelni, aki 126 yardig és 12 pontig jutott. Mindenképpen biztató meccs volt tehát ez a New Orleansnak, és nem csak a 27-7-es győzelem miatt, hanem mert olyan csapatrészek tündököltek, amikkel korábban gond volt. Idén senki nem lepődne meg, ha a Saints maradandót alkotna.

Sokáig úgy nézett ki, hogy a Dolphins San Diegó-i vendégjátéka csak mezőnygólokról fog szólni, de a második félidőre belelendültek a csapatok és csak sikerült pár pontot feltenniük a táblára. Philip Rivers a múlt heti 436 yard után most 303 yardot hozott, de most csak futnia sikerült egy touchdownt, passzolnia nem. Kedvenc célpontja most is Vincent Jackson volt, akinek átlaga 100 yard felett van már az eddigi három meccsen. A Miami a tavalyi meglepően jó teljesítmény után három vereséggel kezdte a szezont és gyakorlatilag le is mondhat a playoffos álmokról. A mérkőzésen megsérült a Delfinek kezdő irányítója, Chad Pennington, az ő kiválása egyértelműen meghatározó volt a San Diego 23-13-as győzelmében.

"A védelem nyeri a bajnokságot" - tartja a híres NFL-mondás. És ha ebből indulunk ki, akkor a Denver Broncos szurkolónaik kellemes éve lesz.m mivel a csapat három meccsen mindösszesen csak 16 pontot szedet be, ami bravúrosnak mondható. Ezúttal az Oakland Raiders volt a szenvedő alany. A Moreno, Buckhalter páros 200 yardot hozott össze a Denvernek és így még az is elfogadható volt, hogy Kyle Orton irányító még a 200 yardot sem érte el. A három könnyű győzelem után a neheze csak most következik a Denver számára, mivel a topcsapatok még hátravannak, de az Oakland feletti 23-3-as győzelem bizakodásra adhat okot a Broncosnak. Kíváncsian várjuk a folytatást.

A játéknap legváratlanabb eredménye a Cincinnati-Pittsburgh meccsen született. Három negyed után 20-9-re vezetett még a tavalyi bajnok és alighanem a legvérmesebb Bengals-rajongók is csak titkon bíztak benne, hogy sikerül elkapniuk a csoportriválist. Amikor igazán kellett, akkor nem tudta magát odatenni a Pittsburgh legendás védelme, ugyanis a negyedik próbálkozásra mindig összejött a Bengalsnak a first down.

ForrA!s: Getty Images

Carson Palmer és a Bengals meglepte a bajnokot

És ezek mindig kulcspillanatokban voltak. A bajnoknak tehát össze kell szednie magát, ha meg akarja védeni a címét, hiszen az 1,2-es mutató nem túl bíztató, pláne ha azt nézzük, hogy a csoportellenfél Ravens remek formában van. A Steelers hétvégén kezdheti meg a felzárkózást, amikor is a San Diego lesz az ellenfél, egy ottani vereség nagyon sokba kerülhet a címvédőnek.

Peyton Manning vezetésével meglepően simán nyert az Indianapolis a tavalyi "ezüstérmes" Arizona Cardinals otthonában. A legendás irányító 379 yard mellett négyszer juttatta a labdát az end zone-ba, kollégája, Kurt Warner sem akart lemaradni, de csak a passzolt yardokban tudta felvenni a versenyt Peytonnal. 332 yardja ugyan szép, de a 2 eladott labda sokba került a Cardsnak. Hatalmas harc vár a Cardinalsra, ha meg akarja nyerni a csoportját, mert a San Francisco nagyon erősnek tűnik. A Colts 31-10-es győzelme simára sikeredett ugyan, de ha Manning formában van, akkor nincs védelem, aki meg tudná állítani az Indianapolist.

Végre összejött a Dallasnak is a győzelem az új stadionukban. Kellett is a texasiaknak ez a siker, mert nagyon kínos lett volna, ha a Giants után a Panthers is megveri őket az új, kimondhatatlanul drága arénájukban. Az első félidőt így is átaludták és a Párducok 7-0-s vezetésével fordultak a csapatok, de a második félidőre már egy teljesen másik Cowboys jött ki. A Panthers képtelen volt megállítani a Dallas futójátékát, még úgy is, hogy Marion Barber sérülés miatt nem játszott. A védelem is összeállt és Delhomme-éknak szinte momentumuk sem volt. Pedig a védelem mindent megtett, kétszer is centikre az end zone-tól állította meg a Dallast, de hiába. A máskor olyan lendületes és erős futójáték most csődött mondott és Delhomme sem tudta egyedül megnyerni a meccset, a végeredmény 21-7 a Dallasnak.

NFL, 3. játékhét, eredmények:
New England Patriots - Atlanta Falcons 26-10
New York Jets - Tennessee Titans 24-17
Baltimore Ravens - Cleveland Browns 34-3
Detroit Lions - Washington Redskins 19-14
St. Louis Rams - Green Bay Packers 17-36
Philadelphia Eagles - Kansas City Chiefs 34-14
Tampa Bay Buccaneers - New York Giants 0-24
Minnesota Vikings - San Francisco 49ers 27-24
Houston Texans - Jacksonville Jaguars 24-31
Seattle Seahawks - Chicago Bears 19-25
Buffalo Bills - New Orleans Saints 7-27
Cincinnati Bengals - Pittsburgh Steelers 23-20
San Diego Chargers - Miami Dophins 23-13
Oakland Raiders - Denver Broncos 3-23
Arizona Cardinals - Indianapolis Colts 10-31
Dallas Cowboys - Carolina Panthers 21-7

Iván András

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!