Vágólapra másolva!
Rezgett a léc, de a New Orleans végül hosszabbításban nyert a Washington ellen, és ezzel továbbra is veretlen az NFL-ben. A Szentekhez hasonlóan az Indianapolis is hibátlan, ráadásul a Colts NFL-rekordot állított be azzal, hogy zsinórban 21. alapszakasz-meccsét nyerte meg. A bajnok Pittsburgh viszont meglepetésre kikapott az Oaklandtől, és ezzel nehéz helyzetbe hozta magát.

Kanadában járt az NFL. A Torontóban megrendezett mérkőzésen a Buffalo Bills és a New York Jets csapott össze. A csoportrangadó a vártnak megfelelően nem hozott parádés játékot, egyik irányító sem tudott jó játékot bemutatni, igaz, passzolni is alig próbáltak.

Mark Sanchez legalább eljutott 100 passzolt yardig, igaz, sokkal tovább nem, mert megsérült. Sanchez optimistán nyilatkozott a sérülésével kapcsolatban, szerinte nem kell kihagynia a következő találkozót. A Buffalo támadójátéka ismét az idén sokszor látott mélységekben "szárnyalt". Ryan Fitzpatrick 98 yardot dobott és még 10 sikeres passza sem volt.

A Jets győzelmének kulcsa végül Jay Feely lett, a rúgó négyszer tudta a villák közé tenni a labdát. A Jets reményei a rájátszásra még halványan pislákolnak, a Billsnél pedig az jelenti az egyetlen izgalmat, hogy vajon Terrell Owens elkapó mikor kapja el ezredik labdáját karrierje során. A "vendég" Jets 19-13-as győzelmet aratott Kanadában.

Az irányítók párharcából Chad Henne és a Miami jött ki győztesen a New England ellen. Hiába kezdte 14-0-val kezdte a találkozót a vendég Hazafiak gárdája, végül parádés végjátékban nyertek Ricky Williamsék. Tom Brady 352 yardig jutott, de kulcsszituációkban hibázott és eladta a labdát a Miami 4 yardosán.

Az irányító egyébként is fájó ujjal vállalta a játékot, de a vereség további fájdalmakat okozott a Patriots játékosainak. A másik oldalon ezúttal Ricky Williams nem tudott úgy tündökölni, nem szerzett TD-t és 100 yardig sem jutott. A végő szót Dan Carpenter kicker mondta ki, aki 41 yardról nem hibázott. Ugyan a Patriotsnak maradt még 62 másodperce az órán, de Brady ismét eladta a labdát és így csapata begyűjtötte ötödik vereségét.

Ha azt mondjuk, hogy a jó csapatnak szerencséje is van, akkor ez a megállapítás a New Orleans Saints csapatára hatványozottan is igaz. A Washington Redskins csak saját magát és rúgóját hibáztathatja a vereségért. Ha Shaun Suisham el tudta volna végezni a rutinmunkát, akkor megfeleződött volna a veretlen csapatok száma a ligában.

Hétpontos Rézbőrű-vezetésnél 23 yardról tulajdonképpen eldönthette volna végleg a találkozó sorsát a hazaiak kickere, de ilyen közelről is képtelen volt a villák közé lőni a labdát, így adott volt a lehetőség a Saints és Drew Brees előtt az egyenlítésre. A vendégek éltek is a lehetőséggel, méghozzá nem is akárhogyan: 80 yardot tettek meg 30 másodperc alatt.

A negyedik negyedből hátralévő 80 másodperc alatt még mindkét csapatnak volt esélye megnyerni a meccset, de döntés híján jöhetett a ráadás. Bár a Washingtonnak kedvezett a pénzfeldobás, a győztes momentum mégis Garrett Hartley kicker nevéhez fűződött. "Nem hiszem, hogy a jobb csapat nyert ma. Hihetetlen bizarr dolgok történtek a pályán" - magyarázkodott Casey Rabach, a fővárosiak egyik játékosa. Tény ami tény, ebből a győzelemből alaposan kivette a részét Fortuna is., de úgy látszik, tényleg a jó csapatnak van szerencséje.

A játéknap meglepetését ezúttal az Oakland Raiders szolgáltatta. Hihetetlen, hogy nyerni tudtak Pittsburghben, de mégis igaz. A győzelem egyértelmű felelőse Bruce Gradkowski irányító, aki 308 yardjával és 18 pontjával szétcincálta a Steelers védelmét. Ez a vendégsiker még akkor is meglepő lenne, ha a bajnokcsapat a legjobbjai helyett a szurkolókat állítja ki és nem lett volna semmi tétje a meccsnek.

ForrA!s: AFP

Bruce Gradkowskival nem bírt a Pittsburgh védelme

De így, hogy a Steelersnek élet-halál meccs volt kis túlzással, így különösen figyelemfelkeltő a vereség. Gradkowski legjobb barátja Louis Murphy volt, akit kétszer is megtalált az utolsó negyedben. Némi magyarázat lehet a bajnok vereségére Troy Polamalu nélkülözése, a linebacker már harmadik meccsét hagyja ki zsinórban, nélküle nem is megy úgy a csapatnak. Hét meccsből ötször szenvedett vereséget a Steelers Polamalu nélkül. A Pittsburgh vereségével nagyon nehéz helyzetbe került és innentől a címvédőnek minden meccs kötelező győzelem.

A Kansas City Chiefs még csak megnehezíteni sem nagyon tudta a Denver Broncos dolgát. Igaz, eléggé nehéz úgy, hogy a védő faluk lyukasabb, mint a magyar költségvetés. A vendég Broncos 245 futott yardig jutott, így Kyle Ortonnak is könnyebb dolga akadt. A Chiefs egymás után másodszor engedte ellenfelét 40 pontig, erre legutóbb 1983-ban volt példa a csapatnál.

De ha azt hisszük, hogy csak a védelem volt gyászos, akkor tévedünk. Matt Cassel nem is bírta végig a meccset, annyira gyengén játszott, passzai egyharmada volt sikeres és 83 yardot mentek előre az átadásai által. Helyettese, Brodie Croyle legalább nem adta el kétszer a labdát, ahogy tette azt az ex-Hazafi. De hogy legyen minek örülni, a Chiefs egy 20 játékból álló drive-ot is tudott vezetni (aminek field goal lett a vége), ami 1988 óta egyszer sem sikerült. De ezt az apró kis sikert biztos elcserélték volna a 44-13-as vereségre.

Ragadozó módjára harcolnak tovább a rájátszásért Jacksonville-ben is. A legyőzendő csapat ezúttal a Houston Texans volt. A hazai Jaguárok már a félidőre egyértelműsítették, hogy itt csak ők nyerhetnek. 17 pontos vezetésük egy részét a meccs végéig meg tudták tartani és így már hét győzelemnél tartanak. A vendég Texansnál már a meccs elején megsérült Matt Schaub és csak egy gyors röntgenvizsgálat után térhetett vissza, Rex Grossman vette át addig a stafétabotot. Bár ne tette volna, mert passzai nagy része sikertelen volt és a labdát is eladta. A Texans szerencséjére Schaubnak nem lett komolyabba baja, így gyorsan visszakapta a helyét a betliző Grossman helyett. Talán ha egy percet sem hagy ki, akkor nem szenvedett volna 23-18-as vereséget a Texans.

NFL-rekordot állított be az Indianapolis Colts, amely zsinórban 21. alkalommal nem talált legyőzőre az alapszakaszban és nagy esélye van a rekorddöntésre is. Peyton Manning ezúttal "csak" 270 yardig és 6 pontig vezette csapatát. Inkább Joseph Addai jeleskedett pontszerzésben, aki kétszer is bevitte a labdát a vendég Tennessee Titans célterületére. Nem Vince Youngon múlt ezúttal sem a győzelem a Titánoknál, a mozgékony irányító ismét bizonyította, hogy joggal cserélték el rá Kerry Collinst.

ForrA!s: AFP

Lendületben Reggie Wayne és az Indianapolis

Az irányító 241 yardja és 12 pontja mellett egyszer adta el a labdát. "Elméletileg nem normális évről évre 10-12 meccset nyerni, de ezek a srácok itt vannak már öt éve, úgyhogy mi már megszoktuk, hogy minden évben ilyen sikeres tud lenni a csapat" - büszkélkedik a rekord kapujában az idősebb Manning. Denverben pedig elkezdhetnek rettegni, mert ők lehetnek az áldozati bárányok az új csúcs oltárán. A Tennessee 27-17-es vereséget szenvedett a Colts ellen.

Még mindig megállíthatatlan a Cincinnati Bengals, amely a látványos játékot ezúttal nélkülözte, de a Detroit így sem tudott méltó ellenfelük lenni. Az első negyedet ugyan megnyerték az Oroszlánok, de utána Carson Palmer passzai és Cedric Benson futásai felőrölték őket. A meccs végére a vendégeknél ismét kidőlt Matthew Stafford irányító, akinek ezúttal nem a dobó válla, hanem a másik sérült meg.

Végre Chad Ochocinco is ki tudta venni a részét a győzelemből, a közel másfél hónapja TD-elkapást sem jegyző játékos ezúttal 137 yardig is jutott 6 pontja mellé. "Már a saját végzetünket irányítjuk és ez remek érzés az egész klubnak, a játékosoknak és a városnak is - utalt a kötelező győzelem fontosságára Chad. Ez volt a Bengals kilencedik győzelme és ezzel majdnem biztos résztvevője a rájátszásnak.

A játékhét talán legérdektelenebb meccsén a Chicago Bears a St. Louis Ramset fogadta. A hazai Macik rossz szereplése ellenére sem nagyon volt esélye a Kosoknak bármiféle meglepetést szerezni. A Chicago irányítójának Jay Cutlernek legalább nem sikerült eladnia a labdát, manapság ez is nagy szó. A két gyenge támadóalakulat izgalommentes csatáját a hazai Bears nyerte 17-9-re.

Törött ujjának hála ezúttal Jake Delhomme sem gyarapította labdaeladásainak számát a Carolina Panthers színeiben. Nem úgy, mint Josh Freeman a Tampa Bay Bucaneers irányítója. A fiatal Freeman együtt ihatott meccs előtt a hazai Párducok védőivel, mert ötször is megajándékozta őket labdáival. Touchdownt a mérkőzésen csak Jonathan Stewart futó szerzett, aki 100 yard fölött végzett a pontjai mellett. Rajta kívül a rúgók szállították a pontokat, John Kasay a Párducok kickere meglőtte 400. sikeres hárompontosát is. Delhomme-ot egyébként Matt Moore pótolta, aki csak egyszer adta el a labdát. Ennek is köszönhetően nyert a Panthers 16-6-ra.

Remek játékkal tért vissza egykori sikerei színhelyére Michael Vick irányító. A börtönt is megjárt QB mind futásból, mind passzból elért 6-6 pontot a Philadelphia Eagles számára. Igaz a hazai Atlanta Falcons nem jelentett komoly ellenfelet, mert legjobbjait kénytelen volt nélkülözni, Michael Turner futó és Matt Ryan irányító sem játszott a Sasok ellen.

Sőt, az Atlanta elsőszámú elkapója, Roddy White is csak sérülten tudta vállalni a fellépést. "Újra a legjobbak közé akarok tartozni" - osztotta meg vágyait Vick. Ha így folytatja, egyre több játék épülhet majd rá és ez Donovan McNabb játékát is megszilárdíthatja és változatosabbá teheti. A hazai Falcons elszenvedte ugyan hatodik vereségét, de Tony Gonzalez elárulta, nem adják fel: még 4 meccs van vissza, semmi sem dőlt el. A Philly zsinórban harmadik alkalommal nyert, ezúttal 34-7-re.

A San Diego is tudta hozni a kötelező győzelmet. Ugyan a végére felzárkózott a hazai Cleveland Browns, de a vendégek győzelme nem forgott veszélyben. Philip Rivers ismét remekül játszott és 400 yard közelében zárt. A hazaiak irányítója ezúttal fel tudta venni a versenyt Riversszel, Brady Quinn 18 pontja mellett 271 yardot dobált össze. Az alig félházas mérkőzésen végül a San Diego Chargers 30-23-ra múlta felül a Cleveland Brownst.

Szintén remekeltek az irányítók Seattle-ben. Mind a Seahawks irányítója Matt Hasselbeck, mind a vendég San Francisco 49ers QB-je Alex Smith szinte hibátlanul tette a dolgát. "Mi minden szituációban megtaláljuk a lehetőséget, hogy elszúrjuk magunknak a mérkőzést" - utalt játékosai labdaeladásaira Mike Singletary. Előbb Arnaz Battle, majd Frank Gore ajándékozta meg a Tengeri sólymokat 1-1 labdával. A győztes rúgást végül Olindo Mare vitte be, aki a lefújás pillanatában szerezte meg a győzelmet csapatának. Mióta Seattle-ben szerepel, Mare 50 kísérletből mindössze ötször hibázott.

ForrA!s: AFP

Demetric Evans nem véletlenül szomorú, a 49ers nyerhető meccset bukott el

Hiába Tony Romo 41 sikeres passza és 392 dobott yardja (mindkettő egyéni csúcs), a Dallas Cowboys ismét vereséget szenvedett a New York Giants ellen. Bár 10-0-ra elhúzott az elején a Dallas, mégis meg tudta fordítani a meccset a Manning-legénység. Mindkét oldalon az elkapók és az irányítók vállaltak főszerepet. Domenik Hixon 79 yardos punt utána visszafutása is kellett a győzelemhez. A Giants győzelmének köszönhetően nagyot lépett ugyan a playoff felé, de sok van még hátra, a következő körben például a Philadelphia Eagles csapata elleni rangadó vár a New York-iakra.

Kurt Warner remek játékának hála a Minnesota Vikings begyűjtötte második vereségét és ezzel valószínűleg elvesztette a főcsoportelsőségért vívott párharcot a New Orleans Saints ellen. A sérüléséből visszatért Warner háromszor is touchdown-passzt adott az Arizona Cardinals elkapóinak. A vendégek őszes halántékú kedvence ezúttal nem tudott mit kezdeni az ellenfél játékosaiva, Brett Favre kétszer is eladta a labdát. "Hoztam pár rossz döntést a mérkőzés során, amiért én vagyok a felelős" - magyarázta bizonyítványát az MVP-díjra is esélyes Favre. A hazai Arizona már-már biztos résztvevőnek érezheti magát a rájátszásban. A végső szót a következő hétfői San Francisco ellen meccsen mondhatja ki az előző idény nagydöntőse. Fájó vereséget szenvedett ugyan a Vikings, de könnyen lehet, hogy a rájátszásban hazai pályán vehet revansot a Cardinalson.

Igazi háborúra lehetett számítani a Green Bay Packers-Baltimore Ravens találkozón. Mindkét csapat a wild card helyek egyikéért küzdött, de a meccs nem a látványos támadások miatt marad emlékezetes, sokkal inkább a rengeteg hiba miatt. A Baltimore négyszer vesztette el a labdát, és 12 ítéletből összesen 135 yardnyi büntetést szedett össze, de a Packers sem akart lemaradni, ők 175 yardnyi büntetést kaptak, a két csapat által öszehozott 310 yard a második legtöbb a liga történetében. A Packers hőse Jermichael Finley volt, aki eddig egész pályafutása alatt szerzett két touchdownt, most meg egy meccs alatt ért el ugyanennyit. Hét perccel a vége előtt tízpontos hátrányban támadhatott a Ravens, de Joe Flacco eladta a labdát (harmadszor a meccsen), és a Packers innen már nem rontotta el.

eredmények, 13. játékhét:
Buffalo Bills - New York Jets 13-19
Washington Redskins - New Orleans Saints 30-33 (h.u.)
Miami Dolphins - New England Patriots 22-21
Kansas City Chiefs - Denver Broncos 13-44
Jacksonville Jaguars - Houston Texans 23-18
Indianapolis Colts - Tennessee Titans 27-17
Cincinnati Bengals - Detroit Lions 23-13
Chicago Bears - St. Louis Rams 17-9
Carolina Panthers - Tampa Bay Bucaneers 16-6
Atlanta Falcons - Philadelphia Eagles 7-34
Cleveland Browns - San Diego Chargers 23-30
Seattle Seahawks - San Francisco 49ers 20-17
New York Giants - Dallas Cowboys 31-24
Arizona Cardinals - Minnesota Vikings 30-17
Green Bay Packers - Baltimore Ravens 27-14

Iván András

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!